The Online Lifestyle Magazine 

Mind & Soul #MNLKSoul #MNLKSport & Lifestyle #MNLK

Een persoonlijke ode aan psychedelische drugs – #1: De Paraplu

4 Mins read

Om meer inzichten te vergaren, kennis op te doen over de wereld en een beter man te worden kun je boeken lezen, documentaires kijken en in gesprek gaan met allerlei interessante mensen. Je kunt ook jezelf, het leven en de wereld op sneltreinvaart leren kennen door te experimenteren met psychedelische drugs. Deze artikelreeks is mijn ode aan mijn uitermate leerzame tijd als psychonaut. In 5 artikelen deel ik mijn avonturen en opgedane lessen. Dit is #1: De Paraplu.

De term psychedelisch is samengesteld uit de Griekse woorden ψυχή (psyche, geest) en δηλοῦν (deloun, openbaren) en betekent vertaald ‘geest-openbarend’. Kenmerken van een psychedelische ervaring zijn dat iemands geest op een voorheen onbekende manier waarneemt, of buiten zijn gebruikelijke beperkingen, en ongeremd is. – Wikipedia.

Het imago van drugs

In het oog van het grote publiek is drugs iets verschrikkelijk. En voor veel drugssoorten is dit helemaal terecht, maar om alle drugssoorten over één kam te scheren is niet terecht. Een jointje roken in je tuin op een mooie zomerse dag is immers heel wat anders dan je hond te verkopen om je arm vol te spuiten met heroïne. Een xtc-pilletje nemen op een gezellig festival om samen met je vrienden de dag van je leven te beleven is natuurlijk wat anders dan alleen crack roken op een regenachtige dag onder de brug terwijl je bij de rechtbank had moeten zijn om de voogdij van je kinderen aan te vechten.

Een slonzige Big Mac om 02.30 s’nachts verorberen is natuurlijk heel wat anders dan genieten van een smaakvol stukje Wagyu-biefstuk in een Michelin-ster restaurant. Ondanks dat het beide valt onder de paraplu ‘voedsel’, zit er een wezenlijk verschil in kwaliteit en uitwerking.

Een tweede fles vodka aanbreken voor de dag is heel wat anders dan als je met je vrienden op kerstavond onder het genot van een kaasje en een worstje een smakelijk Belgisch biertje proost. Je begrijpt hopelijk waar ik naartoe hint; niet alle drugs is over één kam te scheren, hoewel dat wel in de tijdsgeest van vele onwetenden heerst.

Het is zelfs een schande voor de leerzame goede psychedelica (waaronder marijuana, LSD, XTC, magische truffels en ayahuasca) die mensen daadwerkelijk een beter mens maken. En ik zal dan ook nooit de slechtere drugssoorten verdedigen, die troep (lees: coke, speed, heroïne, crack etc.) moet verbannen worden. Deze drugssoorten zijn tijdelijke erg plezant voor de gebruiker, maar brengen immens schade aan het lijf, de geest en de betrokken mensen. Het omgekeerde geldt voor psychedelica.

The War on Drugs

De campagne (The War on Drugs) om drugs in slecht daglicht te plaatsen is geslaagd. Dit was met name bedoeld om de uit de hand gelopen drugshandel in te dimmen. Dit ging dan ook met name over de drugs die mensen naar de klote helpen. Deze campagne was dan ook gedeeltelijk terecht, de boeven en slechte druggssoorten moesten inderdaad gestopt worden. Helaas namen ze ook de positieve, geestverruimende en leerzame drugssoorten mee onder de paraplu.

Het is zelfs lomp dat psychedelica de naam drugs toegewezen krijgen. Het is namelijk veel eerder een medicijn (en voor veel volkeren is dit ook echt al eeuwen zo). Wellicht moeten we een nieuwe naam bedenken voor deze categorie, en ik denk dat psychedelics of psychedelica niet echt lekker bekt om het imago te verbeteren.

Het punt van ommekeer

Je helemaal naar de tering zuipen, je keel kapot roken en fastfood vreten tot je vadsig bent is iets wat algeheel geaccepteerd is door deze maatschappij, terwijl de immense schade van deze genotsmiddelen inmiddels bekend is. We kennen allemaal mensen uit onze persoonlijke kring die ziek, zwak of dood zijn door een overdaad aan deze legale zooi. Ik kende als jongeman ook niet anders. Elk weekend was het weer dolle boel. De stad in met vrienden, lachen, zuipen, gek doen. De hoeveel alcohol en fastfood die erdoor gingen waren absurd. Je was The Man als je stomdronken was. Het was voor vele jaren wat we deden, we kenden niet anders, iedereen deed hetzelfde. Totdat iemand mij vertelde over psychedelics. Toen werd ik wakker.

Pas vanaf mijn 25e levensjaar ontdekte ik de wereld van drugs. Ik dacht altijd dat drugs de grote boze vijand waren, en dat klopt ook gedeeltelijk zoals je hierboven hebt vernomen, maar boy o boy, what was I wrong about psychedelics!

In het tweede artikel van deze reeks vertel ik meer over hoe mijn eerste ervaring verliep. En ik garandeer dat mijn eerste trip een glimlach op je gezicht zal toveren.

Een goede trip is als goede seks

Het fascineert me immens dat je spectrum van gevoelens en beleving veel breder is dan zoals je in je nuchtere staat kan ervaren. Voor iedereen die wel eens dronken is geweest en nooit drugs heeft getest, als je aangeschoten of laveloos dronken bent, ben je een heel ander mens. Je ervaart andere gevoelens, je gedraagt je anders en hebt in het algemeen ontzettend veel plezier tijdens deze staat. Met psychedelische drugs is dat net zo. Maar dan een stuk positiever, met minder heftige katers en meer leerzame inzichten over jezelf, de wereld, je relaties, je werk, je leed, je geluk, je verleden, je toekomst en het heden.

Wat betreft beleving lijkt een psychedelische trip eigenlijk ontzettend veel op goede seks. Je vergeet de tijd, je bent helemaal in een roes, je lichaam staat te gloeien en in je brein is het vuurwerk. Seks en psychedelics vallen qua beleving zowaar in dezelfde categorie. En als je nog nooit drugs hebt ervaren, dan is het nu alsof ik tegen een maagd praat en vertel hoe het is om seks te hebben. Een maagd snapt wat ik zeg, maar kan het niet echt begrijpen tot ie het zelf heeft meegemaakt.

Een kleurrijke wereld

Laat je dus niet gek maken door gedateerde propaganda en verdiep je verder in dit onderwerp. Ik zal je de komende weken met deze artikelreeks proberen te informeren van deze wondere wereld, en hopelijk dat ik hiermee wellicht jouw op een pad breng van openbaring, zelfkennis en van het worden van een beste versie van jezelf.

En hopelijk zul je dan inzien dat de wereld kleurrijker is dan je ooit had kunnen bedenken.

Bron: afremov.com


Een persoonlijke ode aan psychedelische drugs

1. De Paraplu

2: Mijn eerste ervaring met psychedelics (XTC)

3. Opwerken naar de eindbaas – (coming soon)

4. 30 jaar therapie in 12 uur met Ayahuasca (coming soon)

5: If you’ve got the message, hang up the phone (coming soon)

Related posts
Soul #MNLK

Onbekend met psychedelics? Bekijk graag deze openbarende video!

1 Mins read
Psychedelica, dat is toch drugs?! De mensen die er onbekend mee zijn associëren het helaas met de foute middelen van het spectrum….
Sport & Lifestyle #MNLK

Een ode aan goed kunnen zien: vijf uitstekende redenen om een online oogtest te doen

5 Mins read
Je neemt het vaak voor lief en je kent ook niet anders, maar goed zien is het grootste goed. Met het wonder…
Mind & Soul #MNLKSoul #MNLK

Peter den Harder (Petrus) probeert zijn onzekerheden te fixen met psychedelische middelen

1 Mins read
Youtuber Peter den Harder (Petrus) vond geen geluk en rust toen hij transformeerde tot een afgetraind onderbroekenmodel. Wat zou hem dan wel…