The Online Lifestyle Magazine 

Drinks & Food #MNLK

Eiwitproteïne versus whey eiwit

2 Mins read

Whey eiwit is al geruime tijd de ongeëvenaarde koning van de eiwitpoederwereld. Maar daarvoor waren eieren het beste type eiwit. En hoewel het tegenwoordig niet zo veel wordt gebruikt, kun je nog steeds eiwitproteïne in handen krijgen. In werkelijkheid heeft deze vaak vergeten eiwitbron een aantal vrij unieke voordelen dat ze het een haalbare optie voor je maken. Hoe vergelijkt eiwitproteïnepoeder met wei-eiwit? Je leest het in deze blog.

Whey is afgeleid van melk

Om ons een beter idee te geven van waar we het over hebben, laten we eens kijken waar elk van deze eiwitten vandaan komt. Whey, zoals je wellicht weet, is afgeleid van melk en vormt het vloeibare deel van de drank. Als zodanig zit het boordevol andere vitamines, mineralen en zeer heilzame peptiden. Dankzij de melkachtige oorsprong bevat whey eiwit echter ook lactose en kan het bij sommige mensen spijsverteringsproblemen veroorzaken.

Eiwitproteïne is gemaakt van … nou ja, eieren. Omdat het poeder is gemaakt met alleen het eiwit van het ei, is het rijk aan eiwitten en heeft het geen vet. Eiwit bevat ook een behoorlijke hoeveelheid micronutriënten, maar lang niet zoveel als de dooier. Het is ook belangrijk om te beseffen dat allergieën voor eiwitten mogelijk zijn.

Potentiële effecten van het gebruik van eiwitsupplementen

Meestal nemen mensen echter eiwitsupplementen met specifieke doelen in gedachten – niet alleen om eiwitten in hun dieet te krijgen. Dit kan onder meer zijn het verliezen van vet, het verkrijgen van spieren of het verbeteren van atletische prestaties. Dus, hoe verhouden deze twee populaire eiwitbronnen zich tot het bereiken van deze doelen?

Eén studie vergeleek whey en ei-eiwit rechtstreeks (samen met verschillende andere) als het ging om hun vermogen om verzadiging of een vol gevoel te veroorzaken. Omdat hongergevoel een van de grootste obstakels is waarmee mensen worden geconfronteerd wanneer ze proberen hun gewicht onder controle te houden, is het van vitaal belang om te weten met welk voedsel je minder calorieën eet. Aan het einde van de studie was whey proteïne veel succesvoller dan eiwit van proteïne om de honger te stillen en af te weren.

Maar hoe zit het met trainingsprestaties en lichaamssamenstelling? Interessant is dat whey eiwit potentieel heeft getoond om beide aspecten van fitness te verbeteren. Eiwitproteïne is op deze gebieden echter niet effectief gebleken. Uiteindelijk is er dus weinig voedingsverschil tussen eiwit uit eiwit en whey eiwit. Als je lactose-intolerant bent of om andere redenen geen wei kunt gebruiken, dan is ei een goed alternatief.

Bekijk ook deze video:

Feedback -> info@mnlk.nl

Related posts
Sport & Lifestyle #MNLK

Volgens Anthony Kruijver zou je deze supplementen beslist in huis moeten halen!

1 Mins read
Als je er nog niet bekend mee bent, zijn al die duizenden potten en pillen maar een raar aangezicht. Gelukkig zijn er…
Sport & Lifestyle #MNLK

Wil je juist aankomen? Overweeg deze 6 tips om te groeien!

2 Mins read
Groeien gebeurt niet alleen door 6 keer per week in de sportschool te rammen en alleen maar kip, rijst en broccoli te…