The Online Lifestyle Magazine 

Drinks & Food #MNLK

Elke dag sporten en eieren eten

2 Mins read

Eieren zijn een grote bron van eiwitten en worden door sporters dan ook graag gegeten. Toch wordt er vaak gezegd dat je beter niet te veel eieren kunt eten in verband met de grote hoeveelheid cholesterol dat in een ei aanwezig is. Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan drie eieren per week te eten. Maar als je elke dag sport, hoeveel eieren kun je dan het beste eten? En zijn eieren eigenlijk wel gezond?

Eieren eten

Eieren zijn rijk aan vitamines en mineralen. Je zou denken dat ze hierdoor wel populair zouden zijn, maar ze staan ook bekend als grote cholesterol bronnen. Er zitten verschillende vitamines in eieren. In de dooier zitten vetten die goede leveranciers zijn van vitamines die in vet oplosbaar zijn, zoals vitamine A, D en E. ook komen er veel B vitamines voor in eieren, waaronder Vitamine B12. Voor vegetariërs is voldoende B12 erg belangrijk.

Ook mineralen als zink, calcium en selenium komen voor in eieren. Foliumzuur komt ook in eieren voor, wat erg belangrijk is voor vrouwen die zwanger zijn. Voor een volledig voedingspatroon is het dus helemaal niet zo slecht om regelmatig een eitje te eten.

Choline en antioxidanten

Choline is ook een stof die je terugvindt in eieren. Dit relatief onbekende nutriënt is verantwoordelijk voor het helpen bij de opbouw van onze cellen, het voorkomen van ontstekingen én het zorgt voor het goed functioneren van je brein. Ook zitten er antioxidanten in eieren, namelijk zeazanthine en luteïne. Ze zorgen ervoor dat bij het ouder worden je zicht niet achteruit gaat.

Elke dag sporten en eieren eten

Als je elke dag sport kun je best wel iets meer eieren eten dan de twee tot drie keer die door het Voedingscentrum wordt geadviseerd. Eén tot twee eieren per dag is prima, als dit betekent dat je voedingspatroon verder op orde is. Als je veel verzadigd vet eet, dan loop je natuurlijk een stuk meer risico op een verhoogd cholesterol. Het is dan niet verstandig om veel eieren te eten. Eet je daarentegen bijna geen verzadigde vetten, of eet je vegetarisch? Dan kun je prima wat meer eieren eten.

Het belangrijkste om te onthouden is dat, als je elke dag sport, je lichaam voldoende eiwitten nodig heeft om ervoor te zorgen dat je spieren zich kunnen herstellen. Of je deze eiwitten nu haalt uit eieren, vlees, zuivel of plantaardige voeding maakt niet heel veel uit. Hou er wel rekening mee dat eieren het meeste cholesterol bevatten en dat je dus beter de keuze kunt maken uit de gezondere opties.

Lees hier meer informatie: https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/hoeveel-eieren-mag-ik-per-week-eten-.aspx

Feedback -> info@mnlk.nl

Leestip -> Eieren voor spiergroei, maar hoelang moet een ei koken?Moet je nou wél of juist géén eieren eten?

Related posts
More #MNLK

Vitamine supplementen, heb je ze daadwerkelijk nodig?

2 Mins read
Er zijn tientallen verschillende soorten vitamine en mineralen die essentieel zijn voor je lichaam. Sommige worden door het lichaam zelf aangemaakt en…
More #MNLK

Handig: 3 manieren om te zien of een ei nog goed is

2 Mins read
Soms heb je een doosje eieren in de koelkast staan waarvan je niet zeker weet of ze nog goed zijn. Weggooien is…
Drinks & Food #MNLK

Vitaminen en voedingsstoffen in een avocado

2 Mins read
Bijna iedereen kent de avocado en deze wordt of geliefd of gehaat. De vrucht zit vol met belangrijke vetzuren, vitaminen en andere…