The Online Lifestyle Magazine 

More #MNLK

Extra inkomsten genereren met verkopen via Marketplaces

3 Mins read

Veel online verkopers hebben, uiteraard afhankelijk van de branche waarin ze zich bevinden, een grote groei aan verkopen doorgemaakt de afgelopen anderhalf jaar. Zo is de omzet van non-food bedrijven tot wel 70% gestegen sinds de uitbraak van Corona. Dit heeft voornamelijk te maken gehad met het feit dat veel mensen veel meer aan huis gebonden waren en hierdoor de focus had op een heel ander type product. Zo werd er veel meer geïnvesteerd in thuiswerk-gerelateerde producten en kochten veel meer consumenten zaken als verzorgingsproducten liever online in plaats van in de fysieke winkel om op deze manier contact met anderen te beperken. Deze beweging richting online heeft ervoor gezorgd dat steeds meer ondernemers de noodzaak van online verkopen begonnen in te zien. Waar sommige winkels meer gingen focussen op de verkoop via hun social kanalen zoals Instagram, zorgden andere ondernemers dat ze zo snel mogelijk hun webshop lanceerden. Kortom, online is belangrijker geworden dan ooit tevoren.

Verkopen via Marketplaces

Je begeven in de wereld van online verkopen hoeft echter niet altijd te betekenen dat je een eigen webshop hoeft te bouwen. Zo kan je er ook voor kiezen om te verkopen op Amazon of te verkopen op Bol.com. Dit zijn marketplaces waar je in principe geen webshop voor hoeft te hebben, maar je ook gewoon eigen losse producten kunt verkopen. Op deze manier kan je meeliften op het succes van de platformen en zo extra inkomsten generen. Steeds meer consumenten slaan tegenwoordig namelijk Google over en beginnen hun digitale zoektocht direct via een platform als Bol.com. Wanneer je wél een eigen webshop hebt en je dus niet actief bent op dit kanaal, kan je een hele hoop potentiële klanten en dus omzet mislopen. Wanneer je géén eigen webshop hebt, kan het de ideale manier zijn om jouw inkomsten een boost te geven of een extra onderneming te starten. Let wel dat dit niet zomaar even iets is en een goede basis enorm belangrijk is.

Succesvol inkomsten genereren via Amazon of Bol.com

Om succesvol inkomsten te genereren via een Amazon of Bol.com zijn een aantal zaken van belang. Zo is het allereerst belangrijk dat je een Marketplace kiest die aansluit op je doelgroep en het product dat je aanbiedt. Zijn er bijvoorbeeld veel aanbieders met hetzelfde product maar tegen een goedkopere prijs, dan is het al bijna zinloos om de strijd aan te gaan (of je moet ruimte hebben om de prijs te verlagen). 

Heb je eenmaal voor een specifieke Marketplace gekozen, dan is de volgende stap het op orde hebben van de basis. Hieronder valt onder andere de productfeed en de koppeling hiervan. De productfeed is heel kort door de bocht gezegd een bestand met hierin alle producten. Hier is het belangrijk dat elk product de juiste eigenschappen bevat, waaronder de productnaam en -nummer en uiteraard de prijs. Per Marketplace kunnen de vereiste eigenschappen verschillen. 

Daarnaast is ook de koppeling van de productfeed met het platform van belang. Dit kan dus op basis van de productfeed zelf zijn, of op basis van een API-koppeling. Hier is het voordeel van een API boven een productfeed dat deze koppeling altijd up-to-date is omdat het gebaseerd is op realtime data. Voorraden zijn hierdoor dus ook altijd actueel. Een productfeed wordt slechts een aantal keer (soms ook maar één keer per dag in de nacht) opgehaald en is hierdoor ook niet altijd kloppend.

Een goed begin is het halve werk

Bovenstaande punten zijn slechts enkele aandachtspunten wanneer je wilt verkopen via een Bol.com of Amazon. Er zijn nog genoeg andere zaken die van belang zijn, waaronder de logistiek en de manier waarop je de producten presenteert. Kortom, zie het niet simpelweg als een ‘extra kanaal’ of ‘wat extra inkomsten’, maar als een extra onderneming die ook genoeg aandacht en tijd hoort te krijgen. Mocht je dit goed en serieus aanpakken, dan zou je zomaar eens heel groot kunnen worden.

Feedback: info@mnlk.nl

Lees ook: Verzekering voor je bedrijfsauto afsluiten

Related posts
Business & Luxury #MNLK

Leer in 10 minuten te verkopen zoals Jordan Belfort van The Wolf of Wall Street

1 Mins read
Verkopen is een kunstvorm. Het is iets waar ik niet in excelleer, maar wel zou moeten leren om vooruit te kunnen komen…