Mind & Soul #MNLKSport & Lifestyle #MNLK

Fascinerend en effectief; de ademhalingstechniek van Wim ‘The Iceman’ Hof

5 Mins read

Mocht je nog niet van deze fascinerende man uit Sittard hebben gehoord, Wim Hof, beter bekend als The Iceman, is een levende legende die heeft bewezen dat het menselijk lichaam tot meer in staat is dan dat de wetenschap voor mogelijk hield. Zo heeft de 59-jarige eindbaas tientallen records op zijn naam heeft staan, waaronder dat hij in zijn korte broek de 5892m hoge Kilimanjaro-berg beklom terwijl het -15 graden was. Hij beweert zelfs dat met zijn technieken dat hij diverse ziektes en klachten kan verhelpen!

Hoe dit allemaal mogelijk is? Wim ademt. Wim ademt op een speciale manier. En Wim vertelt je graag hoe je zijn ademhalingstechnieken toe kan passen om ook je lijf de meest ongelooflijke dingen te laten doen. Wim beheerst zoals hij zegt de kou als geen ander. En zijn missie is om zijn ontdekkingen te delen met duizenden anderen.

“Hof is ervan overtuigd dat mensen hun zenuwstelsel kunnen beïnvloeden met hun geestelijke vermogens. Hij ontwikkelde een leerschool voor het beïnvloeden van het cardiovasculaire systeem. In zijn ‘Wim Hofmethode‘ combineert hij ademhalingstechnieken en de overtuiging dat het lichaam meer kan dan gedacht met koudetrainingen die bestaan uit een geleidelijke gewenning aan koude omgevingen. Daarbij borduurt hij voort op de Aziatische meditatietechniek Tumo die volgens hem helpt “om vanuit je zenuwstelsel warmte te genereren door middel van je wil en ademhaling”. Daarmee zou er meer zuurstof in het bloed opgenomen worden, wat het centraal zenuwstelsel zou beïnvloeden.Volgens Hof zou zuurstof hierdoor in het gehele lichaam terechtkomen en deze alkalisch maken. Hof denkt met zijn methode tevens reuma- en diabetespatiënten te kunnen behandelen en gelooft ook in brede zin in een heilzame werking. Hij veronderstelt dat iedere ziekte zijn oorsprong heeft in een uit balans geraakt immuunsysteem, en dat 90% van alle ziekten is te genezen.”

Eigen ervaring met de WHM ademhalingstechniek

Zelf heb ik zijn ademhalingstechniek regelmatig geprobeerd. Je merkt binnen enkele teugen al effect. Het is eerst een beetje onwennig, je begint immers in je hele systeem te tintelen, maar het is zonder twijfel effectief. Je merkt tijdens de oefeningen dat je je ‘hyped’ voelt, alsof je nu pas echt goed ‘aan’ staat. Het gevoel tijdens en na is zowaar te vergelijken met het gevoel dat je hebt na een heftige workout. Je ogen staan wijd open en je borst is groots opgepompt!

Normaliter kan ik amper 30 seconden mijn adem inhouden, maar na het oxideren van je systeem met deze oefeningen hou ik mijn adem voor maar liefst 3 hele minuten in!

Deze ademhalingstechniek gebruik ik graag voordat ik een workout ga doen, of wanneer ik mij lethargisch voel en even fatsoenlijk wakker moet worden. Na de oefeningen voel ik mij wat betreft de workout helemaal opgepompt en ready om te knallen, en bij het lethargische kan ik daadwerkelijk merken dat het lamlendige gevoel zeker met de helft gezakt is.

Lees hieronder hoe jij zelf deze ademhalingstechniek kunt uitvoeren. In de onderstaande video licht Wim het zelf toe.WHM Ademhalingsoefeningen

Wim Hof levert onmenselijke prestaties met behulp van technieken waar ademhalingsoefeningen aan ten grondslag liggen. Door een goede ademhaling kun je langer je adem inhouden en maak je bewust contact met je hart, autonome zenuwstelsel en immuunsysteem. Dit helpt Wim Hof bij het controleren van zijn lichaam in extreme omstandigheden. Deze ademhalingsoefeningen zijn door ieder mens uit te voeren en daarom zegt de Iceman ook altijd “Wat ik kan, kan iedereen”.

Ademhalingsoefeningen zijn de basis van de WHM

De koudste gebergten beklimmen in een korte broek en een halve marathon op blote voeten lopen door de sneeuw, het is voor iedereen haalbaar met de Wim Hof Methode (WHM). De basis van WHM ligt bij de ademhaling en ademhalingsoefeningen komen dan ook direct aan bod komen bij iedere workshop. De oefeningen kun je makkelijk thuis uitvoeren wanneer je ze onder de knie hebt.

Het belang van ademhalingsoefeningen

Waarom zijn ademhalingsoefeningen zo belangrijk? Door juist te ademen laat je een grote hoeveelheid zuurstof binnen. Zuurstof beïnvloedt de hoeveelheid energie die vrijgemaakt kan worden in onze lichaamscellen middels chemische en fysische processen op moleculair niveau. Het doel van de ademhalingsoefeningen is dan ook om meer zuurstof tot je te nemen en zo invloed uit te oefenen op de processen in je lichaam.

Hoewel ademhaling onbewust plaats vindt in het autonome zenuwstelsel, kun je je ademhaling goed controleren. Wim Hof heeft door jaren heen een speciale ademhalingstechniek ontwikkeld die hem helpt zijn lichaam in optimale conditie te houden en controle te behouden tijdens extreme omstandigheden. Deze technieken leer je tijdens de WHM workshops.

WHM basis ademhaling techniek:

Let op! Doe de ademhalingsoefening altijd in een veilige omgeving en ongeforceerd (bijvoorbeeld zittend op de bank). De oefening heeft een diepgaand effect, waarmee op de juiste manier omgegaan dient te worden. Doe de oefening nooit op een plek waarbij flauwvallen gevaarlijk kan zijn. Dus nooit voor of tijdens duiken, autorijden, zwemmen, in bad, etc. en altijd op een plek met zachte ondergrond.

Uitleg oefening:

Schema:

1. De oefening werkt het best op lege maag, en in het bijzonder na het opstaan.

2. Zit of lig in wat voor jou een comfortabele houding is in een veilige omgeving (slaapkamer, huiskamer, tuin). Probeer te ontspannen.

3. Begin te ademen vanuit de abdominale regio, dus diep in vanuit de buik. Dan adem je uit. Bij de uitademing blijft een x hoeveelheid lucht in de longen achter (residuale hoeveelheid). Dit betekent dat je ongeforceerd uitademt. Vervolgens adem je weer volledig in. Dit doe je rond de 30 keer. Je kunt visualiseren dat je een ballon aan het opblazen bent. Het kan voelen alsof je aan het hyperventileren bent, maar onthoud dat jij de controle hebt.

4. Na dit rond de 30 keer gedaan te hebben. Adem je in een keer volledig in en dan ongeforceerd uit en dan de retentie. Dus stop met ademen.

5. Op het moment dat je de behoefte voelt om opnieuw te ademen (niet wachten totdat je helemaal niet meer kan) adem je helemaal in en houd je dit 10 seconden vast. Daarna adem je ongeforceerd uit en kan je een nieuwe ronde ingaan.

6. Deze ademhalingsoefening kan je een paar rondes achter elkaar beoefenen. Gemiddeld wordt deze 3 rondes achter elkaar beoefend.

7. Na de oefeningen afgerond te hebben is het tijd om te voelen en na te genieten. Het navoelen na de oefening wordt meer en meer een meditatie. Neem daar je tijd voor.

Neem zeker in het begin de tijd om bij te komen van de ademhalingsoefening. Nadat je de ademhalingsoefeningen hebt gedaan en je voelt je goed is het tijd voor de volgende stap: het nemen van een koude douche.

Geïnteresseerd in de technieken? Doe de gratis online video serie en ga thuis aan de slag met de Wim Hof Methode!

Bron: Ademhalingstechnieken Wim Hof.


Lees ook: Maak kennis met primen dankzij de fantastische Primed Mind App


Extra: Mocht je nog niet overtuigd zijn van Wim Hof’s ontdekkingen, bekijk dan graag deze video waarin zijn bevindingen door de wetenschap op de proef worden gesteld.


Vice docu: Inside the Superhuman World of the Iceman

Wim Hof first caught the attention of scientists when he proved he was able to use meditation to stay submerged in ice for 1 hour and 53 minutes without his core body temperature changing. Since then, he’s climbed Mount Everest in his shorts, resisted altitude sickness, completed a marathon in the Namib Desert with no water and proven under a laboratory setting that he’s able to influence his autonomic nervous system and immune system at will. Almost everything Wim has done was previously thought to be impossible – but he’s not a freak of nature.


Extra: Youtuber What I’ve Learned onderzoekt de Wim Hof methode

“This video describes what happens specifically in the body when you do the Wim Hof breathing technique. Breathing in a way that stimulates the fight or flight response (i.e. WHM) could act as an incredibly useful tool for dealing with inflammation or auto-immune dysfunction, and be a path to improve your health in general.”

Related posts
Mind & Soul #MNLKSoul #MNLKSport & Lifestyle #MNLK

Adem mee met Wim Hof: Guided Breathing for Beginners (3 Rounds Slow Pace)

1 Mins read
Voor wie het nog nooit geprobeerd heeft, lijken de methodes van Wim Hof maar een beetje gek. Hard ademen voor verlichting, dat…
Sport & Lifestyle #MNLK

Wim Hof deelt zijn beste tips voor iedereen die in lockdown zit

1 Mins read
Als het aan Wim Hof ligt, duiken we tijdens deze unieke crisistijd gewoonweg onder een koude douche en gaan we even goed…
Soul #MNLKSport & Lifestyle #MNLK

Wim 'The Iceman' Hof schoof aan bij London Real voor een openbarend gesprek

1 Mins read
Voor wie nog niet bekend is met het magische werk van Wim Hof, raad ik aan om ons eigen verslag te lezen…