The Online Lifestyle Magazine 

More #MNLK

Fietsen met je hond

2 Mins read

Wil jij er even lekker tussenuit met de fiets, maar heb je ook een hond? Dan is het natuurlijk wel zo leuk als je hond ook met je meegaan. Waar veel mensen het vaak ontzettend spannend vinden om te gaan fietsen met de hond, valt dit vaak in de praktijk allemaal nog wel reuze mee. Uiteraard is het wel belangrijk dat je je hond hierin traint en hier bij voorkeur al mee begint wanneer je hond nog een pup is. Een fiets is immers in vergelijking tot een hond natuurlijk een flink stuk groter. Het is dus zaak dat je je hond eerst aan je fiets laat wennen. Dit kun je heel eenvoudig gewoon achter huis doen, zodat je hond weet wat hem te wachten staat. Om ervoor te zorgen dat het fietsen met je hond op ten duur goed gaat, is het een kwestie van veel oefenen. We hebben daarom een aantal tips voor je, die je hierbij kunnen helpen.

Begin eerst met de fiets aan de hand

Het is natuurlijk voor een hond ontzettend spannend om direct de eerste keer al rennend naast een fiets te moeten lopen. Zorg er daarom dus ook voor, dat je eerst een stukje met de fiets aan de hand gaat lopen, zodat je hond weet hoe het ongeveer in z’n werk gaat. Naarmate dit goed gaat, kun je langzaam beginnen te fietsen. Dit doe je uiteraard niet te snel, maar bouw je langzaam op. Een hond heeft immers ook tijd nodig voor het opbouwen van zijn of haar conditie. Wanneer dit goed gaat, kun je het tempo langzaam opvoeren.

Stap voor stap opbouwen

Uiteraard is het niet direct voor iedere hond weggelegd om een heel eind naast de fiets te kunnen rennen. Begin daarom ook stap voor stap met het opbouwen van zowel het tempo, alsook de afstand. Verstandig is om eens te beginnen met een minuut of vijf, zodat je kunt zien hoe je hond hierop reageert. Gaat dit goed, dan kun je dit langzaam iedere week met een paar minuten ophogen. Zorg er uiteraard wel voor, dat je voldoende water bij je hebt en er rekening mee houdt dat je niet op warme dagen gaat fietsen met je hond.

Alternatieven voor de hond naast je

Niet iedere hond vindt het prettig om aangelijnd naast de fiets te moeten lopen. Dit kan door ouderdom zijn, maar ook simpelweg door ongehoorzaamheid. Een andere reden, dat ben je natuurlijk zelf. Wanneer je wat ouder bent, is het wellicht niet meer verantwoord om dit te doen. Gelukkig kun je met een hondenfietskar nog de nodige kilometers met je hond afleggen. Zo hoef je geen rekening te houden met de conditie van je hond en hoef je ook niet bang te zijn dat je hond jouw van de fiets trekt. Kortom, een verstandige keuze dus.

Zo houd je het veilig

Wanneer je met je hond gaat fietsen, dan is het natuurlijk wel belangrijk dat alles veilig gebeurt. Het is daarom dus ook verstandig om allereerst het tempo in de gaten te houden. Vooral met een elektrische fiets, zijn snelheden van 20 tot 25 kilometer per uur natuurlijk helemaal niets. Daarnaast is het ook raadzaam om een fietsspiegel te gebruiken, zodat je exact kunt zien wat er achter je gebeurt. Wel zo prettig wanneer je af wilt slaan en kunt zien of er een auto, scooter of misschien zelfs andere fietser met hoge snelheid op je af komt rijden. Doordat je ook een hondenfietskar achter je fiets hebt, zal je de bocht met een gematigde snelheid moeten trotseren, waardoor de tijd voordat je volledig over bent gestoken natuurlijk langer is.

Feedback: info@mnlk.nl

Lees ook:

 

Related posts
More #MNLK

Leuke routes om te fietsen in de zomer

2 Mins read
Nederland is een waar fietsland. Het land bezit niet voor niets meer fietsen dan inwoners. Daarnaast worden personen in Nederland gestimuleerd om…
Sport & Lifestyle #MNLK

Wat zijn de beste cardio oefeningen?

1 Mins read
Je houdt van cardio of je haat het. Je weet dat een cardio workout goed is voor je uithoudingsvermogen en voor de…