The Online Lifestyle Magazine 

Cars & Tech #MNLK

Financial lease en Occasion lease: wat is het en hoe werkt het?

2 Mins read

Een manier om economisch veilig een auto te kunnen verkrijgen is met de leasevorm ‘Financial lease’. Door de gebruiker wordt een maandelijks bedrag betaald, net zolang tot aan de laatst overeengekomen termijn voldaan is en de auto is afbetaald. Na dat moment is de auto niet langer eigendom van de leasemaatschappij, maar van de gebruiker. Het voertuig fungeert hierbij als een zekerheid enigszins vergelijkbaar met een hypotheek of onderpand: kunnen de afbetalingen niet meer betaald worden, dan gaat het eigendom van de auto weer over naar de leasemaatschappij.

Nog een voordeel van Financial lease voor ondernemers

Een ander groot voordeel voor ondernemers van deze vorm van financiering is dat het economische eigendom bij de gebruiker van de auto ligt terwijl de leasemaatschappij nog juridisch gebruiker is. Wat dit betekent is dat een auto aangeschaft met een Financial lease door de belastingdienst als investering wordt gezien waardoor de ondernemer in aanmerking komt voor belastingvoordelen.

Daarnaast is het door het direct verkrijgen van economisch eigendom ook mogelijk om zelf de aanpassingen te verrichten aan het voertuig die men wenst, zoals bijvoorbeeld een afdruk van de bedrijfsnaam voor ondernemers of een nieuw stereosysteem voor particulieren. De leasemaatschappij gaat hier nu niet meer over. Bij deze vorm van eigenaarschap kenmerkend voor een Financial lease is de gebruiker echter ook verantwoordelijk voor zaken als de benzinekosten en eventuele reparaties.

En dan nu… Occasion lease

Is het geen must om in het nieuwste van het nieuwste te rijden en is betaalbaarheid een pré? Dan is er nog de mogelijkheid voor om tegen een gereduceerde prijs een auto te leasen door middel van een zogenaamde Occasion lease. Een occasion is synoniem voor een tweedehands of gebruikte auto, in het geval van een leaseauto betekent dit dat de auto al eens is geleased. Een groot voordeel hiervan is dat een substantieel deel van de afschrijvingskosten (grotendeels) voor de rekening zijn gekomen van de vorige gebruiker. Een auto zal namelijk de meeste waarde verliezen in de eerste paar jaar.

Het resultaat hiervan is dat de waarde van de auto lager zal liggen voor de afnemer van de Occasion lease, wat in combinatie met een Financial lease zal betekenen dat er een lager maandbedrag betaald zal hoeven worden. Wel moet er bij een Occasion lease rekening gehouden worden met de onderhoudskosten die zouden kunnen optreden bij oudere auto’s.

Leestip -> Autoverzekering afsluiten; zo doe je het & Wat kost een elektrische auto opladen nou eigenlijk?

Related posts
More #MNLK

Wat is Financial Lease?

2 Mins read
Wil je een auto kopen, maar deze niet in één keer afbetalen? Wellicht is Financial Lease iets voor je. In dit artikel…