Sport & Lifestyle #MNLK

Fitnessapparatuur of losse gewichten, wat is beter?

3 Mins read

Het is nog volop gespreksvoer in de meeste sportscholen, de eeuwige discussie tussen voorstanders van fitnessapparatuur en losse gewichten. We sporten inmiddels al veel slimmer met zijn allen, maar hoe zit dit onderdeel van je trainingssessie nou precies? Een simpel antwoord is dat beide heel goed kunnen worden ingezet, tijdens je sportschool sessies.

Er zijn natuurlijk wel de nodige verschillen tussen beide manieren van trainen, en we gaan ze dan ook hieronder even met liefde belichten.

We laten je met name de voordelen zien van beide trainingsmethodes, en leggen hiermee natuurlijk dingen bloot van de andere. Zo leer je meer over hoe je traint en waar je rekening mee moet houden bij het sporten. Lees je mee?

Wat zijn de voordelen van beide manieren?

In de sportschool vind je eigenlijk best veel fitnessapparaten, en daar zijn natuurlijk redenen voor. Verder liggen er ook altijd wel losse dumbbells, halterstangen, schijven, kettlebells en andere te gebruiken accessoires …waarmee je aan de slag kunt gaan  We laten je de voordelen per onder zien!

Fitnessapparatuur

Je bent vast wel bekend met een aantal fitnessapparaten, er komen ook steeds weer nieuwe bij. Het gebruik van fitnessapparatuur biedt veel voordelen. Ontdek ze hieronder.

Makkelijk in gebruik: fitnessapparaten zijn makkelijk in gebruik en je kan de oefening bijna niet fout doen. Bij losse gewichten is dit een andere verhaal, en vergt het vaak toch veel meer oefening. In de meeste gevallen zit er ook een instructiekaart bij het fitnessapparaat dat je gebruikt, waarop goed staat omschreven hoe je de uitvoering doet …en naast krachtstations, apparaten voor oefeningen ook steeds meer keuze in cardioapparatuur.

Je hebt (meestal) geen spotter nodig: bij fitnessapparaten heb je geen spotter nodig (uitzonderingen daargelaten natuurlijk). Ze bieden ondersteuning, wanneer je niet meer kan. Bij losse gewichten, neem nou bv. bankdrukken, moet je zeker wanneer het gewicht een uitdaging vormt een spotter erachter hebben staan die je kan helpen (just in case).

Het bespaart tijd: je hoeft bij het gebruik van fitnessapparaten geen schijven te zoeken (en ook wisselen), en opruimen hoeft ook niet …je loopt zo door naar een andere oefening. Met losse gewichten ben je vaak langer bezig. Door fitnessapparatuur te gebruiken bespaar je dus wat tijd. Een roeimachine bijvoorbeeld geeft je een fullbody workout in één machine!

Losse gewichten

En dan nu de voordelen van losse gewichten voor je op een rijtje. Want die zijn er natuurlijk ook. Maak er hieronder kennis mee.

Veelzijdiger: in de meeste gevallen kun je meer met losse gewichten. Een setje dumbbells kan worden gebruikt voor schouders, borst, biceps, triceps, rug, benen en zelfs voor het creëren van een sixpack. Terwijl apparaten (er is verschil en met een krachtstation kan wel meer) over het algemeen voor iets minder oefeningen kunnen worden gebruikt.

Meer natuurlijke bewegingen: met losse dumbbells (of andere gewichten) maak je vaker natuurlijke bewegingen, terwijl je bij fitnessapparatuur vaak een beweging volgt. Beide zijn goed, maar met losse gewichten komt er meer coördinatie bij kijken en train je meestal ook nog andere spiergroepen (compound).

Spiergroepen afzonderlijk trainen: je kan met losse gewichten meer spiergroepen aanspreken en ook (bv. bij borsttrainingen) ze ook afzonderlijk aanpakken, en sterker maken wanneer bv . links iets sterker is dan rechts.

Mix van beide

Je ziet bijna altijd dat beide manieren gebruikt worden. De kracht zit hem namelijk ook in veel afwisselen en je kunt dit goed doen met isolatie oefeningen op fitnessapparatuur en door ook te trainen met losse gewichten (voor meer compound oefeningen). Elke keer je lichaam weer de juiste prikkels geven (met verschillende strategieën) zal leiden tot meer spiermassa, kracht en conditie.

We willen je ook nog even meegeven dat voeding ook een belangrijke rol in je progressie. Het belang van een uitgebalanceerd voedingspatroon is groot. Zorg ervoor dat je gezonde (onbewerkte) voeding binnenkrijgt, verhoog je eiwitten en drink water (er zijn natuurlijk nog veel meer aspecten waar je op kan letten, maar in de basis is het vrij simpel).

Wil je iets meer hulp bij trainen, voeding en het behalen van sportieve doelen …dan kun je ook zeker bij een van onze experts terecht die je hiermee graag helpen!

Wat is je doel precies?

De manier van trainen heeft natuurlijk ook met je persoonlijke doelen te maken. Zo heb je bv. de powerlifters die (hoogstwaarschijnlijk) niet veel fitnessapparaten aanraken. De oefeningen zijn meer bedoeld om kracht te ontwikkelen, waarbij basisoefeningen met losse gewichten de voorkeur hebben (squatten, deadliften en benchpress …af en toe nog enkele andere).

Maar voor bodybuilding worden er vaak flink veel oefeningen gebruikt, met fitnessapparaten en natuurlijk ook losse gewichten. En in de meeste sportscholen is dit de groep die eruit springt. Je doel is hierbij ook kracht opbouwen, maar ook spiermassa en conditie zijn belangrijk in dit geheel.

Verder heb je nog cardiotrainingen, andere trainingsmethodes (bootcamps) en andere sporten die er gedaan kunnen worden. Je zal dus moeten bepalen wat het doel van jouw trainingen is. Het is voor iedereen weer anders namelijk!

In de sportschool kan het allemaal!

Je kan natuurlijk op allerlei manieren trainen, maar een sportschool heeft vaak genoeg apparatuur in huis zodat je alles kunt doen. Verder zijn een goede begeleiding, sfeer en locatie ook vaak dingen waarom mensen voor een sportschool kiezen en niet voor andere opties om te trainen. De sportschool heeft alle fitnessapparaten, losse gewichten en expertise in huis om je trainingen echt succesvol te maken …zodat je uiteindelijk ook echt de vruchten gaat plukken ervan!

Feedback: info@mnlk.nl

Lees ook: De beste oefenmaterialen voor een goede training

Related posts
Sport & Lifestyle #MNLK

Wel of geen lidmaatschap bij een sportschool? De voordelen op een rijtje!

2 Mins read
Je hebt de knoop doorgehakt. Je beweegt veel te weinig en hier wil je echt verandering in brengen. Misschien heb je ook…
More #MNLK

3 verschillende sporttassen voor heren

2 Mins read
Afhankelijk van de activiteit die je van plan bent in de sportschool te doen, zal het zeer waarschijnlijk bepalen welk type sporttas…
Sport & Lifestyle #MNLK

Tips om goed te presteren tijdens je bodybuilding training

2 Mins read
Veel mensen die aan bodybuilding training doen zijn op zoek naar de toename van spierhypertrofie. Het kan echter een tijdje duren om…