Relax & Travel #MNLK

Fort Kijkduin is een landfort dat in het begin van de 19de eeuw in opdracht van Napoleon werd gebouwd.

2 Mins read

De oorspronkelijke bestemming van het bouwwerk was het verdedigen van Den Helder. Niet toevallig is het fort dan ook gelegen op één van de hoogste duinen van de regio. Het fort werd in 1940 in beslag genomen door de Duitse troepen die het fort versterkten en werd in 1996 gerestaureerd. Sinds 1996 is Fort Kijkduin een Noordzee-aquarium, een museum en de locatie van een unieke zoölogische expositie. Fort Kijkduin is een gezellig en veelzijdig dagje uit waar ook tal van evenementen georganiseerd kunnen worden.

Over Fort Kijkduin

Sinds 1996 is het Fort Kijkduin een volledig uitgerust Noordzeeaquarium. In het ondergrondse gangenstelsel zijn er 14 aquaria terug te vinden gerangschikt per thema. Leuk voor zowel klein als oud is dat het Fort ook over enkele aanraakbakken beschikt. Zo kan je oog in oog staan met onder andere zeeanemonen, gladde haaien, roggen en rode ponen en hen zelfs aanraken. Fort Kijkduin zet daarbij hard in op educatie en het ondersteunen voor het onderwijs. Zo is er een algemeen educatief pakket waarbij je achter de schermen meegenomen wordt, is er de optie om kennis over het natuurgebied rondom het Fort te verwerven of een heuse veldwerkles. Ten slotte is er ook de multifunctionele dijk waar je onder andere leert over het lot van Nederland zonder dijken.

YouTube video

Chris de Potvis

Een bijzonder element en trekpleister van Fort Kijkduin is het aanwezige skelet van Chris de Potvis. Chris de Potvis is een legendarische potvis die op 27 november 1997 levens aanspoelde op het strand van Wassenaar. Na zijn dood werd het skelet van maar liefst 11 meter in Fort Kijkduin geplaatst. In 2016 werd er een crowdfunding campagne opgestart om het stilaan vervallen skelet van Chris onder handen te nemen. De campagne was een inslaand succes en vandaag de dag kan je het skelet bewonderen in de expositie ‘Het leven van Chris de Potvis’.

Naast het aquarium en de expositie rond Chris de Potvis is er in Fort Kijkduin ook een Noordzeeatlas en de Waddenzee Vismonitor terug te vinden. De Noordzeeatlas is eigenlijk exact wat de naam al meegeeft: een verzameling kaarten die betrekking hebben op de Noordzee. De atlas is nog in volle uitbreiding en geeft een prachtig overzicht van het water van de Noordzee. De Waddenzee Vismonitor is dan weer een informatiebaken over de vissen in de Noordzee. Welke vissen zwemmen er? Wat zijn hun eigenschappen en in welke aantallen komen ze voor? Naderhand even uitblazen? Dat kan in het museum verbonden aan Fort Kijkduin of in het restaurant bij het Fort.

Korting Fort Kijkduin

Toegang tot het museum en het Noordzee-aquarium kost voor volwassenen 8 euro. Kinderen tot drie jaar mogen gratis binnen en tussen drie en twaalf jaar betaal je 6 euro. Er is ook een korting van senioren die voor 7 euro binnen mogen. De toegang tot het museum en het aquarium is overigens inclusief rondleiding. Verder is er een korting voor groepen vanaf 25 personen en is er een mogelijkheid om een jaarkaart op de kop te tikken. Kinderen tot 12 jaar betalen 24 euro en volwassenen 32 euro. Ook online kan je bij sommige websites een leuke korting op de entree tot Fort Kijkduin terugvinden.

Adres en openingstijden

Het adres van Fort Kijkduin is Admiraal Verhuellplein 1, 1789 AX Huisduinen. Het museum en het Noordzee-aquarium zijn dagelijks geopend van 10:00 – 17:00 in de zomer en van 11:00 – 17:00 in de winter. Jaarlijks zijn er wel sluitingsdagen op 1ste en 2de kerstdag, oudejaarsdag en op nieuwjaar.

Feedback: info@mnlk.nl

Leestip -> Breng eens een bezoekje aan Artisklas; een kleine, educatieve dierentuin in Haarlem
Leestip -> De Wadden zijn er om van te genieten