The Online Lifestyle Magazine 

Soul #MNLK

Gedachtegang #13: “Kunnen we stoppen met groot nieuws droppen via WhatsApp?!”

2 Mins read

Met pijn in mijn hart heb ik een nieuwe zorgwekkende trend opgemerkt: vrienden, collega’s en familieleden delen gigantisch groot lifechanging nieuws via een simpel appje. WTF zijn we aan het doen mensen?!

Dat we allemaal verslaafd zijn aan de smartphone is een gegeven, maar dat we er veel tijd aan besteden is niet het enige nadeel. Het verandert ook onze omgang, we worden er a-sociaal van. Niet asociaal als een asociale dronken tokkie die een agent uitscheld omdat ie op zijn scootertje geen helm draagt, maar simpelweg het omgekeerde van sociaal.

Ohja, trouwens, by the way, we krijgen een kind

Voor de zoveelste keer dit jaar krijg ik een simpel doodgewoon appje van vrienden en familie, die ik regelmatig zie en ook tijd mee spendeer, dat ze een kind krijgen. Ze zeggen het net zo casual alsof ze vertellen dat ze trouwens ook een Disney+-abonnementje hebben afgesloten. “Ohja, trouwens, by the way, ik vergat het bijna te zeggen, euhm, we krijgen een kind.”

Er kan nog geen telefoontje, fotootje of een kort voiceclipje vanaf. Geheel onpersoonlijk wordt er even een atoombom van een nieuwtje gedropt, alsof het niets voorstelt (zo voelt het voor de ontvanger dan ook!). Je leeft op die manier totaal niet met hen mee. Je koppelt nooit dat gelukkige gevoel als het niet wordt gevierd, of op zijn minst op een toffe manier wordt vertelt.

De afstand die je hiermee tussen elkaar creëert is gigantisch. Je zet de toon van je relatie door groot nieuws op deze nietszeggende manier te vertellen, realiseer je dat goed, als je er zo’n een bent…

Is dit wie we geworden zijn?!

Zijn we zo gedistantieerd van elkaar dat we niet eens meer even snel langs vliegen voor 10 minuten om dit immens grote nieuws te vertellen. Zijn we zo drukbezet met series kijken en het loeren van de telefoon dat we op onze vrije zondag geen dagdeel hebben om even een rondje te rijden langs vrienden, familie en collega?

Is dat zo gek veel gevraagd tegenwoordig? Zijn we zo awkward dat we niet eens elkaar kunnen opbellen en zeggen: “Hey, ben je zo thuis? Ik vlieg even voor 10 minuten langs, heb groot nieuws!”.  Ik kan me geen betere reden om op zondag even op de koffie te gaan dan even dit nieuwtje te vertellen.

Deze zorgwekkende observatie wordt helaas constant weer in de praktijk bevestigd. Of het nou gaat om kinderen krijgen of huizen kopen of grote bucket list vakanties, we ‘gooien een appje eruit’ en daarmee is het tegenwoordig gedaan.

“Is dat zo gek veel gevraagd tegenwoordig? Zijn we zo awkward dat we niet eens elkaar kunnen opbellen en zeggen: “Hey, ben je zo thuis? Ik vlieg even voor 10 minuten langs, heb groot nieuws!”. “

Doe er niet aan mee!

We zijn van nature sociale dieren, maar deze absurde ontwikkeling is het perfecte voorbeeld dat het gemak en de gebruiksvriendelijkheid van technologie ons steeds minder sociaal maakt. En daarmee gezegd wil ik met jou en iedereen afspreken om dit niet voort te zetten!

Stop deze belachelijke trend en laten we elkaar weer ‘ouderwets’ opzoeken bij groot nieuws!

Hier staat de deur open en is de koffiepot goed gevuld, wees welkom.


Lees ook: Gedachtegang #11: “De 0,1% beter theorie”
Related posts
Drinks & Food #MNLK

De voordelen van koffiecups

2 Mins read
Misschien sta je er nooit echt bij stil, maar de manier waarop je je koffie bewaart heeft veel invloed op hoe je…
More #MNLK

Last van een storing bij Whatsapp?

2 Mins read
Het lukt me niet om verbinding maken met WhatsApp, WhatsApp werkt niet. Verbindingsproblemen met WhatsApp worden meestal veroorzaakt door uw wifi- of…
Cars & Tech #MNLK

WhatsApp Web (downloaden voor op pc, app etc.)

1 Mins read
WhatsApp Web is een geweldige manier om de functies van het berichtenplatform uit te breiden naar de desktop. De webclient is eenvoudig…