The Online Lifestyle Magazine 

Mind & Soul #MNLKSoul #MNLK

Gedachtegang #14: Onrust is wat ons drijft naar roken, slecht eten, alcohol, drugs, de smartphone en andere ongezonde afleidingen!

4 Mins read

Vele jaren, zeker 20 jaar lang (van 13 tot 33), heb ik geknokt met mezelf dat ik constant weer de controle verloor. Ik kon de lekkere hap niet laten staan. Of ik iets te vieren had, vrolijk was, verdrietig was, verveeld was of wat dan ook: ik vrat constant weer wat lekkers…

Ik kon me maar geen reden bedenken waarom ik telkens weer voor de koelkast stond. Of dat er ineens weer een lege pizzadoos naast me op de bank lag. Dat ik geen reden kon vinden waarom ik telkens weer de controle verloor, zorgde er bijna voor dat ik in een milde depressie belande. Hoe kan ik immers controle hebben over mijn leven en al zijn pittige uitdagingen als ik dit aspect dus totaal niet onder controle had?

De dader gevonden

Het kon niet zo verder. Ik moest ontdekken wat mij scheelde. Na veel onderzoek (lees: honderden artikelen en video’s doorspitten voor Mannelijk Magazine) ontdekte ik gaandeweg steeds meer een patroon. Dit patroon, deze tendens, zag ik niet alleen bij mezelf, maar bij letterlijk elk mens!

Het werd me ineens allemaal duidelijk. Het is eigenlijk ook zo ongelooflijk logisch dat ik me verbaas dat dit geen algemene kennis is. Wellicht ben ik een pionier met deze ontdekking, maar het is te logisch dat dit een nieuwe ontdekking is…

De reden dat mensen telkens weer terugkeren naar die vieze sigaret, de reden dat mensen weer achter de gokautomaat zitten, de reden dat je weer snakt naar de volgende lekkere hap, de reden dat je niet kan wachten op die volgende joint, pil of lijn en de reden dat je meer dan honderd keer per dag op je smartphone kijkt is vanwege… ONRUST (!)

De onrust stillen

Ga maar na bij jezelf, bij elk onrustig moment (goed nieuws, slecht nieuws, stress, veel drukte, onverwachte dingen, hectisch schema en alle mogelijke opties) voel je die onrust in je systeem. Je wil dit gekalmeerd hebben. Je wil weer terug naar je comfortabele, relaxte, veilig voelende, kalme staat. Wat te doen? Een sigaretje helpt. Een lekkere hap helpt. Een biertje helpt. Even 5 minuten scrollen op de telefoon helpt. Je begrijpt waar ik op doel: we stillen de onrust met afleidingen. Slechte afleidingen welteverstaan!

Het stillen van onrust is geheel begrijpelijk. Het aapje wil zich goed voelen. Het is echter totaal de verkeerde aanpak om de onrust met een ongezonde korte termijn oplossing stil te krijgen. Het keert immers altijd terug als het niet aangepakt wordt en je creëert nog meer onrust omdat je lijf ook nog eens slecht eten, alcohol, smerige tabak en andere ongezonde zooi te verwerken heeft.

De onrust, veroorzaakt door zowel positieve als negatieve ontwikkelingen in je leven, zoals stress, vermoeidheid en gedoe, heeft mij al die jaren naar de koelkast gebracht. Ik at constant weer iets om de onrust te stillen. Of ik nou iets te vieren had of als ik een rotdag had gehad, ik at. Na al die jaren weet ik eindelijk waardoor ik de controle verloor; het was om de onrust te stillen en niet omdat ik verdrietig was, of blij, of ongelukkig of wat dan ook. Het was puur en alleen onrust.

Waar komt onrust dan vandaan?

Het leven is vaak gewoon best kut. Het is regelmatig oersaai, het is soms extreem oneerlijk en vaak is het gewoon niet wat je had gedacht wat het zou zijn. Life can be boring, hard and weird all at the same time!

De stress, de verveling en het gezeik en gedoe wat het leven met zich meebrengt, veroorzaakt onrust. Dit is compleet onvermijdelijk en iedereen krijgt zijn eigen portie. Dit wetende in je achterhoofd is het aan jou hoe je ermee omgaat.

Zodra je ook maar iets van onrust voelt (in je lijf, in je hoofd, in je emoties of waar dan ook), observeer wat er met je gebeurt en waar je heen wordt gestuurd. Je zult merken dat je ineens overtuigd en wel een sigaret opsteekt, of een paar koekjes wegwerkt, op de smartphone zit te loeren of een fles wijn opent. Zo snel en zo simpel gaat dat…

Herkenbaar allemaal? Mooi, want onrust is het grote toverwoord wat ons allemaal kwelt en aanzet tot slechte, ongezonde en tijdrovende afleidingen.

Hoe beheers je die onrust?

Nu je weet dat onrust bestaat, onvermijdelijk is en gelukkig wel beheersbaar is, kun je manieren vinden om het te temmen en met name in goede banen leiden. Zodra er iets in je leven gebeurt waardoor onrust ontstaat, is het aan jou om te gaan voelen wat je op dat moment voelt. Observeer jezelf, welke drang voel je?

Op dat exacte moment is het tijd voor een interventie. Zeg tegen jezelf: “Ik voel nu onrust, dit wordt veroorzaakt door deze gebeurtenis. Deze gebeurtenis doet mij wat en zorgt voor onrust, maar ik laat mij niet gek maken om de onrust te stillen met mijn typische slechte gewoonte. Ik adem 5x diep in en uit. Ik heb controle over mezelf en daarmee basta.”

Nu je dit moment van onrust de baas bent, is een ongelooflijk belangrijk moment in je leven. Je hebt controle gewonnen!

Jij bent nu de baas over je driften, je emoties en met name je onrust. The captain of the ship has returned. En de kapitein heeft geen sigaretje, vette hap, wijntje, drugs, social media en andere bullshit nodig.

Het kan nog steeds zijn dat je nu onrust voelt, maar nu je niet naar slechte afleidingen wordt gedreven, kun je nu de onrust stillen met positieve activiteiten zoals een wandeling maken in het bos, een uurtje fietsen, het koken van een gezonde maaltijd en een bezoek aan de sportschool. Op deze manier is onrust juist niet tot last, maar juist een manipuleerbare tool om jezelf toe te zetten tot gezonde activiteiten!


Lees ook: Gedachtegang #13: “Kunnen we stoppen met groot nieuws droppen via WhatsApp?!”
Lees ook: Gedachtegang #12: “Doe wat je wél kan.”
Related posts
Drinks & Food #MNLK

Zo twijfel je nooit meer over wat je moet eten!

2 Mins read
Je kent vast en zeker die momenten dat je jezelf afvraagt: wat zullen we eten? Maar wees gerust, je bent zeker niet…
Drinks & Food #MNLK

Check deze 5 tips tegen een kater (erg handig...)

2 Mins read
Na een avond flink doorhalen met je vrienden of vriendinnen, volgt de ochtend erop het onvermijdelijke: je hebt een stevige kater te…
Drinks & Food #MNLKMore #MNLK

Vanavond aan de aardappels? Maar hoelang moeten ze koken?

1 Mins read
Of je nu aardappels kookt voor een salade, als een bijgerecht met lookboter of voor met een lekker stukje vlees, je wil…