The Online Lifestyle Magazine 

Mind & Soul #MNLKSoul #MNLK

Gedachtegang #4: ‘Wees juist dankbaar voor wat je wél hebt!’

4 Mins read

Deze generatie, jij en ik, het Westen met name, leven in een ultra-materialistische consumptiemaatschappij, waar de algehele filosofie met name gericht is op ‘zoveel mogelijk consumeren en genieten voordat je de pijp uitgaat’. We worden hierdoor bezeten van dingen die we niet hebben, alsmaar meer willen hebben, zodat we iemand kunnen zijn die het gemaakt heeft en iemand die zichtbaar genoten heeft.

De focus is hierdoor hoofdzakelijk op het vergaren van materialistische zaken, die het ego strelen en anderen weten te imponeren. Het is echter onmogelijk om ooit zo voldaan te raken, het houdt immers nooit op met mooie hebbedingen en zaken om mee te patsen. Wat dan resteert is een doodongelukkig gevoel…


Gedachtegangen;
Zoals de Romeinse keizer Marcus Aurelius zo’n 2000 jaar geleden zijn overpeinzingen schreef, wil ik ook graag mijn uiteenlopende gedachtegangen, (on)doordachte filosofieën en opmerkelijke ervaringen met jullie delen. Dit is gedachtegang #4.


Doodongelukkig terwijl je alles hebt

Het is van den zotte dat wij als rijke Europeanen ons zo doodongelukkig kunnen voelen. Dit heeft alles te maken met je perspectief. Ik noemde het in de openingstekst ook wel focus. We richten ons teveel op wat we niet hebben en zouden ons meer moeten richten op wat we juist wél hebben!

We zijn bezeten van wat we nog niet hebben, waardoor we constant in een staat van ‘mweh‘ zijn. De lat wordt immers steeds hoger gelegd naarmate je meer vergaard.

“We richten ons teveel op wat we niet hebben en zouden ons meer richten op wat we juist wél hebben!”

Het leven is zeer zeker niet perfect, dat zul je ondertussen zelf in je leven wel gemerkt hebben, maar we hebben het echt wel goed! Zolang je maar realiseert wat je wél hebt en niet alleen maar negatieve gedachten hebt over wat je niet hebt. Er zullen mensen zijn die op je neer kijken dat je die dikke auto niet hebt, maar ze zullen stiekem jaloers op je zijn dat je bijvoorbeeld leuk werk hebt, een schattige gezonde dochter naast je hebt lopen en een leuk gevoel voor humor bezit.

Zo heeft ieder gek zijn gebrek, en ieder gek zal moeten leren leven met zijn gebrek. En het gebrek van de 21ste eeuw is dat we allemaal in de ban zijn van de gedachte dat materialisme ons geluk zal brengen. En dat klopt ook eigenlijk wel, maar dit geluksgevoel duurt slechts twee weken en dan wil je weer iets nieuws, iets beter.

Het kopen van spullen brengt helaas alleen maar tijdelijk geluk. Vergelijkbaar met een vette lekkere hamburger die je tijdelijk verzadigd, maar na enkele uren zit je met een borrelende maag op de wc je af te vragen waarom je nou niet ging voor die spinaziesalade.

Wat je eigenlijk zoekt is voldoening. Dit is een gevoel van tevredenheid, zaligheid, trots en rust. Voldoening is ook iets van het lange termijn. Voldoening haal je voornamelijk uit dingen die zijn en al geweest zijn, zoals de reizen die je al gemaakt hebt, de diploma’s die je aan de muur hebt hangen en de liefdes die je hart vullen of hebben gevuld.


Vanzelfsprekend? Juist niet!

Je zult net als anderen zaken voor lief nemen, dingen vanzelfsprekend vinden. Maar beeld je eens dat je bijvoorbeeld niet deze leuke baan hebt, geen vader meer hebt die je kan helpen op zondagmiddag, nooit die ene liefde hebt gekend waar je die ene geweldige vakantie mee hebt beleefd, of zo slechtziend bent dat je jouw favoriete serie nooit meer kan kijken, et cetera et cetera.

Beeld maar eens in dat je iets niet hebt wat je voor lief neemt. Dit nare gevoel wat je nu ervaart, dat wil je toch niet hebben? Neem dus nooit de mensen, dingen en gebeurtenissen uit je leven voor lief, en wees juist dankbaar. Zelfs voor die domme hond die weer een keutel in de gang heeft gelegd.


Lees ook: Gedachtegang #3: “Vergeet inspiratie, motivatie en discipline, het enige wat je nodig hebt is momentum!”


Een dagelijkse oefening: Noem 5 dingen waar je dankbaar voor bent!

Zodra mijn gedachten weer zwak worden (lees: zeurend, veeleisend, gemeen, negatief, verwend et cetera), doe ik deze oefening. Ik noem 5 dingen op waar ik dankbaar voor ben, van klein tot groot, van iets simpel tot iets wat me echt raakt. Ik zal voor de uitleg nu daadwerkelijk 5 dingen opnoemen waar ik vandaag op moment van schrijven dankbaar voor ben.

De zon schijnt vandaag!
In dit kikkerlandje is het zeker niet vanzelfsprekend dat de zon schijnt. Ik ben dan altijd blij om te zien dat de zonnestralen door het kantoor schijnen. Hoewel iets simpel om dankbaar voor te zijn is het nogal vervelend om te bedenken dat de zon er niet is en dat je te maken hebt met ongezellige regenbuien. Wees daarom dankbaar voor de zon!


Mijn werk is mijn hobby en mijn hobby is mijn werk
Vandaag ben ik redelijk vermoeid, mede door lange drukke weken, maar godzijdank mag ik leuk werk uitvoeren! Godzijdank zit ik niet op een suf kantoor met een chagrijnige baas die in mijn nek zit te hijgen. Godzijdank mag ik vandaag dit artikel schrijven die hopelijk duizenden soortgenoten gaan lezen. Pffffiew!

Afgelopen weekend heb ik een leuke festivaldag gehad met mijn beste vrienden
We gingen naar het Defqon 1 Festival in Biddinghuizen. Hoewel een oerlelijk festival qua aankleding en geluid, hebben we toch even goed gelachen en bijgekletst. Quality time met je vrienden is goud waard. En laten we eerlijk zijn; goede vrienden zijn zeldzaam en ik ben dan ook dubbel dankbaar dat ik met hen een leuke dag heb meegemaakt.

Mijn lieve moeder deelde vandaag foto’s van haar vakantie aan de Nederlandse kust
Vol trots deelde ze foto’s van wilde paarden die los liepen in een natuurpark nabij Wassenaar. Ze genoot zichtbaar van haar dagje uit en dat brengt een glimlach op mijn gezicht. Ik ben namelijk dankbaar dat die oude bes – ondanks na wat ze allemaal meegemaakt heeft – nog altijd de meest positieve persoon aller tijden is. En ik ben tevens zéér dankbaar dat ze er überhaupt is, want velen van ons hebben de luxe van ouders niet meer!

Vanavond kijk ik de film Ready Player One op mijn 4K-televisie
Wat een ongelooflijke luxe is het om een gloednieuwe film te kunnen kijken op zo’n magistraal beeldscherm. Ik ben de technologie dankbaar dat ik voor enkele honderden euro’s een eigen bioscoop in huis heb. Haal die 4K televisie eens weg en zet er weer eens een beeldbuis neer van het jaar 1998 die een resolutie heeft van slechts 480p. Wees daarom ook dankbaar voor de materialistische zaken die je leven verrijken. Het is wellicht geen monstertelevisie, maar vergelijk het met vroeger en je zult dankbaar zijn voor wat voor een sprongen er gemaakt zijn om jezelf beter dan ooit te kunnen vermaken.


Okay, genoeg van mijn kant, nu jij! Waar ben jij vandaag dankbaar voor?

Related posts
Mind & Soul #MNLKSoul #MNLK

De eeuwenoude vraag 'Hoe wordt je gelukkig?' beantwoord door de Stoa

1 Mins read
De filosofen die de Stoa volgen, de stoïcijnen, zijn verzot op het beantwoorden van de grote levensvragen. Volgens deze wijze doordachte slimmeriken…
Mind & Soul #MNLKSport & Lifestyle #MNLK

Gedachtegang #12: "Doe wat je wél kan."

4 Mins read
Als je fit, scherp en sterk bent, kun je de wereld aan en is geen uitdaging te groot. Maar wat als je…
Mind & Soul #MNLKSport & Lifestyle #MNLK

Gedachtegang #9; "Je bent wat je eet en je wordt wat je leest!"

2 Mins read
Gedachtegangen; Zoals de Romeinse keizer Marcus Aurelius zo’n 2000 jaar geleden zijn overpeinzingen schreef, wil ik ook graag mijn uiteenlopende gedachtegangen, (on)doordachte…