The Online Lifestyle Magazine 

Mind & Soul #MNLKSoul #MNLK

Gedachtegang #7: Functioneel Materialisme is de gulden middenweg

5 Mins read

Functioneel Materialisme? Yes sir, deze term heb ik zelf uitgedacht toen ik voor de zoveelste keer mezelf afvroeg of ik bepaalde materialistische dingen daadwerkelijk wel nodig had of überhaupt ging gebruiken. Mijn gedachtegang ging als volgt…

Het nadeel van kapitalisme

Kapitalisme is hét systeem dat zorgt voor een booming economie, innovatie op alle fronten en dat mensen vrijuit kunnen handelen zoals zij dat willen. Het kapitalisme heeft andere systemen – waaronder het communisme en het socialisme – verslagen door zijn pure efficiëntie, vraag en aanbod werkt immers als een tiet. Mensen willen namelijk vooral vrijheid en comfort en die eerder genoemde systemen helpen daar nou absoluut niet aan bij.

Dat we massaal teveel consumeren is géén geheim. De zeeën liggen vol plastic, de welvarende landen profiteren van de mensonterende arbeid van de derdewereldlanden en dieren worden massaal gefokt om na een gruwelijke lijdensweg al binnen enkele dagen weer geslacht te worden. Dat we nog niet leven in een utopie is simpelweg te vroeg gedacht. Dusver is er ook nog geen ander systeem dat kapitalisme gaat vervangen, dus we moeten leren omgaan met de negatieve aspecten van dit systeem, waaronder het feit dat nagenoeg iedereen bezeten is van spullen bezitten. Onnodig veel spullen bezitten. Veelal om anderen te imponeren voor een greintje respect.

Het perfecte plaatje

Zelf zijn we (daarmee bedoel ik ons westerlingen, de Nederlanders, jij en ik) nogal doorgeslagen in ons consumptiegedrag en onze materialistische wensen en eisen. En het ziet er niet naar uit dat we gaan minderen. We horen tegenwoordig ook alles picture perfect voor elkaar te hebben, anders krijgen we een veeg uit de pan van onder andere familie en vrienden (terwijl ze zelf ook gestressed zijn dat ze niet alles voor elkaar hebben!).

Je hoort een groot koophuis te hebben, met een dikke auto voor de deur, een knappe vrouw die altijd leuk en lief is, twee brave kinderen, een dikke opleiding genoten te hebben met uiteraard daarna een baan van 50K per jaar en je moet dit en dat en zus en zo. En dat allemaal het liefst voordat je 30 bent.

In dit tijdperk worstelen millennials om aan dit perfecte plaatje te voldoen. De hoge verwachtingen naleven in dit complexe tijdperk is nagenoeg voor iedereen teveel gevraagd. Het moet allemaal nú gebeuren, anders zwaait er wat!

Functioneel Materialisme

Om zowel ons doorgeslagen consumptiegedrag als de krankzinnig hoge verwachtingen te temmen, heb ik de gulden middenweg bedacht; Functioneel Materialisme.

De term materialisme is zowaar een taboe, terwijl iedereen geen genoeg van kan krijgen van mooie spullen, maar de term kan naar mijn idee absoluut anders bekeken worden. Mijn suggestie is dat we objectief kijken naar wat we écht veel gebruiken. Wat gebruik je daadwerkelijk om je ding te kunnen doen, welke materialistische dingen gebruik je functioneel véél en váák. Wat vindt jij écht belangrijk? Waar geniet je oprecht van? Steek daar dus vooral je geld in! Zorg dat je kwaliteit koopt voor de spullen die je écht dagelijks of váák gebruikt.

Voorbeeld 1; Kijk je graag films en series? Spendeer je meer dan 2-3 uur per dag achter je televisie? Dan is de aankoop van een goede 4K televisie met surround sound set een perfect voorbeeld van Functioneel Materialisme. Kijk je echter amper 2-3 uur per week, dan is het totaal onnodig om meer dan 1000 euro te spenderen aan je televisieset.

Voorbeeld 2; Ik heb zelf géén auto. Ik werk namelijk vanuit kantoor aan huis. Ik hoef nergens heen te rijden, dus waarom zou ik een opgepompte Audi kopen? Om de boodschappen te doen? Doe niet zo gek. Mijn vrouw heeft een auto (die rijdt namelijk elke werkdag 30 minuten op en neer), die kan absoluut niet zonder, dus voor haar is het juist wél verstandig om een comfortabele auto te kopen. Ik fiets tevens ontzettend graag (voor o.a. de gezondheid/buitenlucht/meditatie/muziek luisteren). Ik bespaar me duizenden euro’s voor de aanschaf en daarnaast ook honderden euro’s per maand. Hoewel auto’s prachtig zijn en een rijden altijd leuk is, hoeft de moderne man anno 2018 geen auto meer te hebben als het echt niet nodig is.

Voorbeeld 3; Een groot duur koophuis kopen in een burgerlijke wijk nabij een basisschool, terwijl je geen kinderen hebt, vind ik absurd. Als jong stel heb je meer dan genoeg ruimte in een mooi appartement of een kleiner en vooral voordeliger geprijsde woning. Who are you trying to impress? Functioneel heb je al die ruimte helemaal niet nodig. Al die kamers moeten nog gevuld worden, waarom zou je zo’n kanon van een woning nú al moeten hebben? Omdat anderen dat ook doen? Wat als zij ook van die volgzame schapen zijn die maar gewoon kopen kopen kopen omdat het volgens hen ook zo ‘hoort’? Laten we loslaten wat ‘hoort’. De wereld is immens veranderd sinds de vorige generatie. The rules have changed. Nu jij nog schaapje.

Voorbeeld 4; Ben je gek op reizen? Spendeer dan je centen aan mooie reizen. Ga niet mensen proberen te imponeren met dure merkkleding, patserige horloges en grote huizen, terwijl je daar zelf eigenlijk niet zozeer om geeft. Droom je van een leven als fotograaf die de wereld rondreist? Neem dan voorlopig geen kinderen, een hypotheek en een burgerlijke vrouw die een dure bruiloft wil. Hou je juist helemaal niet van verre reizen en is het laatstgenoemde rijtje juist waar je vrolijk van wordt? Focus je dan ook daar volledig op, zet je centen in op het creëren van het leven dat jij voor ogen hebt.

Voorbeeld 5; Gek op muziek? Koop de dikste headset op de markt. Hekel aan fitness? Zeg je abonnement op! Diefde liefde voor videogames? Haal jezelf een dikke Playstation Pro met alles erop en eraan. Verlies je altijd je zonnebril? Koop dan vooral geen Ray Ban’s. Heb je last van je onderrug van al dat zittend werk? Koop jezelf een stevige bureaustoel en een sta-zit bureau. Maak je graag foto’s met je smartphone? Koop dan de telefoon met de dikste camera.

Mooi meegenomen

Dagdroom ik regelmatig over een parelmoer witte Tesla, een gouden rolex om mijn pols en een alleenstaande villa met een rieten dak en grindpad? Absoluut, maar heb ik het nodig om gelukkig te zijn? Niet echt. Het is mooi meegenomen uiteraard, maar kan ik functioneel zonder die moeilijk te verkrijgen luxe-items? Absoluut. Je zult zonder twijfel een comfortabel leven leiden met deze mooie materialistische zaken, maar heb je dat allemaal nodig om te doen wat je echt wil doen in je leven? Zéér hoogstwaarschijnlijk niet. Mocht je dit wel ambiëren omdat je het echt helemaal geweldig vindt? Ga er dan ook helemaal voor, maak een waterdicht plan en focus je volledig om dit te realiseren. All the power to you!

Gedachtegoed

Hopelijk vat je mijn punt. Met Functioneel Materialisme koop jij wat je echt gebruikt en belangrijk vindt. Zo consumeer je hopelijk minder, koop je minder onzin en laat je gaan dat je leven picture perfect volgens het boekje moet zijn. Als wij allen dit gedachtegoed koesteren, kunnen we allemaal meer onszelf zijn en meer focussen op wat we belangrijk vinden. Doe lekker wat jij wil en koop lekker wat jij wil. Daar wordt zowel jij als de wereld een betere plek van.

Think about that, my friend.

Lees ook: Gedachtegang #6: ‘Het nadeel van hele gave dingen doen…’
Lees ook: Gedachtegang #5: ‘Nobody gives a f*ck…, maar maakt het uit?’
Related posts
More #MNLK

Hoe laat je je geld meer waard worden, in plaats van minder?

2 Mins read
Iedereen die geld heeft, of dat nu veel of weinig is, vind het prettig als dat meer waard wordt. De waarde gelijk…
More #MNLK

Hoeveel verdient Cristiano Ronaldo?

1 Mins read
Of je nu een voetbalfan bent of niet, iedereen kent zijn naam. Omdat hij zo succesvol is. Zowel in zijn sport als…
Cars & Tech #MNLK

Het gemak van een Tikkie

2 Mins read
Tikkie is een initiatief van de ABN AMRO bank. Het is een betaalapp waarmee je een betaalverzoek kunt versturen aan anderen. Dit…