The Online Lifestyle Magazine 

Sport & Lifestyle #MNLK

Gedachtegang #3: “Vergeet inspiratie, motivatie en discipline, het enige wat je nodig hebt is momentum!”

2 Mins read

De meeste boeken over persoonlijke ontwikkeling hebben het vaak over inspiratie, motivatie en discipline als essentiële tools om je taak voldaan te krijgen, maar ik heb iets beter in de aanbieding; momentum!


Gedachtegangen;
Zoals de Romeinse keizer Marcus Aurelius zo’n 2000 jaar geleden zijn overpeinzingen schreef, wil ik ook graag mijn uiteenlopende gedachtegangen, (on)doordachte filosofieën en opmerkelijke ervaringen met jullie delen. Dit is gedachtegang #3.


Inspiratie is makkelijk. Het is overal te vinden. De blije tegeltjes op social media, de ‘Live-Love-Life’-bordjes bij je moeder in huis, door het lezen van een goed boek, het kijken van een sterke docu, een interessant artikel hier op MNLK, het is overal wel op te pikken. Een dosis inspiratie komt je met gemak tegemoet. Je doet echter niet veel meer dan alleen geïnspireerd zijn, je hebt namelijk meer nodig om aan de slag te gaan. Is motivatie daarna dan genoeg?

Motivatie is echter moeilijk op te roepen. Het is meestal een spontaan gevoel, waar je ineens met een boel energie aan de slag kunt. Het is vaak maar een tijdelijk gevoel waar je snel de vruchten van moet plukken. Het ebt sneller weg dan je zou wensen. Met motivatie ga je het niet redden, vooral als het gaat om lange termijn projecten, zoals 15kg afvallen, een nieuw bedrijf starten of een scriptie schrijven. Discipline is het antwoord, toch?

Rauwe discipline is vaak de beste remedie als je er geen puf voor hebt (lees: geen inspiratie voelt, geen motivatie hebt). Simpelweg puur rammen zonder na te denken is een optie, maar niet bepaald prettig. Als een ware soldaat trotseer je de loopgraven, ondervoed en met modder in je gezicht. Discipline is een mooi iets als je het op commando kunt oproepen, maar bijna niemand die niet opgeleid of opgevoed is als een Navy Seal heeft er constant beschikking over.

Zodra discipline opgeroepen wordt, betekent dat ook dat je eigenlijk zonder inspiratie en motivatie aan het werk bent, oftewel; niet met twinkelende oogjes, maar als een boer met kiespijn die een taaie klus moet klaren.

Zoals je hebt gelezen, is inspiratie makkelijk, motivatie moeilijk vast te houden en is opgeroepen discipline niet per se aangenaam. Ik verlos jullie uit je lijden, want het enige wat je nodig hebt is momentum!

Inspiratie > motivatie > discipline > momentum.

Voorbeeld; je wil een paar kilo’s afvallen, maar je ziet op tegen de sportschool en het gezonde dieet. De kwellende overgangsperiode dat je van lifestyle moet wisselen vergt veel inspiratie, motivatie en discipline. Vergeet dat! Het enige wat je nodig hebt is momentum!

Zodra je momentum te pakken hebt, gaat alles vanzelf. Je denkt er niet eens over na. Twijfels bestaan niet meer, je doet het simpelweg gewoon. Dat stemmetje in je hoofd die je normaliter de kop gek maakt is niet aanwezig. Het is als een slinger die vanzelf begint te tikken zodra het tikt.

Voordat je het weet betrap je jezelf erop dat je ineens álweer in de sportschool staat, en álweer zonder ziften en zeuren. Momentum is een soort hyper-focus/flow-state, zonder dat het enigszins moeite kost. Je doet het simpelweg gewoon, zonder dat je geïnspireerd hoeft te worden, gemotiveerd moet zijn of rauwe discipline toe moet passen.

Het duurt meestal een week of twee voordat je momentum te pakken hebt, en daarom moet je eerst deze vuistregel toepassen;

Om momentum te verkrijgen, moet je eerst discipline hebben. Om discipline te hebben, moet je eerst gemotiveerd zijn. Om eerst gemotiveerd te zijn, moet je geïnspireerd raken.

Bezoek daarom dagelijks MNLK, want wij inspireren je graag met leuke artikelen. Dat is de eerste stap in deze cyclus. Succes!

Related posts
More #MNLK

Leuke ideeën om je huis in te richten

2 Mins read
Onze woning is de plek waar we ons thuis voelen, waar we even tot rust komen en onszelf kunnen zijn. Het huiselijk…
Sport & Lifestyle #MNLK

Hoe gedisciplineerd ben jij?

1 Mins read
Discipline of zelfdiscipline verwijst naar de controle over het eigen handelen zonder te worden afgeleid. Met deze korte test kun je dit…
Mind & Soul #MNLKSoul #MNLKSport & Lifestyle #MNLK

David Goggins motivatievideo: het taaie doch rechtvaardige advies wat je nodig hebt

1 Mins read
Er is geen man die mij meer weet te motiveren om gas te geven dan eindbaas David Goggins. Deze keiharde veteraan der…