Cars & Tech #MNLK

Hoe lang gaat een auto mee? De waarheid over de gemiddelde afschrijving van een auto

2 Mins read

Wanneer we een nieuwe auto kopen, zijn we allemaal op zoek naar de beste prijs-kwaliteitverhouding en willen we het liefst zo lang mogelijk van onze aankoop genieten. Een belangrijke factor bij het kiezen van een auto is de afschrijving. Maar wat is de gemiddelde afschrijving van een auto en hoe lang gaat een auto eigenlijk mee?

Gemiddelde afschrijving auto

De gemiddelde afschrijving van een auto is…

De gemiddelde afschrijving van een auto is ongeveer 50% na vijf jaar. Dit betekent dat een auto die €20.000 waard is bij aankoop, na vijf jaar nog maar €10.000 waard is. Na tien jaar is de waarde van dezelfde auto gedaald tot ongeveer €5.000. Dit kan echter per merk en model verschillen.

De meeste auto’s gaan tegenwoordig gemakkelijk 200.000 kilometer mee, sommige zelfs nog veel meer. Dit is echter afhankelijk van verschillende factoren, zoals het onderhoud van de auto en de rijstijl van de eigenaar. Een goed onderhouden auto kan veel langer meegaan dan een auto die slecht onderhouden wordt. Regelmatig onderhoud kan de levensduur van de auto aanzienlijk verlengen en ervoor zorgen dat deze langer zijn waarde behoudt.

Rijstijl

Naast onderhoud kan ook de rijstijl van de eigenaar van invloed zijn op de levensduur van de auto. Een agressieve rijstijl kan leiden tot slijtage aan de motor en andere componenten van de auto. Daarnaast kan het leiden tot meer ongelukken, waardoor de auto meer kans heeft op schade en reparaties.

Het is belangrijk om te weten dat de afschrijving van een auto niet alleen afhankelijk is van de levensduur van de auto, maar ook van andere factoren zoals de markt, de populariteit van het model en het merk en het aanbod van vergelijkbare auto’s op de markt. Zo kan een auto van een populair merk en model een hogere restwaarde behouden dan een minder populair model van een minder bekend merk.

Onderhoud de auto goed

Om de afschrijving van een auto te verminderen, kan het helpen om de auto goed te onderhouden en regelmatig te laten controleren. Het kan ook helpen om voor een populair merk en model te kiezen, aangezien deze over het algemeen een hogere restwaarde hebben. Ten slotte kan het helpen om de auto na een aantal jaar te verkopen, voordat de afschrijving te hoog wordt.

In conclusie is de gemiddelde afschrijving van een auto ongeveer 50% na vijf jaar en 75% na tien jaar. De levensduur van een auto is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het onderhoud en de rijstijl van de eigenaar. Om de afschrijving van een auto te verminderen, is het belangrijk om deze goed te onderhouden en regelmatig te laten controleren en om te kiezen voor een populair merk en model.

Feedback: info@mnlk.nl