Cars & Tech #MNLK

Genieten van je thuisbioscoop met een 4K televisie

3 Mins read

Televisie kijken is de laatste jaren zeer veranderd. Helemaal sinds de streamingdiensten zijn ontstaan. Voorheen worstelde je je door een goede film van reclameblok naar reclameblok, nu binge je hele series weg op Disney+ en Netflix. Wist je dat veel van de nieuwe series al gemaakt worden voor een 4K televisie? Maar wat is 4K eigenlijk en wat mag je verwachten van de beste 4K tv?

4K beeldscherm

4K is eigenlijk een afkorting van 4K Ultra HD tv, wat dan vaak weer wordt afgekort naar UHD tv. Een 4K tv geeft je een beeldresolutie van 3840 x 2160 pixels. Pixels zijn de kleine stipjes waarmee een beeld wordt opgebouwd. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de allereerste spelletjes op de pc, dan bestonden karakters uit verschillende, duidelijk zichtbare blokjes. Dat kwam omdat de resolutie van een dergelijk beeldscherm heel laag was. Hoe hoger de resolutie van het beeldscherm, hoe meer pixels er konden worden gebruikt om een afbeelding te maken. Hierdoor zijn onder meer games steeds levensechter geworden. Maar ook films en series gaan er steeds mooier uitzien. Hoe meer pixels, des te scherper het beeld. Daar waar Full HD ons al met verbazing naar films liet kijken, zal 4K je nog meer laten verbazen.

4K, dit kan je verwachten

Veel nieuwe televisies van middelgroot en groot formaat zijn uitgerust met een 4K beeldscherm resolutie. Als je een nieuwe televisie gaat kopen van deze formaten, dan kun je er bijna zeker van zijn dat je een 4K televisie koopt. Dit is superscherp en het lijkt wel of je middenin de actie zit van een serie, documentaire of film. Bovendien wil je dat ook, want heel veel films, series en documentaires worden inmiddels op Ultra HD uitgebracht. Zowel streamingdiensten gaan over op 4K als het fabriceren van Ultra HD Blu-ray discs én spelers. Natuurlijk kun je 4K producties bekijken op een televisie met een lagere resolutie, maar dan gaat er wel veel van de details en scherpte verloren. Dus voor het echte kijkersgeluk kies je dan liever voor een 4K televisie.

Gestandaardiseerde resolutie

Nu horen we je denken: ‘Ja, maar dan koop ik nu een 4K televisie en dan kan ik over twee jaar weer iets nieuws aanschaffen met deze ontwikkelingen’. Maar, dat zal gelukkig niet zo zijn. 4K is namelijk gestandaardiseerd. Dat wil zeggen dat alle fabrikanten, producenten, makers en streamingdiensten exact dezelfde resolutie heeft en dat hier niets aan veranderd mag worden. 4K zal dus altijd dezelfde kwaliteit geven. Let wel dat je apparaten waar de 4K doorheen gestuurd wordt, aan de HDMI 2.0- en HDCP 2.2-vereisten voldoen. Heb je al High Speed HDMI-kabels liggen? Dan zijn die al geschikt voor 4K.

Keuze uit verschillende televisies

Toen 4K Ultra HD net op de markt kwam, kon je deze eigenlijk alleen in middelgrote tot grote televisies worden toegepast. Maar zoals met alle nieuwe technieken is het tegenwoordig mogelijk om die hoge resolutie ook in kleinere beeldschermen te stoppen. Daarom is het mogelijk om een 4K UHD tv te kopen met een doorsnede van 42-inch scherm. Ideaal als je wat kleiner behuisd bent. Overigens is het meest verkochte formaat zo’n 50-inch. Dat is een formaat wat goed past in iedere woonruimte en qua prijs overeenkomt met de meeste budgetten. Er zijn zelfs computer monitoren met een 4K resolutie, waardoor gamen en fotobewerking op de computer alleen maar gedetailleerder en dus leuker wordt.

Televisie als schilderij

Een televisie is als hij uitstaat meestal niet zo aantrekkelijk om naar te kijken. En al helemaal niet als je besluit om de tv aan de muur te hangen. Het is dan vooral een dof, zwart vlak in het interieur. Er zijn televisies die in standby modus een afbeelding kunnen laten zien. Bijvoorbeeld van een landschap, een schilderij of juist iets abstracts. Zo past je tv zich moeiteloos aan, aan je interieur én geniet je van een 4K kunstwerk als er even geen televisie wordt gekeken. Dit is echter niet bij alle merken zo, maar dat wordt in de productomschrijving altijd vermeld.

4K is kostbaar

Een 4K Ultra High Definition televisie is niet goedkoop, al worden ze steeds beter van prijs. Het ligt er maar net aan hoeveel je wil uitgeven en welk merk televisie je kiest. De keuze is ruim, dus er is altijd een 4K televisie voor jou om al je favoriete films, series, YouTube video’s en meer op te kijken. Het bingen van Netflix, Disney+ of andere streaming diensten zal nooit meer hetzelfde zijn.

Feedback: info@mnlk.nl

Lees ook: De prijs van een OLED televisie