The Online Lifestyle Magazine For Him

Business & Luxury #MNLK

Gouden tip voor het solliciteren: Maak je cv leesbaar voor robots!

2 Mins read

Voor de komst van vernuftige computerprogramma’s werd het curriculum vitae met de hand gelezen. Steeds meer recruiters gebruiken nu een ATS, een Applicant Tracking System, om cv’s sneller te kunnen lezen. Reuzehandig zo’n recruitmentsoftware, zeker als je honderden cv’s per dag moet doorspitten. Maar hoe zorg je ervoor dat de inhoud van jouw cv goed wordt opgepikt door deze robots?

Onderstaande tips helpen je bij het opstellen van een cv die leesbaar is voor robots.

Kies voor een standaard bestandsformaat

Door een standaard Word-formaat of Pdf-bestand te gebruiken zorg je dat robots jouw cv kunnen lezen. Niet alle bestandsformaten kunnen door recruitmentsystemen goed bekeken worden.

Extra tip: maak het de robots nog makkelijker en gebruik een veelgebruikt zwart lettertype voor je cv zoals Arial of Verdana.

Voeg trefwoorden toe

Lees de vacaturetekst goed door en voeg belangrijke woorden en synoniemen toe aan je cv. Het gebruik van relevante trefwoorden vergroot de kans om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. Let wel op dat je geen onnodige afkortingen gebruikt die het systeem wellicht niet herkent. Zet je toch afkortingen op je cv, leg deze dan uit in de tekst.

Juist gebruik van hoofdletters

Als je hoofdletters op de juiste wijze gebruikt in je cv kunnen robots woordgroepen die met elkaar te maken hebben, herkennen.

Schrijven maar

De lengte van je cv is voor een ATS niet van belang. Wel geldt hier: hoe meer tekst je cv bevat, hoe groter de kans is dat jouw cv op bepaalde zoekwoorden wordt gevonden.

Maak lijstjes en opsommingen

Kopteksten zien er prachtig uit op een cv maar kunnen niet door een recruitmentsysteem worden opgepikt. Het beste maak je daarom gebruik van opsommingstekens, deze herkent een ATS wel. Dankzij de opsommingstekens zorg je er toch voor dat je cv overzichtelijk en leesbaar is.

Benoem je vaardigheden en eigenschappen

Door je vaardigheden en eigenschappen toe te voegen als aparte onderdelen aan je cv creëer je weer meer tekst met goede zoekwoorden. Ook hierbij geldt: zorg ervoor dat de omschrijvingen die je gebruikt relevant zijn voor de vacature en probeer zoveel mogelijk dezelfde bewoordingen te gebruiken als in de vacaturetekst.

Lees je cv nog eens goed door

Voordat je solliciteert, voer je nog een laatste spellingscontrole uit. Zo voorkom je dat er spelfouten in je tekst zitten en dat belangrijke trefwoorden verkeerd zijn geschreven waardoor jouw cv niet door de software komt.

Related posts
Business & Luxury #MNLK

Wat zijn de best betaalde banen in Nederland?

1 Mins read
Wanneer je een beroep wil kiezen, is het natuurlijk het allerbelangrijkste of je dit leuk vindt om te doen. Daarnaast moet je…
Mind & Soul #MNLK

WOW! 8x populaire Mindset filmpjes op Youtube

1 Mins read
High Performance Lessons from Billionaire Dan Pena THE MINDSET OF HIGH ACHIEVERS – Powerful Motivational Video for Success How to Upgrade Your…
Mind & Soul #MNLKSoul #MNLKSport & Lifestyle #MNLK

David Goggins motivatievideo: het taaie doch rechtvaardige advies wat je nodig hebt

1 Mins read
Er is geen man die mij meer weet te motiveren om gas te geven dan eindbaas David Goggins. Deze keiharde veteraan der…