The Online Lifestyle Magazine 

Relax & Travel #MNLK

Het Noordbrabants Museum in Den Bosch werd in 1983 geopend, in een voormalig klooster van de jezuïeten

1 Mins read

Dit jezuïetenklooster stant uit de zeventiende eeuw. Het Noordbrabants Museum geeft een overzicht van het verleden van Noord-Brabant en de kunst en cultuur van deze provincie. De kern van de museumcollectie bestaat uit kunstobjecten en historische voorwerpen, documenten en kleding. In totaal gaat het om ruim 30.000 voorwerpen, waaronder tekeningen en schilderijen, kledingstukken, gebruiksvoorwerpen, munten, glazen en borden, zilver, allerlei soorten kunst en bijzondere voorwerpen uit de Brabantse geschiedenis. Van deze collectie wordt ongeveer 15 procent vast tentoongesteld. Naast permanente tentoonstellingen zijn er in dit museum ook wisselende exposities te zien.

Wat is er te bewonderen in het Noordbrabants Museum?

  • De wereld van Bosch – In deze vaste expositie maak je kennis met het bijzondere werk van de schilder Jheronimus Bosch. In zijn werk maakte deze schilder uit de late Middeleeuwen veel gebruik van geheimzinnige verbeeldingen met duivels erop. Daarom was zijn bijnaam ‘den duvelmakere’ (‘de maker van duivels’). Ook maakte Bosch veel satirische schilderijen.
  • De collectie kunstenaar Jan Sluijters, een schilder uit de eerste helft van de twintigste eeuw, is permanent tentoongesteld in het museum. Sluijters geldt als een van de grootste Nederlandse modernisten.
  • Kindersafari – Leuk voor de kinderen is de kinderspeurtocht Safari. Hierbij gaan kinderen in de speciale kindersectie van het museum op zoek naar allerlei dieren, die verborgen zitten in schilderijen. Deze speurtocht is superleuk en uitdagend voor de kleintjes!
  • Beroemd schilderij van Jan Peeters – Een van de topstukken in de collectie is het beroemde schilderij van Jan Peter van het interieur van de Sint-Jan kathedraal uit 1857.
  • Van Diepenbeek – Het befaamde schilderij ‘Het schermersoproer te ‘s-Hertogenbosch’ hangt ook in het Noordbrabants Museum. Dit schilderij stamt uit 1579 en is gemaakt door Jan van Diepenbeeck.

En ontdek nog meer…

Bezoek zelf het Noordbrabants Museum en ontdek nog veel meer moois uit Brabant. Denk hierbij aan wandtapijten, beeldhouwwerken, uniek fotomateriaal en allerlei serviesgoed. In het Noordbrabants Museum is voor alle leeftijden genoeg te doen en te zien!

Feedback: info@mnlk.nl

Lees ook: Het Maritiem Museum ligt midden in de bruisende haven van Rotterdam
En deze: Maak kennis met Museum Het Valkhof in Nijmegen