The Online Lifestyle Magazine 

Sport & Lifestyle #MNLK

Het wereldrecord hoogspringen

1 Mins read

Vraag je het je ook wel eens af hoe het toch komt dat wereldrecords in de sportwereld constant verbeterd blijven worden? Atleten en sporters lijken de limieten van het menselijke kunnen continue te verleggen. Sommige records blijven echter jarenlang staan. Denk dan aan bijvoorbeeld het verspringen bij mannen en vrouwen. In een artikel over verspringen grapten we dat het misschien aan de zwaartekracht lag, maar opvallend genoeg zijn ook de wereldrecords bij het hoogspringen bij mannen en vrouwen al jaren niet verbeterd.

Het wereldrecord hoogspringen voor mannen

Het wereldrecord hoogspringen voor mannen staat met 2,45 meter op naam van de Cubaan Javier Sotomayor. Hij sprong deze enorme hoogte in 1993.

Het wereldrecord hoogspringen voor dames

Het wereldrecord voor dames staat met 2,09 op naam van de Bulgaarse Stefka Kostadinova. Ze sprong deze hoogte in Rome tijdens de wereldkampioenschappen atletiek van 1987.

Javier Sotomayor

Het wereldrecord voor mannen werd door Sotomayor gesprongen tijdens een wedstrijd in Salamanca, Spanje. Voor het wereldrecord had hij slechts vier eerdere sprongen nodig. Respectievelijk 2,32 meter, 2,35 meter en 2,38 meter gingen moeiteloos.

Dit deed hem besluiten om de lat op wereldrecordhoogte te laten leggen. Het record stond toen nog op 2,43 centimeter. Sotomayor liet de lat leggen op 2,45 meter. De eerste poging mislukte echter, maar zijn tweede poging was foutloos. Met zijn perfecte stijl en explosieve sprongkracht sprong hij hoog over de lat, dit geweldige record staat nu nog steeds.

Wie gaat de records verbeteren?

Rest ons af te vragen wie de records bij de mannen, maar ook bij de vrouwen gaat verbreken. De grootste kanshebber daarop bij de mannen lijkt de Qatarees Mutaz Essa Barshim te zijn. Hij sprong al eerder over 2,43 meter en heeft drie mislukte pogingen op 2,46 meter staan. Pogingen die doen geloven dat hij in staat moet zijn om het record te verbreken.

Bij de dames is het onduidelijk of er binnenkort iemand aan de 2,10 meter gaat komen. De Russische Maria Lasitskene domineert de laatste jaren het hoogspringen. Maar het talent uit België Nafi Thiam lijkt in opmars te zijn.

Leestip -> Bekijk hier de wereldrecords push-ups
Leestip -> Shakes voor spiergroei