The Online Lifestyle Magazine 

Sport & Lifestyle #MNLK

Hoe belangrijk is de juiste voeding in combinatie met krachtsport?

2 Mins read

De meeste mannen dromen van een gespierd en strak lijf. Terwijl je vol goede moed de sportschool in stapt, besef je al snel dat het kweken van spieren niet zo snel zal gaan als je had gehoopt. Hier zit heel veel uren werk in. Bovendien is niet alleen je sportschema van belang, maar is het ook nodig om je dieet aan te passen.

Op mannenblog Mannenaanrader.nl las je al eerder over de noodzaak om goed te eten voor het kweken van spieren, maar hoe zit dit eigenlijk? Hoe belangrijk is de juiste voeding in combinatie met krachtsport? Hoe snel mag je resultaat verwachten? En belangrijker nog: wat mag je wel eten?

Hoe bouw je spiermassa op?

Om spiermassa op te bouwen is het eerst belangrijk om te weten hoe dit proces eigenlijk begint. Spieren kennen altijd een bepaalde vorm. Bij iemand die niet traint zullen deze een slappe houding aannemen, hierdoor is de bloeddoorstroming minder effectief en kunnen ze minder gemakkelijk energie omzetten. Om spiermassa op te bouwen moet je de vorm van de spieren veranderen. Dit doe je door de spieren regelmatig met gewichten te belasten. Zo ‘dwing’ je ze als het ware om een bepaalde vorm aan te nemen.

Tijdens de krachttraining beschadig je de membranen van de spiervezels. Eiwitten spelen een belangrijke rol in dit proces. Zij maken het mogelijk om de spieren te bewegen. Als ze door krachttraining aangetast worden, krijg je last van spierpijn. Spierpijn wil dus eigenlijk zeggen dat de oude spiervezels opgeruimd worden en er nieuwe voor in de plaats komen. Dit is een belangrijk proces bij de opbouw van spiermassa.

Wanneer je lichaam doorheeft dat de spieren continu onder druk komen te staan, zullen zij aan ‘supercompensatie’ doen. Eigenlijk wil dit zeggen dat de spieren veel meer eiwitten aanmaken om eventuele schade in de toekomst te voorkomen. Hierdoor kunnen de spieren steeds sneller gaan groeien en sterk worden. Dit wil je uiteindelijk bereiken.

Hoe belangrijk is de juiste voeding?

Iedere blog voor mannen heb je doorgespit om meer informatie over dit onderwerp te verzamelen. Overal werd over de noodzaak van de juiste voeding tijdens krachttraining gesproken. Maar nergens kon je een uitleg vinden. Met gezond eten leg je echter de basis voor een optimaal resultaat.

Wanneer je meer spiermassa op wilt bouwen, zijn eiwitten je grootste vriend. Sommige krachtsporters maken gebruik van eiwitshakes, maar dit is niet noodzakelijk. Ook uit gewone voeding kan je veel eiwitten halen. Denk hierbij niet alleen aan vlees, maar ook melk of een extra portie noten. Let er overigens wel op dat je niet over je eiwitbehoefte heen gaat. Als je meer eiwitten opneemt dan nodig zijn, zal dit opgeslagen worden als vet en dat wil je uiteraard voorkomen.

Vraag eventueel om advies aan een personal trainer of diëtist. Zij kunnen jou vertellen hoeveel eiwitten nodig zijn om de spiermassa sneller te laten groeien. Bovendien hebben eiwitten ook nog eens een herstellende functie. Dankzij eiwitten kunnen de spieren zich sneller herstellen, waardoor je ook minder last van spierpijn krijgt.

Related posts
More #MNLK

Nog een paar tips om misschien nog wat beter te kunnen slapen

2 Mins read
Slapen… We doen het allemaal. De een wat meer dan de ander. De een heeft er meer moeite mee en ligt halve…
Drinks & Food #MNLK

Waarom je vaker de keuze zou kunnen maken voor eiwitmaaltijden

1 Mins read
Hoewel eiwitten in de meeste voedingsmiddelen zitten die je elke dag consumeert, is het voor veel mensen een verkeerd begrepen onderdeel als…
Drinks & Food #MNLK

Zo twijfel je nooit meer over wat je moet eten!

2 Mins read
Je kent vast en zeker die momenten dat je jezelf afvraagt: wat zullen we eten? Maar wees gerust, je bent zeker niet…