The Online Lifestyle Magazine 

More #MNLK

Hoe bouw je een website? Tips voor beginners

2 Mins read

Het lijkt een behoorlijk ingewikkelde taak: een website bouwen. Zeker als je nog geen beginnetje hebt gemaakt, weet je wellicht niet hoe je het best kunt starten. Gelukkig is het zeker mogelijk om een mooie website te bouwen, ook als beginner. Dit zijn onze tips!

Domeinnaam registreren

Het bouwen van je eigen website begint bij de registratie van een domein. Dit kun je zien als het stukje internet dat jij krijgt, om hierop je website te bouwen. De domeinnaam van je website bestaat uit de naam die je in gedachten hebt, met daarachter een extensie zoals .nl of .com. Een domeinnaam registreren werkt eenvoudig: dit is de eerste gemakkelijke stap die je zet. De naam kan bijvoorbeeld gelijk zijn aan je bedrijfsnaam.

Website maken via WordPress

Domein aangemaakt? Dan ga je je website maken! Hiervoor gebruik je een CMS, kort voor contentmanagementsysteem. Via het CMS richt je als het ware ‘achter de schermen’ je website in. We raden aan om voor WordPress te kiezen: een populair en gebruiksvriendelijk CMS. Hiermee maak je het jezelf gemakkelijk. WordPress legt alle stappen uit en is tevens Nederlandstalig te gebruiken, mocht je dit eenvoudiger vinden. Of je nu een website of een webshop inricht: WordPress kun je op verschillende manieren inzetten.

Plan voor je website opstellen

Hoewel je zomaar kunt beginnen met de inrichting van je website, is het wellicht handiger om er eerst een plan voor te maken. Wat is het doel van jouw website? Wil je de bezoeker informeren, producten laten kopen of aanzetten tot een andere actie? Op basis hiervan kun je je website inrichten. Ga ook zeker op zoek naar voorbeelden van sites die je aanspreken – wellicht kun je hier elementen deels van overnemen. Zorg dat je de teksten en foto’s die je op je site wilt zetten al klaar hebt staan, zodat je deze direct een plekje op je pagina’s kunt geven. Dat werkt het snelst!

Website inrichten met thema’s en plugins

Een laatste belangrijke tip: richt je website in met kant-en-klare thema’s en plugins. Hiermee bespaar je namelijk enorm veel werk, en hoef je niet met code aan de slag te gaan. Thema’s zijn vooropgestelde lay-outs, die bepalen hoe jouw website eruitziet. Handig, dus! Er zijn honderden thema’s om uit te kiezen – zowel gratis als tegen betaling. Doe hier het liefst uitgebreid onderzoek naar, zodat je bij het ideale thema uitkomt. Uiteraard kun je ook later weer van thema veranderen, maar het is beter om er een tijdje mee te kunnen doen. Plugins zijn verdere toevoegingen om je website in orde te maken: het zijn stukjes software die je toevoegt. Denk aan contactformulieren, social media knoppen en SEO functies. Hiermee zet je de puntjes op de i bij de inrichting van je website!

Feedback: Maak je thuiswerkplek ultiem comfortabel met deze tips