Home » Hoe ga je om met dementie?

Hoe ga je om met dementie?

door de Redactie van MNLK
Dementie

Wanneer de diagnose dementie wordt vastgesteld, komt dit hard aan. Maar hoe gek het ook klinkt, het geeft ook duidelijkheid voor de toekomst. Je kunt gericht zoeken naar manieren om met de situatie om te gaan.

Er is niet één juiste manier om met dementie om te gaan. Wel zijn er een aantal algemene adviezen die je kunnen helpen. In dit artikel bespreken we waar iemand met dementie zelf op kan letten, wat je als naaste kan doen om hier zo goed mogelijk mee om te gaan en welke zorgvormen er zijn wanneer dementie wordt gediagnosticeerd.

Voor de persoon met dementie

Bij beginnende dementie is de persoon met dementie nog in staat om veel zelf te doen. Het is belangrijk dat hij/zij aangeeft wat nog wel en wat niet meer kan betreft dagelijkse activiteiten. Intensief contact met een partner, familie, vrienden, kennissen en zorgmedewerkers is essentieel. Zij kunnen ondersteunen en helpen waar nodig.

Het is belangrijk dat je naaste met dementie goed blijft communiceren wanneer dit mogelijk is én aangeeft wanneer het minder gaat. Het kan voor je naaste ook waardevol zijn om in contact te komen met andere mensen met dementie via bijvoorbeeld een gespreksgroep. Zij maken ongeveer hetzelfde door en zo kunnen zij elkaar tips en steun geven.

Geest en lichaam staan natuurlijk met elkaar in verband. Daarom is het belangrijk om actief en fit te blijven. Hierbij zijn activiteiten die nog iets van het brein vragen aan te raden, maar maak het niet te lastig. Vergeet niet om ook rust in te bouwen gedurende de dag. Dit is net zo noodzakelijk als bezig blijven.

Voor de naasten

Ook voor jou als naaste kan het lastig zijn om op de juiste manier om te gaan met dementie. Ieder persoon met dementie is anders en ook het karakter en gedrag kan veranderen. Hierdoor kan ook je relatie met iemand een andere vorm krijgen. Zeker wanneer je mantelzorger wordt, kan het zwaar zijn om hier op de juiste manier mee om te gaan. Geduld en aanpassingsvermogen zijn dan ongelofelijk belangrijk.

Onthoud: je hoeft het niet alleen te doen! Schakel familie, vrienden en kennissen in om te helpen wanneer dat nodig is. Zeker als de persoon met dementie dit fijn vindt. Ook professionele hulp inschakelen is altijd een optie. Vergeet niet om ook genoeg tijd en rust voor jezelf te nemen.

Wanneer je iemand met dementie in huis hebt, zijn er verschillende dingen waar je op kan letten:

  • Zorg voor herkenning. Dit doe je door bijvoorbeeld beeld en geluid te gebruiken wanneer je iets wilt vertellen of uitleggen.
  • Gebruik humor om de sfeer luchtig te houden.
  • Trek de aandacht wanneer je spreekt door oogcontact te maken of iemand kort aan te raken.
  • Spreek met korte zinnen en laat voldoende stiltes vallen.
  • Kom samen in beweging en creëer structuur in de week door middel van een kalender.

Thuiszorg bij dementie

Wanneer iemand met dementie verzorgd wordt door een naaste in een thuissituatie (mantelzorg), dan zijn er verschillende vormen van (ondersteunende) zorg en begeleiding mogelijk. Technologie en ondersteunende producten hebben dit een stukje makkelijker gemaakt. Het kan er zelfs aan bijdragen dat iemand langer thuis kan blijven wonen.

Zo bestaan er allerlei alarmsystemen, apps die bijdragen aan het organiseren van de zorg en medicijndispensers die op afstand werken. Ook in het geval van thuiszorg is het belangrijk om een passende manier van daginvulling te vinden, met verschillende activiteiten om in beweging te blijven en de zintuigen te prikkelen.

Een verzorgingshuis bij dementie

Op een gegeven moment is thuis wonen geen kwalitatieve optie meer. Dan kan je ervoor kiezen om je naaste in een zorginstelling te laten verblijven. De keuze bestaat dan uit reguliere ouderenzorg en particuliere ouderenzorg. Beiden vormen bieden een verblijf voor de persoon met dementie, waarbij er 24/7 zorg in de buurt is. Ook zorgen ze beiden voor dagbesteding, begeleiding en vervoer wanneer nodig.

Toch verschillen reguliere en particuliere zorg wel van elkaar. Het grootste verschil zit in de schaal van de zorg. Reguliere ouderenzorg vindt op grote schaal plaats en het biedt weinig privacy als familie op bezoek komt. Particuliere verzorgingshuizen zijn daarentegen kleinschaliger en bieden een eigen woonruimte, zoals bijvoorbeeld een appartement. Doordat particuliere verzorgingshuizen kleiner zijn, is er bovendien meer aandacht voor de personen met dementie en een persoonlijkere band met het zorgpersoneel.

Elk persoon met dementie is anders en beleeft het op een andere manier. Dat vraagt om zorg op maat.

Feedback: info@mnlk.nl