The Online Lifestyle Magazine 

Cars & Tech #MNLK

Hoe je je auto goed onderhoudt. Welke verzorgingsproducten zijn er?

3 Mins read

Een goed onderhouden auto gaat langer mee dan andere modellen en daar kun je als bestuurder flink van profiteren. Het is zeker de moeite waard om goed voor je auto te zorgen, maar hoe doe je dat? In dit artikel staan een aantal handige tips die je op weg helpen bij het onderhouden van je auto.

De beschikbare producten

Voordat we de tips prijsgeven, zullen we eerst antwoord geven op de vraag welke autoverzorgingsproducten zijn er. Deze kunnen worden onderverdeeld in de volgende categorieën:

 • Reinigingsmiddelen
 • Autoreinigingsmiddelen en exterieurverzorging
 • Smeermiddelen
 • Carrosserielak en roestbescherming
 • Afdichtmiddelen en hechtmiddelen
 • Additieven en reinigers
 • Airco-onderhoud
 • Verzorging van autoruiten
 • Oliën en vloeistoffen voor auto’s

Hiermee worden zowel de binnen- als de buitenkant van de auto op de juiste manier onderhouden. Het verschilt per product hoe vaak je een reiniging moet uitvoeren of een laag moet aanbrengen. Lees voordat je met een product aan de slag gaat dus altijd goed hoe je het precies moet gebruiken.

Dan gaan we nu verder naar de tips:

1.   Houd de buitenkant van je auto schoon

Veel mensen denken dat je je auto moet wassen zodat je weer met goed fatsoen de weg op kan, maar dat is slechts een bijkomend voordeel. Een goed gewassen auto heeft minder snel last van beschadigingen aan de buitenkant, waardoor de binnenkant beter beschermd blijft. Zo moet je bijvoorbeeld regelmatig de rubbers tussen de deuren en de achterklep schoonmaken en invetten, zodat deze soepel blijven en niet gaan scheuren. De juiste verzorging voor je auto in huis halen kan op de lange termijn zorgen voor een verlenging van de levensduur.

2.   Vervang de olie op tijd

In principe ben je al te laat met het vervangen van de olie als je wacht tot het lampje op het dashboard gaat knipperen. Een laag oliepijl is namelijk slecht voor je auto, want op die manier is er te veel ruimte voor andere dingen om zich met de olie te mengen. Als gevolg hiervan kan de motor beschadigd raken, omdat deze veel te warm wordt.

3.   Rijd verantwoord

Onderdelen van je auto slijten nu eenmaal sneller als je niet op een verantwoorde manier kunt rijden. Hard afremmen, snel optrekken en veel te hard door bochten rijden is niet goed voor de conditie van je voertuig. Daarbij ben je vaak ook te gevaarlijk op de weg, waardoor de kans op een ongeluk vele malen groter wordt.

Onderhouden auto

4.   Vervang je banden ieder seizoen

In de winter moet je op winterbanden rijden en in de zomer rijd je op de zomervariant. Zo weet je zeker dat je altijd bent voorbereid op de weersomstandigheden. Het beste wissel je in april en in oktober. Je kunt hiervoor aanhouden dat je moet gaan nadenken over een bandenwissel als de zomer- en wintertijd ingaan. Het is niet nodig om een set banden na een seizoen weg te gooien, maar sla ze in de tussentijd goed op in een speciale opslaghoes of verpak ze zelf in plastic.

5.   Let goed op wat je dashboard je wil vertellen

Zeker wanneer je een nieuwe auto hebt is het verstandig om eerst eens in de handleiding te bekijken welke lampjes er op het dashboard te vinden zijn en wat deze betekenen. Natuurlijk is het waar dat de lampjes iets eerder gaan branden dan wanneer je acuut moet handelen, maar het is nooit goed om ze te negeren. Maak altijd meteen een afspraak om bijvoorbeeld je olie te laten aanvullen of je motor te laten controleren. Je auto laat alleen een lampje branden als er echt iets aan de hand is en je doet er goed aan om deze schreeuw om aandacht altijd serieus te nemen.

6.   Zet je auto op de juiste plek neer

Natuurlijk kan een goede auto tegen een stootje, maar een auto die in de garage of onder een afdak staat gaat vaak veel langer mee. Regen heeft zo geen kans om roest te veroorzaken en in de zomer wordt de auto ook veel minder heet, waardoor de elementen aan de binnenkant minder kans lopen om stuk te gaan. Ook verbleekt je interieur veel minder snel, waardoor je auto er ook beter uit blijft zien. Als je een garage hebt kan het echt lonen om deze even op te ruimen en ruimte te maken voor je auto.

Bronnen

 1. Welke autoverzorgingsproducten zijn er – auto-onderdelen24.nl
 2. De juiste verzorging voor uw auto – gewoonvoorhem.nl