The Online Lifestyle Magazine 

More #MNLK

Hoe kun je een lichtschakelaar aansluiten?

2 Mins read

Leren hoe je een lichtschakelaar bedraadt, is een van de basisvaardigheden die elke huiseigenaar zou moeten doen. Als huiseigenaar zult je waarschijnlijk een lichtschakelaar vaak moeten vervangen en het betalen van een elektricien is niet optimaal als je dit in slechts een paar minuten kunt doen.

Instructies om een lichtschakelaar aan te sluiten

Hieronder vindt je onze instructies voor het bedraden van een lichtschakelaar voor een standaardlichtschakelaar en een drieweglichtschakelaar. Het is belangrijk om ook de instructies te lezen die bij uw specifieke lichtschakelaar worden geleverd, omdat er mogelijk iets anders is aan de lichtschakelaar die je hebt gekocht of een verandering in de technologie waarvoor een andere lichtschakelaar moet worden geïnstalleerd.

Voordat je iets doet, moet je de stroom naar de lichtschakelaar uitschakelen. Als je niet weet welke stroomonderbreker uw schakelaar voedt, zet dan gewoon het licht aan en test elke stroomonderbreker totdat je degene vindt die uw lichten uitdoet.

Strippen van de draden

Weet eerst met welke meetdraad je werkt. Het zal ofwel 12 of 14 gauge draad zijn. Gebruik vervolgens uw draadstrippers en strip ongeveer 2 cm van de isolatie van de draad. De draadstrippers moeten een gemarkeerde plek hebben voor elke draaddikte.

Buig vervolgens de draad in een varkensstaartlus zodat je deze gemakkelijk aan de schroeven op de lichtschakelaar kunt bevestigen. Uw schakelaar heeft mogelijk sleuven om de draden recht op hun plaats te duwen in plaats van de schroeven aan de zijkant te gebruiken.

Een standaard eenpolige lichtschakelaar bedraden

Bij een standaard eenpolige lichtschakelaar moet je gewoon de zwarte (laad) draad erin bevestigen en vervolgens de zwarte draad die de schakelaar verlaat en naar uw lichten. De schakelaar dient om de stroom af te sluiten om de lichtschakelaar te bereiken. De witte of neutrale draad omzeilt de schakelaar en gaat rechtstreeks naar uw lichten. Deze draad is nodig om het circuit te voltooien. De aardedraad -soms in een groen jasje- moet worden aangesloten op uw schakelaar en op uw verlichting.

Als je klaar bent, is het een goed idee om de schakelaar in isolatietape te wikkelen om de aansluitingen af ​​te dekken. Dit voorkomt de kans op een boog als er iets loskomt in de schakelkast.

Hoe een drieweglichtschakelaar te bedraden

Een drieweglichtschakelaar is er een waarbij je twee schakelaars hebt die de mogelijkheid hebben om hetzelfde licht of dezelfde set lichten te bedienen. Daarom zijn de 2 schakelaars + het licht = 3-weg. Er is een extra draad nodig (vaak rood) om de schakelaars met elkaar te verbinden met een speciale schroef of ingang op de schakelaar die speciaal voor dit doel is gemarkeerd.

Driewegschakelaars hebben travelschroeven of verbindingspunten. Deze worden van de ene schakelaar naar de andere bedraad, zodat de lichten aan of uit gaan, ongeacht welke schakelaar je gebruikt.

De witte draden zijn in deze situatie gewoon met elkaar verbonden en raken nooit de schakelaars. De zwarte draad wordt aangesloten op de zwarte schroef op de schakelaar

De hoofddraad die van de ene schakelaar naar de andere gaat, moet in totaal 4 draden hebben (zwart, wit, aarde en rood).

Feedback: info@mnlk.nl

Leestip -> Wat kost een kuub water eigenlijk?