The Online Lifestyle Magazine 

Drinks & Food #MNLKMore #MNLK

Hoe maak je de perfecte biefstuk?

1 Mins read

Imponeren tijdens een etentje onder vrienden of familie? Schotel je gasten de perfect gebakken steak voor en je scoort met zekerheid enkele extra punten. Maar wat is het geheim achter die perfecte steak? Wij vertellen het je graag in onderstaand artikel.

Tips voor het maken van de perfecte biefstuk

Het juiste stukje vlees

De perfecte steak bakken start reeds bij de slager. De keuze van het stukje vlees bepaalt meteen de verdere slaagkansen. Vlees met een lichte glans en donkerrode kleur is in dit geval de beste keuze. Vlees met bloed onder kan je beter vermijden. Hoe fijner de draad, hoe malser het vlees. Van chateaubriand tot entrecôte, de keuzemogelijkheden zijn ruim genoeg om iedereen te bekoren.

Aan de bak

Heet vlees haal je best een uurtje voor het bakken uit de koelkast. Zo zorg je ervoor dat het de tijd heeft om op kamertemperatuur te komen. Te koud vlees in een hete pan kan zorgen voor een taai resultaat. Een taai stuk vlees wil je natuurlijk liever niet presenteren. Verhit je pan, om te starten, met olie. Korst je vlees aan elke zijde, op een hoge temperatuur. Na het korsten kan je kruiden met peper, zout of andere smaakmakers. Vanaf dan kan je kleine klontjes boter beginnen toevoegen. Zet het vuur vervolgens lager en bak nog 1,5 a 2 minuten aan beide kanten (naargelang de gewenste bakwijze). Extra tip: Het vlees voortdurend keren stopt het bruiningsproces. Dat doe je dus beter niet te vaak.

Biefstuk bakken

Ieder zijn bakwijze

De gaartijd (cuisson) is afhankelijk van een aantal factoren: de grootte, de dikte, structuur van het vlees, de pan en de temperatuur. Hier luidt dan ook de boodschap: ‘oefening baart kunst’. Ga je voor het eerst aan de slag dan reken je best één minuut aan beide zijden voor een steak bleu. Voor Saignant zit je met twee minuten aan beide zijden meestal goed. Geen liefhebber van een bloedende steak? Kies voor vijf minuten bakken aan beide zijden. De steak is in dat geval bien cuit.

Related posts
Drinks & Food #MNLK

De unieke smaak van Picanha

2 Mins read
Je hebt misschien nog niet eerder van Picanha gehoord, maar het is een stuk vlees dat je niet zo snel zal vergeten…
Drinks & Food #MNLK

Eenvoudige tips om je vlees niet te verbranden op de BBQ 

2 Mins read
Met het voorjaar in aantocht halen veel mannen de barbecue van zolder! Nu is het enkel nog wachten op een mooie lentedag….
Drinks & Food #MNLKMore #MNLK

Vanavond aan de aardappels? Maar hoelang moeten ze koken?

1 Mins read
Of je nu aardappels kookt voor een salade, als een bijgerecht met lookboter of voor met een lekker stukje vlees, je wil…