Drinks & Food #MNLK

Hoe maak je een heerlijke Aperol-Spritz?

1 Mins read

Het is een bekend zicht op de terrasjes in de laars van Europa: locals en toeristen die nippen van een heerlijke Aperol-Spritz. Zit je thuis met heimwee terug te denken naar jouw vakantie in ‘la dolce vita’? Dan kunnen we de pijn misschien verzachten door te leren hoe je dit godendrankje zelf klaar kunt maken.

De herkomst van de Aperol-Spritz

De Aperol-Spritz bestaat uit twee grote delen. Spritz is een alcoholische aperitief uit de regio Veneto en meer bepaald Padova. Volgens de lokale overlevering ontstond Spritz aan de start van de 20ste eeuw. Oostenrijkse soldaten lengden de Italiaanse wijnen aan met bruisend water. In de jaren ’90 explodeerde de populariteit toen likeurmerk Aperol sterk promotie begon te voeren voor het drankje Aperol-Spritz. Aperol zelf is gevestigd in Padova en is een bittere likeur op basis van rabarber, sinaasappel en gentiaan.

Vandaag de dag is Aperol de basis van de moderne Spritz. Tot voor kort was het vooral een drankje dat aansloeg bij de oudere generatie, maar tegenwoordig geniet ook de jeugd van de Aperol-Spritz.

Hoe maak je een heerlijke Aperol-Spritz

Hoe maak je hem?

Voor een echte Aperol-Spritz zoals wij hem kennen heb je volgende ingrediënten nodig: prosecco, Aperol, bruisend water, een sinaasappel en een groene olijf. Je neemt een cocktailglas bij de hand en voegt er drie delen prosecco, twee delen Aperol en één deel bruisend water aan toe. Roer voorzichtig met een cocktaillepel zodat de smaken zich vermengen. Vervolgens snij je de sinaasappel in schijfjes en voeg je deze toe aan het glas. Ten slotte voeg je de groene olijf toe, eventueel via een cocktailprikker. Nog een ijsblokje erbij en je bent klaar om weg te dromen.

YouTube video

De Venetiaanse Spritz

De Aperol-Spritz zoals wij hem kennen is echter niet het officiële recept zoals dat in Italië gedronken wordt. Dat officiële recept is de zogenaamde Venetiaanse Spritz. Maak je een Venetiaanse Spritz? Dan mix je 6 cl prosecco met 4 cl Aperol in een glas vol ijs. Ten slotte voeg je aan het geheel nog een scheutje bruisend water toe en garneer je met een sinaasappel.

Leestip -> Vitaminen en voedingsstoffen in een avocado & De verschillende soorten rijst in Nederland