The Online Lifestyle Magazine 

Drinks & Food #MNLK

Hoe maak je een heerlijke Espresso Martini?

2 Mins read

De afgelopen jaren heeft de Espresso Martini steeds meer terrein gewonnen. Niet zo gek ook, want deze moderne cocktail combineert het beste van twee werelden: alcohol en cafeïne. Het fijne is dat je deze cocktail in een handomdraai klaarmaakt, daar heb je echt geen bartender skills voor nodig. Naast het recept voor een traditionele Espresso Martini, geven we je hieronder ook nog wat tips voor heerlijke variaties.

Herkomst van de Espresso Martini

Dick Bradsell was in de jaren 80 dé uitvinder van bekende cocktails als de Espresso Martini en de Bramble (cocktail met gin)). De Brit werkte als hoofdbartender bij het gerenommeerde restaurant Atlantic Bar and Grill in de populaire wijk Soho in Londen. Volgens de geruchten bedacht hij de Espresso Martini echter toen hij werkte bij de hippe en artistieke privéclub Fred’s Club. Op een dag nam een jong model plaats aan de bar en vroeg om “something that wakes me up and then fucks me up”. De barman zette een espresso, waar hij vervolgens wat wodka en een zoete likeur aan toevoegde. En zo was de Espresso Martini geboren.

Hoe maak je de lekkerste Espresso Martini?

Gelukkig is een Espresso Martini een erg simpele cocktail om te maken, er zijn slechts een handvol ingrediënten nodig: espresso, koffielikeur naar keuze, wodka, suikersiroop of Monin Tonka Bean, koffieboontjes en ijs. Voor de bereiding is het handig om gebruik te maken van een cocktailshaker.

Allereerst zet je een kopje espresso, deze kan je gewoon warm gebruiken. Doe 30 ml van de espresso in een shaker en gooi er wat ijs bij. Voeg dan nog 30 ml koffielikeur toe en 30 ml wodka. Eventueel kun je ook nog 10 ml suikersiroop of Monin Tonka Bean toevoegen. Hierna shake je de shaker om alle ingrediënten goed te mixen. Schenk het eindproduct in een martiniglas zonder het ijs en garneer de Espresso Martini met koffie- of chocoladeboontjes. Tip: zet van tevoren een martinicoupe in de vriezer, zodat je de Espresso Martini uit een gekoeld glas kunt drinken.

Heerlijke variaties op de traditionele Espresso Martini

Wil je een Espresso Martini maken maar dan nét even anders? Er zijn eindeloos veel variaties mogelijk. Ga bijvoorbeeld voor een Italian Espresso Martini en vervang in bovenstaand recept de wodka met Amaretto en gebruik als koffielikeur Kahlua of Tia Maria. Of neem de Spaanse weg en gebruik Licor 43 in plaats van wodka voor een heerlijke Spanish Espresso Martini.

Leestip -> 4 heerlijke Gin-Tonic varianten