The Online Lifestyle Magazine 

Cars & Tech #MNLK

Hoe pas je een injector cleaner zelf toe?

2 Mins read

Bij de jaarlijkse onderhoudsbeurt wordt door garages een veelvoudig gebruik gemaakt van een injector cleaner, en dat is best logisch. Want het reinigen van de injectoren/brandstof systeem is tegenwoordig steeds meer noodzakelijk. Benzine-injectoren geven niet altijd problemen, maar na verloop van tijd kunnen ze minder goed gaan functioneren. Als dat het geval is krijg je een minder soepeler draaiende motor, licht schokken en een hoger brandstofgebruik.

Oorzaak van vervuiling in het brandstofsysteem/injectoren

De grootste oorzaak van vervuiling van een brandstofsysteem is afkomstig uit de benzine zelf. Er blijft tijdens het inspuiten altijd een fractie achter in de injectoren. Uiteindelijk vormt dat een harsachtige afzetting. De brandstof wordt daar wel op getest door benzinemaatschappijen, maar het eindresultaat zal altijd een compromis zijn wat betaalbaar is en wat gewenst is.

De meeste mensen rijden dagelijks of wekelijks in hun auto, dan zal brandstof veroudering geen rol spelen. Maar als een auto voor langere tijd stilstaat, bijvoorbeeld in de winterperiode zoals bij (campers en motorfietsen) het geval is of bij LPG auto’s. Dan is het een mogelijkheid dat er brandstof veroudering komt optreden. Brandstof veroudering is een steeds groter wordend probleem, door de invoering van E10 benzine. Deze nieuwe brandstof is namelijk veel minder lang houdbaar dan de traditionele brandstof.

Zorg ervoor dat er nooit puur water in de injectoren terechtkomt. Dat veroorzaakt kalkafzetting en door de hoge temperaturen zal er stoomvorming optreden en dat is wat de injectoren erg aantast. Moderne motoren hebben een hoge druk-brandstofsysteem met nauwe toleranties. Daarom is het belangrijk om de juiste brandstoffilters te monteren en deze regelmatig te vervangen.

Injector cleaner

Injector cleaner als oplossing

In de eerste jaren van een auto merk je niet veel hinder van de vervuiling in het brandstofsysteem. Maar als de injectoren één van bovenstaande problemen geven, kan het je veel geld gaan kosten. Zoals zo vaak gezegd wordt: voorkomen is beter dan genezen. Door de injectoren jaarlijks te onderhouden is het al mogelijk om veel geld te besparen. Met een injector cleaner kun je het brandstofsysteem eenvoudig zelf reinigen, dus ook de verstuivers en de injectoren. Het beste is om het iedere 5000 km preventief toe te passen. Ook is het mogelijk de injector reiniger toe te passen wanneer de injectoren al vervuild zijn.

De rest van het brandstofsysteem reinigen

Als je alleen de injectoren gaat onderhouden schiet het natuurlijk nog niks op. Er zijn onder andere ook leidingen, de brandstofpomp, de kleppen en de carburateur die van onderhoud voorzien moeten worden.

Leestip -> Maak kennis met de Aston Martin DB5 van James Bond!Autoverzekering afsluiten: de belangrijkste aandachtspunten

Feedback: info@mnlk.nl