The Online Lifestyle Magazine 

Sport & Lifestyle #MNLK

Hoe train je voor een marathon?

1 Mins read

Heb jij het lopen van een marathon op je bucketlist staan? Voor veel hardlopers is het lopen van een marathon een ultieme droom. Waar je voor het waarmaken van sommige dromen niet veel voorbereiding nodig hebt, alleen een flinke zak geld, is dat voor het lopen van een marathon anders. Dit vergt een grote fysieke inspanning waar je flink voor moet trainen.

Maar hoe te trainen voor een marathon?

Neem de tijd

Om een marathon succesvol uit te lopen ben je een ervaren hardloper en loop je zonder problemen minstens een halve marathon. De echte marathonvoorbereiding kost je ongeveer drie maanden. Zorg dat je voldoende tijd hebt om te trainen, want een marathonschema bestaat uit minimaal vier tot vijf trainingen per week waarbij je wekelijkse duurlooptrainingen doet van drie uur. Als je de marathon wilt uitlopen, reken dan op 40 tot 50 trainingskilometers per week. Heb je een bepaalde tijd in je hoofd, dan moet je rekening houden met minimaal 80 kilometer per week.

YouTube video

Kies voor variatie in je trainingen

De basis van je training bestaat uit een lange en rustige duurloop. Zo went je lichaam aan de vermoeidheid van een lange afstand en doe je aan vetverbranding. Andere trainingsvormen die onderdeel uitmaken van je schema zijn intervaltraining en tempolopen. Vergeet ook niet zo nu en dan een heuveltraining mee te pakken. Loop in je voorbereidingsperiode regelmatig een wedstrijd om te werken aan je snelheid en vertrouwen op te doen. Twee weken voor je wedstrijd bouw je de omvang van je trainingen af. Blijf wel de snelheid in je trainingen behouden.

Nog een aantal laatste tips

Zorg niet alleen dat je voldoende trainingskilometers in de benen hebt, maar oefen tijdens je trainingen ook met eten en drinken. Je verliest heel wat vocht tijdens een marathon en het is belangrijk om dit aan te vullen. Kies ook ruim van tevoren de kleding waar je je wedstrijd in wilt lopen. Loop op schoenen die goed zijn ingelopen en probeer je outfit uit, zodat je zeker weet dat het nergens gaat schuren.

En check dit filmpje:

YouTube video
Related posts
Sport & Lifestyle #MNLK

Ben je op zoek naar een goedkope vorm van sport omdat je wilt vermageren?

1 Mins read
Of misschien wil je wel gewoon gezonder leven of misschien wil je je liever kunnen uitleven in een sport. Dan is joggen…
Sport & Lifestyle #MNLK

4 tips voor tijdens het hardlopen

2 Mins read
Als je aan hardlopen doet, kun je deze gezonde activiteit zo leuk en uitdagend maken als je zelf wil. Hardlopers die al…
Sport & Lifestyle #MNLK

Hoe te trainen voor een marathon als je er nog nooit een hebt gelopen?

2 Mins read
Of je nu net begint met lopen of al enkele jaren loopt, de kans is groot dat je nog nooit de intentie…