Hoe vaak eten per dag om sterker te worden?

Sterker worden en eten

Als je lichamelijk en geestelijk sterker wilt worden, kun je dit op meerdere manieren bereiken. Zo kun je gaan sporten, je slaappatroon verbeteren en je voedingspatroon kritisch onder de loep nemen. Met name het aanpassen van je voeding is een goede manier om sterker te worden. Maar hoe kun je door anders te eten sterker worden? Hoe vaak moet je per dag eten om meer fysieke en mentale kracht op te bouwen?

Hoe vaak zou je per dag moeten eten om sterker te worden?

Bepaal hoeveel calorieën nodig zijn

Belangrijk bij het bepalen hoe vaak je per dag moet eten om sterker te worden, is je trainingsdoel. Wil je alleen je spieren sterker maken? Of wil je ook afvallen en gewicht verliezen. Wanneer je vooral spieropbouw nastreeft, is een uitgebalanceerd dieet belangrijk, met daarin voldoende eiwitten om de spieropbouw te stimuleren. Wil je alleen sterker worden door gewicht te verliezen, dan is het beperken van koolhydraten en vetten een van de middelen om dat te bereiken.

Spreid maaltijden over de dag

Een andere tip om sterker te worden door voedselgebruik is om de maaltijden en momenten van voedselinname te verspreiden over de dag. Neem ‘s ochtends een goed ontbijt. Zo stimuleer je je lichaam niet alleen om direct met energieverbranding te beginnen, maar heb je ook meteen voldoende energie om actief te worden. En actief worden en energie vrijmaken zijn een cruciale voorwaarde om je fit te voelen en inspanning te kunnen leveren, bijvoorbeeld in de sportschool. Juist door die inspanning wordt je sterker, maar daarvoor is het dus wel nodig om goed te ontbijten.

Kies bij voorkeur voor voedingswaren die niet al te zwaar op de maag liggen en voldoende eiwitten en energie bevatten. Zo kun je bijvoorbeeld gaan voor zuivelproducten, magere kip, een eitje of kaas. Deze voedingsproducten geven je niet alleen snel energie, maar helpen je ook om lichamelijk sterker te worden.

Ga niet lopen bulken!

Er zijn veel mensen die maar twee of drie keer per dag eten. Dit nodigt uit om op die momenten te gaan bulken, ofwel: veel eten naar binnen werken omdat je inmiddels flinke trek hebt gekregen. Dit eetgedrag leidt al snel tot het nuttigen van caloriebommen. Verder is een nadeel van slechts twee of drie keer per dag wat eten, het feit dat je de energieverbranding haperingen begint te vertonen. Kies liever voor zes of zeven keer per dag een klein hapje eten, zodat je je fit blijft voelen en niet gaat bulken omdat je en tekort hebt aan energie.

Kies bij deze eetmomenten voor kleine porties, met voldoende eiwitten en een beperkte hoeveelheid calorieën, vetten en koolhydraten.