Home » Hoe werkt het gehoor?

Hoe werkt het gehoor?

door de Redactie van MNLK
Horen

Gehoorverlies is een veel voorkomende aandoening die miljoenen mensen over de hele wereld treft. Het kan verschillende oorzaken hebben, waaronder leeftijd, blootstelling aan harde geluiden, genetische factoren en medische aandoeningen. In deze blog gaan wij het hebben over het gehoor en hoe gehoorverlies ontstaat. Heb jij problemen met jouw gehoor en vermoed jij dat jij last hebt van verlies van gehoor? Ga dan langs bij een audicien in de buurt.

Leeftijdsgerelateerd gehoorverlies

Leeftijdsgerelateerd gehoorverlies, ook wel presbyacusis genoemd, is het meest voorkomende type gehoorverlies. Het komt voor als onderdeel van het ouder worden en begint meestal rond de 60 jaar. Leeftijdsgerelateerd gehoorverlies treedt op wanneer de kleine haarcellen in het binnenoor die ons helpen horen beginnen te verslechteren, waardoor een geleidelijk gehoorverlies ontstaat. Dit type gehoorverlies is onomkeerbaar, maar kan worden behandeld met hoortoestellen. Heb jij last van gehoorverlies? Ga dan langs bij een audicien in de buurt voor advies en hoortoestellen.

Door lawaai veroorzaakt gehoorverlies

Door lawaai veroorzaakt gehoorverlies wordt veroorzaakt door blootstelling aan harde geluiden. Dit kan een plotseling, extreem hard geluid zijn, zoals een explosie, of een geleidelijke blootstelling aan harde geluiden gedurende een lange periode.  Dit kan gebeuren door het werken in een fabriek met lawaaierige machines. Langdurige blootstelling aan geluiden van meer dan 85 decibel kan schade aan de haarcellen in het binnenoor veroorzaken, wat kan leiden tot gehoorverlies. Dit type gehoorverlies kan worden voorkomen door oordopjes of oorkappen te dragen in een rumoerige omgeving.

Genetisch gehoorverlies

Sommige mensen worden geboren met een genetische aanleg voor gehoorverlies. Dit kan te wijten zijn aan een mutatie in een of meer genen die betrokken zijn bij het gehoor. Genetisch gehoorverlies kan ook worden geërfd van ouders die het gen voor gehoorverlies dragen. Dit type gehoorverlies kan bij de geboorte aanwezig zijn of zich later in het leven ontwikkelen.

Gemengd gehoorverlies

Perceptief gehoorverlies treedt op wanneer er schade is aan de haarcellen in het binnenoor of de zenuwbanen die het geluid van het oor naar de hersenen transporteren. Dit kan worden veroorzaakt door blootstelling aan harde geluiden, leeftijdsgerelateerde veranderingen of medische aandoeningen zoals diabetes of hoge bloeddruk. Perceptief gehoorverlies is meestal permanent en kan worden behandeld met hoortoestellen of cochleaire implantaten. Gemengd gehoorverlies is een combinatie van conductief en perceptief gehoorverlies. Het kan optreden als er schade is aan zowel het binnen- als het buitenoor, of als er een probleem is met het middenoor en de zenuwbanen. Gemengd gehoorverlies kan worden veroorzaakt door verschillende factoren en wordt meestal behandeld met een combinatie van medicatie, chirurgie en hoortoestellen.

Verschillende oorzaken

Gehoorverlies kan dus om verschillende redenen optreden, waaronder leeftijd, blootstelling aan harde geluiden, genetische factoren en medische aandoeningen. Het is belangrijk om de oorzaken van gehoorverlies te begrijpen, zodat je maatregelen kunt nemen om dit te voorkomen, zoals het dragen van oordopjes in een lawaaierige omgeving of het zoeken naar een behandeling voor medische aandoeningen die kunnen bijdragen aan gehoorverlies. Als jij gehoorverlies hebt, is het belangrijk om naar een audicien te gaan die een diagnose kan stellen van het type gehoorverlies dat jij hebt en passende behandelingsopties kan aanbevelen. Met vroegtijdige interventie en beheer kunnen veel soorten gehoorverlies effectief worden behandeld om jouw kwaliteit van leven te verbeteren.

Feedback: info@mnlk.nl

Lees ook: