Home » Hoeveel gram vlees moet je per dag eten om spiermassa op te bouwen?

Hoeveel gram vlees moet je per dag eten om spiermassa op te bouwen?

door de Redactie van MNLK
Hoeveel gram vlees opbouwen spiermassa

Nederland is dol op het eten van vlees; we eten er dan ook zo’n 35 kilo per persoon van. Van allerlei kanten wordt er echter gewaarschuwd voor de gezondheidsrisico’s van vlees en dat we er beter een stuk minder van kunnen eten. Voor het opbouwen van spiermassa hebben we echter eiwitten nodig en dit is in grote getale te vinden in vlees. Maar hoeveel moeten we er dan precies van eten als we spiermassa willen opbouwen, maar ook gezond willen blijven?

[youtube v=”bcVRtOcU2bM”]

Vlees; de efficiënte eiwitleverancier

Als we kijken naar eiwitrijke voedingsmiddelen, dan staat vlees met stip op nummer eén. Per 100 gram bevat vlees zo’n 25 gram aan eiwitten. Dit maakt vlees één van de efficiëntste eiwitleveranciers.

Je leefstijl bepaalt hoeveel eiwitten je precies nodig hebt op een dag. Een fanatieke sporter zal meer eiwitten nodig hebben dan iemand die helemaal niet aan sport doet. Gemiddeld heb je per kilo lichaamsgewicht 0,8 gram aan eiwitten nodig. Duursporters hebben ongeveer 1,3 gram eiwitten nodig per kilo lichaamsgewicht en krachtsporters 1,7 gram.

Deze eiwitten hoef je natuurlijk niet alleen uit vlees te halen. Als krachtsporter zou je dan enorm veel vlees moeten eten om aan je eiwitbehoefte te voldoen. Vlees kan een behoorlijke bijdrage leveren, maar je kunt eiwitten ook halen uit kwark, yoghurt, peulvruchten, zaden en noten en zelfs uit groenten.

Er zitten namelijk een aantal nadelen aan het eten van teveel vlees. Ja, vlees bevat nuttige voedingsstoffen, maar het zit ook vol met verzadigde vetten, wat een aantal gezondheidsrisico’s met zich mee kan brengen.

[youtube v=”g0-1q5GLGyc”]

Hoeveel vlees kun je dan het beste per dag eten?

Vlees kan absoluut een bijdrage leveren aan een gebalanceerd en gezond voedingspatroon, maar eet er niet teveel van. Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 500 gram vlees per week te eten. Eet van deze 500 gram niet meer dan 300 gram aan rood vlees. Als je per dag 100 gram rood vlees eet, dan heb, in vergelijking met iemand die geen vlees eet, tien procent meer kan op een herseninfarct of een hersenbloeding. Het risico om darmkanker te krijgen is dan verhoogd met 17 procent.

Wil je toch meer vlees eten, kies dan altijd voor wit vlees. Hier zitten minder verzadigde vetten in en dat is beter voor je gezondheid. Al met al kun je er het beste voor kiezen om niet teveel vlees te eten en je eiwitten te halen uit andere voedingsmiddelen.

Check ook: Gezonde snacks & Oefeningen met de equalizer

Feedback voor de redactie -> info@mnlk.nl

Lees ook