The Online Lifestyle Magazine 

Relax & Travel #MNLK

5 Humprey Bogart films die je gezien moet hebben

2 Mins read

Iedereen kent Humphrey Bogart. Behalve Marilyn Monroe en Mickey Mouse is er nauwelijks een Hollywood-icoon meer herkenbaar dan the king of cool in een trenchcoat. Maar als je alleen Casablanca en The African Queen van Bogart gezien hebt dan heb je nog wat te bekijken.

Dit zijn 5 klassiekers van Humprey Bogart die je als filmliefhebber moet hebben gezien:

The Maltese falcon

De roman van Dashiell Hammett werd er al twee keer eerder verfilmd toen regisseur John Huston hem in 1931 in handen kreeg, maar Bogarts prestatie was een speerpunt in de rol van Sam Spade: ‘wat wil ik dat ik doe? Leren stotteren? De film brengt ook voor het eerst Peter Lorre en Sydney Greenstreet samen die Bogart later in Casablanca en Beat the Devil zouden bijstaan.

To have and have not

Volgens legende Howard Hawks wedde schrijver Ernest Hemingway dat hij een geweldige film zou kunnen maken van zijn slechtste boek. Het verhaal vol met geweren, nazi’s en pianospelers werd naar een hoger plan gebracht door de introductie van actrice Lauren ‘Betty’ Bacall. De liefdesrelatie tussen Bogart en Bacall is een van de meest iconische in de geschiedenis van Hollywood.

The treasure of the sierra madre

Humphrey Bogart werd herenigd met John Huston en nam de rol aan van Fred Dobbs, een neerslachtige gringo die in Mexico opgejaagd wordt. Dobbs werkt samen met een medestander (Bruce Bennett) om een oude man (gespeeld door de vader van de regisseur Walter Huston) te volgen op goudjacht door de bergen. Ver van de steden waar heldendaden hem beroemd hebben gemaakt, veranderd Dobbs in een paranoïde maniak, ondanks of juist dankzij het vooruitzicht van rijkdom.

In a lonely place

1950 was het jaar waarin Hollywood zichzelf veranderde met drie duizelingwekkende donkere voorbeelden van het leven in de showbusiness. Billy Wilder’s Sunset Boulevard en Joseph L. Mankiewicz’s All About Eve scheuren allebei geestig in het ideaal van het sterrendom, maar Nicolas Ray’s In a Lonely Place geldt als een van de beste acteerprestaties van Bogart.

The Caine mutiny

Bogart was de laatste acteur die in de vorige eeuw was geboren en die een Oscar won. Met een Oscar op zijn naam voor The African Queen zou je denken dat Humphrey Bogart het aanzien zou hebben gehad om elke rol te kiezen. De tijd ging echter verder en om de rol van kapitein Queeg te krijgen in Edward Dmytryks bewerking van Herman Wouk’s Pulitzer Prize winnende roman, moest Bogart zijn loon verlagen.

Check ook: Drie films van Sean Penn die je gezien moet hebbenDe vijf beste films met Al Pacino volgens onze redactie