More #MNLK

In Italië wonen? Deze dingen moet je weten

2 Mins read

Het is een prachtig land om te wonen. Het leven is er langzamer, goedkoper, simpeler en veelal meer gericht op de natuur. Daar komt ook de beroemde eetcultuur uit voort. Veel Nederlanders, Duitsers, Amerikanen en Britten verlieten hun thuisland voor een leven in Italië. Wie weet droom jij er ook van. Welke dingen moet je weten?

Italianen en hun mobiele telefoon

Italië is op het gebied van technologie niet zo snel mee veranderd als Nederland. Een telefoon abonnement om je sociale netwerk op te bouwen is noodzakelijk, veel Italianen hebben een mobieltje. Maar waar in Nederland mensen vaak doelloos langs hun socials zitten te scrollen, gaat het ding in Italië tijdens lunch, diner of ander samenzijn een tijdje aan de kant. Ze gebruiken hun telefoon vooral om gewoon te bellen, bij voorkeur achter het stuur, in winkels of op andere onhandige plekken.

De beroemde en beruchte bureaucratie!

Want probeer maar eens een bouwvergunning, kentekenplaten, huurcontract of verzekering te regelen. Of nee, probeer dat vooral niet zelf, want je komt terecht in een administratief doolhof, al willen ze het graag veranderen. Het is vooralsnog ideaal als een local je die dingen uit handen neemt. Niet alleen de taal vormt vaak een barrière, ook het verschil in technologie-niveau. Bij nutsbedrijven vergaap je je aan het gebruik van formulieren, paperclips, stempels, zegels en nietjes. Het functioneert allemaal, maar het is niet zoals je in Nederland gewend bent.

De lokale bar als belangrijke ontmoetingsplaats

Zelfs het allerkleinste stipje op de kaart heeft één of meer barretjes, deze hebben een belangrijke sociale functie. Er is altijd wel een loodgieter, tuinman of administratieve duizendpoot te vinden en zeker die laatste ga je nodig hebben. Bovendien schenken ze er de lekkerste koffie en is het er de hele dag een gezellig komen en gaan van dorpelingen, die koffie of een Aperol Spritz bestellen. Let op: een espresso mag niet veel meer dan één euro kosten en na elf uur bestel je geen cappuccino meer.

Werk- en openingstijden

Je hebt het op vakantie in Italië wel eens gemerkt: tussen 13.00 en 15.30 uur is het overal uitgestorven – behalve in de restaurants. Dan wordt er uitgebreid geluncht. Als je iets wilt kopen of geregeld wilt hebben, richt je planning daar dan op in. Een voordeel van deze andere werktijden is wel dat veel bedrijven tot een uur of acht ’s avond nog actief zijn. Het is het ritme dat bij het klimaat hoort, ook qua werk- en openingstijden speelt de natuur dus een grote rol.

Feedback: info@mnlk.nl

Related posts
More #MNLK

Veel Nederlanders pakken jaarlijks de tent of caravan in om heerlijk een paar weken te gaan kamperen in Italië

2 Mins read
Het unieke gevoel van vrijheid en rust dat buitenleven en slapen in tent of caravan geeft brengt een mens helemaal tot rust….
Relax & Travel #MNLK

4 highlights van het Gardameer

1 Mins read
Het grootste meer van Italië is het Gardameer en het is tevens een belangrijke toeristische trekpleister. Per jaar komen miljoenen toeristen naar…