Home » Intermittent Fasting; een onzinnige trend of daadwerkelijk bevorderend voor je vetverbranding?

Intermittent Fasting; een onzinnige trend of daadwerkelijk bevorderend voor je vetverbranding?

door de Redactie van MNLK

Intermittent Fasting is een tof verpakte term dat simpelweg periodiek vasten betekent. Vasten? Dat doen toch alleen moslims tijdens de Ramadan? Nee hoor, vasten is wellicht geen trend in ons kikkerlandje, maar in veel culturen is vasten al eeuwen een begrip. De wetenschap is het er ook over eens, vasten heeft vele gezondheidsvoordelen en is beslist geen verouderd verzinsel uit de oudheid. Kortweg samengevat zegt de wetenschap zelfs dat we allemaal eens vaker zouden moeten vasten!

Het Intermittent Fasting (IMF) is echter minder dramatisch dan wat de moslims moeten doorstaan tijdens de Ramadan. Je kunt namelijk zelf kiezen in wat voor een tijdsbestek je wilt vasten, zolang het maar 16 uur niet is en 8 uur wél. Dit kan zijn dat je dus begint met eten om 12.00 en stopt om 20.00. Of begint om 10.00 en stopt om 18.00. Of van 14.00 tot 22.00, wat maar past bij jouw levensstijl.

Wie doen het al?

Er zijn tientallen bekende mensen die IMF allang toepassen, zoals de dondergod Thor (acteur Chris Hemsworth), de afgetrainde Terry Crews, fitboy Merijn Schoeber, de slimme koppen in Silicon Valley, acteur Ben Affleck, zangeres Beyonce en Wolverine himself; Hugh Jackman.

Hoe werkt het?

Doordat je al die uren geen suikers/glucose tot je neemt om te gebruiken als energiebron, stapt je lijf over op de andere voorraad; vet! Het bevordert kortweg samengevat de vetverbranding, maar het heeft nog veel meer bewezen voordelen; je creëert een betere insulinegevoeligheid, de productie van het groeihormoon wordt gestimuleerd, je cholesterolverhouding wordt geoptimaliseerd en het zou zelfs leiden tot minder ontstekingen. En het is aannemelijk dat je sowieso minder calorieën door de tijdrestrictie naar binnen werkt. Bekijk graag de onderstaande video voor een diepgaandere wetenschappelijke onderbouwing.


What I’ve Learned doet beroep op de wetenschap; werkt Intermittent Fasting écht zóó goed?!


Dit is hoe ik persoonlijk Intermittent Fasting toepas;

Ik start pas met eten om 11.00. Ik stop met eten om 19.00. Tussen 19.01 en 10.59 eet ik dus absoluut helemaal niets. Ik drink wél water, thee en koffie (zonder suiker!). In dit tijdsvak van 8 uur eet ik mijn benodigde calorieën. Meestal eet ik dan 3 maaltijden die optellen tot zo’n 2200 tot 2700 kcal.

De eerste week is het inderdaad even lastig. Je merkt dat je rond 9/10 uur echt honger begint te krijgen. Gelukkig went alles na een week en zo ook deze vorm van vasten. Na een week ben je aangepast en begin je pas trek te krijgen rond 11 uur. Je zult merken dat je in de avonduren ook geen honger meer krijgt. Alles went!

Er zijn uitzonderingen waar ik het vasten niet zo streng hanteer, zoals een gezellig Paasontbijt met je familie of een geweldige bruiloftsparty waar de hapjes en drankjes rijkelijk vloeien. Laten we niet vergeten te genieten van het leven!

Tip 1; eet suikervrije kauwgom als je wat te kauwen wil. Dit remt tijdelijk de drang naar voedsel.
Tip 2; leg flesjes water in je koelkast. Direct toegang tot koud water zorgt ervoor dat je makkelijker water drinkt.

Voor meer wetenschappelijke onderbouwing over Intermitting Fasting, check deze onderstaande artikelen of lees het boek My Shredded Lifestyle van Merijn Schoeber.

Onze voorouders aten meestal alleen ’s avonds, wanneer de jagers terugkwamen. De rest van de dag vastten ze dus. Ze hadden allemaal een sterk lijf met een laag vetpercentage. Hoe werkt dat vasten? En moeten we dan niet gewoon met z’n allen stoppen met ontbijten?

Hoe het werkt

Intermittent fasting heeft alles te maken met hormonen, en dan vooral met het hormoon insuline. Wanneer je eet, krijg je glucose (suiker) binnen. Om deze glucose om te zetten in energie, wordt insuline aangemaakt. Wanneer je insulinelevels hoog zijn wordt de overtollige energie opgeslagen als vet. De meeste mensen eten 6 keer per dag. Je krijgt dus om de paar uur glucose binnen en je lichaam maakt elke keer insuline aan. Wanneer jouw insulinelevels constant hoog zijn, slaat je lichaam vet op. En dat wil je niet.

Tijdens het vasten krijg je geen glucose binnen, daardoor stijgen je insulinelevels niet. Na ongeveer 12 uur is je insulinelevel neutraal. Je lichaam gaat dan in plaats van glucose, vet gebruiken als energiebron.

Starten met intermittent fasting

Je kunt op heel veel verschillende manieren vasten. Maar er zijn 3 basismethoden die je kunt gebruiken.

Het meest gebruikte schema is 16:8. Dit wil zeggen dat je 16 uur vast, en gedurende 8 uur eet. Dit schema is makkelijk vol te houden, en kun je dus het best gebruiken wanneer je wil beginnen met intermittent fasting. Je slaat gewoon je ontbijt over en begint met je lunch.

Wat je ook kan doen is om de dag vasten (1:1). Je eet 24 uur niks, en eet dan een dag weer normaal.

Het derde schema is 5:2. Hierbij eet je 5 dagen normaal, en eet je vervolgens 2 dagen achter elkaar maximaal 500 calorieën.

Intermittent fasting is niet moeilijk om vol te houden. Je verliest vet zonder spiermassa kwijt te raken. Je hebt meer energie en kan je beter concentreren. dat zouden genoeg redenen moeten zijn om het in ieder geval uit te proberen, toch?

Feedback voor de redactie? (E) info@mnlk.nl

Lees ook