The Online Lifestyle Magazine 

Cars & Tech #MNLK

Internetabonnement kiezen: wat moet je in overweging nemen?  

2 Mins read

Is jouw contract voor je huidige internetabonnement afgelopen of loopt deze binnenkort af? Of ga je verhuizen en moet je een nieuw internet abonnement kiezen? Dan moet je een keuze zien te maken tussen alle aanbiedingen die op je afkomen als je online internetabonnementen gaat vergelijken. Om tot de juiste keuze voor het meest passende internetabonnement te komen, zijn er een aantal belangrijke zaken om in overweging te nemen. We bespreken een aantal van die belangrijke zaken in dit artikel.

Huishouden

De samenstelling van je huishouden is een belangrijke factor om mee te nemen in je overwegingen. Hoe meer mensen er tegelijkertijd gebruik willen maken van de internetverbinding, des te ruimer je moet inkopen om frustraties te voorkomen. Zeker in deze tijd waarin we ons entertainment via streamingsdiensten, dus via de internetverbinding, binnenhalen is dat extra belangrijk. Met een te lage downloadsnelheid wordt het moeilijk om met meerdere mensen tegelijkertijd op dezelfde internetverbinding iets anders te kijken. Houdt een downloadsnelheid van minimaal 30 Mbps aan bij een eenpersoonshuishouden en tel er vervolgens voor elke actieve internetgebruiker 20 Mbps bij op.

Online gaming

Als er iemand in het huishouden aan online gaming doet, verandert dat de zaak flink. Dit vereist een hoge downloadsnelheid, omdat de game-ervaring anders één grote frustratie wordt. Het spel gaat haperen als de verbinding het niet aankan. Voor online gaming voldoet DSL-internet, het goedkoopste type internetabonnement, helaas niet. Een minimale downloadsnelheid van 100 en het liefst zelfs 150 Mbps is noodzakelijk om fatsoenlijk online te kunnen gamen. Dat is niet haalbaar met DSL-internet, enkel met kabelinternet en glasvezelinternet.

Mogelijkheden voor glasvezelinternet

Nu we het toch over glasvezelinternet hebben: de mogelijkheden op jouw adres zijn natuurlijk ook een factor die je moet meenemen. Is er bij jou in de straat al glasvezel aangelegd, en is er al een aansluiting gemaakt in je woning? Zo ja, dan heb je de optie om voor een abonnement voor glasvezelinternet te kiezen. Het voordeel van glasvezelinternet is een uploadsnelheid die gelijk is aan de downloadsnelheid. Bij kabelinternet en DSL-internet ligt deze een stuk lager dan de downloadsnelheid en gaat het versturen van data dus langzamer dan het ontvangen van data. Ook biedt glasvezel het meest stabiele en snelle type internetverbinding.

Maximaal haalbare snelheid bij DSL-internet

Wil je je internetabonnement goedkoop houden, dan kom je vanzelf uit bij DSL-internet, wat een internetverbinding via de telefoonlijn inhoudt. Deze techniek is nogal beperkt ten opzichte van kabelinternet en vooral ten opzichte van glasvezelinternet. Belangrijk is om te checken wat de maximaal haalbare downloadsnelheid op jouw adres is. Hoe groter de afstand tussen je woning en de wijkcentrale is, des te meer snelheid gaat er onderweg verloren. Dit kan ervoor zorgen dat de maximaal haalbare snelheid behoorlijk laag ligt. Het heeft dan geen zin om een internetabonnement af te sluiten voor een hogere downloadsnelheid, want die snelheid kan toch nooit gehaald worden.

Goedkoop kan duurkoop zijn bij de keuze voor een internetabonnement. Het vervelende is dat je er na de bedenktermijn voor de hele duur van je gekozen contract aan vastzit, en dat kan bijzonder frustrerend zijn als je een internetabonnement hebt dat niet voldoet voor de behoeftes van jouw huishouden. Neem het uitzoeken van een nieuw internet abonnement daarom zeer serieus en neem bovenstaande overweging zeker mee in het maken van je beslissing.

Feedback: info@mnlk.nl

Lees ook: Hoe werkt factoring?