Home » Investeren in duurzaamheid en flink besparen: dit is hoe je zonnepanelen zelf kan plaatsen

Investeren in duurzaamheid en flink besparen: dit is hoe je zonnepanelen zelf kan plaatsen

door de Redactie van MNLK

Wanneer je je woning wil verduurzamen kun je zonnepanelen laten plaatsen. Maar het is helemaal niet zo moeilijk om dit zelf te doen. Het kost alleen wat voorbereiding. Zelf plaatsen geeft meer voldoening omdat je dit straks maar mooi zelf gedaan hebt.

Met de montagehandleiding word je stap voor stap uitgelegd hoe het moet.

Zelf doen in plaats van uitbesteden

Steeds meer mensen kopen zonnepanelen en plaatsen deze vervolgens zelf op het dak. Hierdoor is het een stuk goedkoper om zonnepanelen te laten plaatsen waardoor de terugverdientijd nog korter is. Daarnaast voel je je erg betrokken bij je eigen installatie omdat je dit helemaal op eigen houtje gedaan hebt. Het plaatsen van een zonnepaneel is eenvoudiger dan het stucen van een muurtje, maar vereist wel wat handigheid, zelfstudie en voorbereiding.

Het laten installeren van zonnepanelen kost redelijk veel geld en hoe minder je zonnepanelen gekost hebben hoe sneller je ze hebt terugverdiend. Ook is nu de perfecte tijd, omdat veel mensen stress krijgen van het thuiszitten en meer klusjes oppakken rondom het huis en in de tuin. Wel is het belangrijk om te beseffen dat werken met elektriciteit en het plaatsen van zonnepanelen op een dak niet zonder gevaar is. Neem dus alle voorzorgsmaatregelen en doe het niet als je er niet zeker van bent.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?

Er zijn een aantal dingen die je nodig hebt om zelf de panelen te plaatsen. Allereerst moet je weten hoeveel panelen je nodig hebt. Is er genoeg ruimte voor de panelen en voorkom je dat de zonnepanelen schaduw op elkaar werpen? In welke richting plaats je de zonnepanelen? Bij voorkeur wijzen deze naar het zuiden. Op een schuin dak kun je zonnepanelen plaatsen met een hellingshoek tussen 20-60 graden. Op een plat dak bepaal je de hellingshoek zelf. Veel zonnepaneel systemen zijn in serie geschakeld waardoor de omvormer een minimum aan spanning nodig heeft.

Het nadeel is dat de opbrengst van het hele systeem bepaald wordt door de minst presterende zonnepanelen. Zoals zonnecellen die in de schaduw liggen of die niet goed functioneren. Een parallelle schakeling is hiervoor meestal een oplossing of kies voor microinverters. Als je zonnepanelen gaat installeren met een vermogen van 600 Wp of meer, dan is er een vrije groep nodig in de meterkast.

Zonnepanelen leggen op schuin dak

Op een schuin dak is het leggen van een zonnepaneel ingewikkelder dan op een plat dak. Je moet namelijk dakpannen verplaatsen, haken plaatsen en deze uitrichten en onderling aansluiten met een railsysteem. Hier bovenop komen de zonnepanelen. Deze moeten onderling doorgekabeld worden en ook moet er een dakdoorvoer komen naar de omvormer. Hou ook rekening met de eventuele voorwaarden die gelden voor het leggen. In sommige gemeenten moet er een omgevingsvergunning aangevraagd worden voordat je aan de slag kunt.

Lees ook