The Online Lifestyle Magazine 

Drinks & Food #MNLK

Jackfruit eten als vleesvervanger?

2 Mins read

Eet je veganistisch of vegetarisch? Dan is de kans groot dat je weleens hebt gehoord van jackfruit. Het is een exotische fruitsoort die in Nederland aan populariteit toeneemt. In landen als Thailand, Indonesië en de Filipijnen wordt jackfruit dagelijks gegeten. In Nederland staat jackfruit vooral bekend als vleesvervanger, maar is dat eigenlijk wel terecht? Wij zochten het voor je uit.

Het eten van jackfruit als vleesvervanger

Wat zit er in de jackfruit?

De jackfruit is een vezelrijk en exotisch stuk fruit dat voornamelijk in Azië groeit. In de Nederlandse supermarkt kun je het kopen in een blik of een pakje. De natuurlijke smaak van een rijpe jackfruit is sappig, zoet en vlezig. Als de vrucht nog niet rijp is, heeft het een vezelachtige structuur en een smaak die vrij neutraal is. Je zou het kunnen vergelijken met kip. Door de vezelachtige structuur is de jackfruit goed te marineren en je kunt hem naar wens op smaak brengen. Dat is dan ook direct de reden waarom de jackfruit zo populair is om vlees te vervangen.

De voedingswaarden

De afgelopen jaren zijn er steeds meer vleesvervangers op de markt gekomen. Denk maar eens aan alle verschillende vegan burgers die je tegenwoordig kunt kopen in de supermarkt. De jackfruit is ook op deze manier in de markt gezet; als vleesvervanger. Maar is dat wel terecht? Als we kijken naar de voedingswaarden van een jackfruit, dan komen we er al snel achter dat het niet zomaar een stuk vlees kan vervangen. In een jackfruit zit namelijk maar 1,7 procent aan eiwitten. Als je dit vergelijkt met een stukje kip, waar 22 procent aan eiwitten in zitten, dan kom je al snel tot de conclusie dat jackfruit niet eens in de buurt komt om vlees te vervangen. Ook zit er veel minder vitamine B6 en ijzer in jackfruit. Vergelijk je het met peulvruchten, dan zitten hier veel meer eiwitten in.

Jackfruit als vleesvervanger

De bereiding van jackfruit

Je kunt jackfruit zowel rijp als onrijp eten. Koop je jackfruit in blik, dan heb je de keuze tussen young green jackfruit en gele jackfruit. De gele jackfruit is de rijpe variant en is heel erg zoet, je kunt deze prima voor dessert gebruiken. Wil je de jackfruit eten in plaats van vlees, kies dan voor de groene variant. Deze is onrijp en is neutraal van smaak. Ook is de vlezige structuur van de groene jackfruit beter als je het als vleesvervanger wilt gebruiken. Zorg ervoor dat je alleen de zachte stukjes van het fruit overhoudt, door de harde stukjes weg te snijden.

Je kunt het vervolgens uit elkaar trekken, hierdoor krijg je het effect van pulled meat. Je kunt dit vervolgens kruiden naar smaak en opbakken in de pan, en afbakken in de oven. Wil je er zeker van zijn dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt? Eet het dan met een lekkere portie bonen.

Leestip -> Veganistische sportvoeding

Related posts
Sport & Lifestyle #MNLK

Matt van Yes Theory ging 30 dagen vegan en de resultaten choqueerden hem

1 Mins read
Waren jullie ook allemaal onder indruk van de documentaire The Gamechangers? Hebben jullie je voeding erop aangepast? Nou, ik niet. Diverse helden…
Drinks & Food #MNLKMind & Soul #MNLKSport & Lifestyle #MNLK

The Buff Dudes proberen 30 dagen vegetarisch te eten

1 Mins read
De afgetrainde eindbazen van het duo The Buff Dudes zijn niet vies van een experiment om te testen of het hen sterker,…
Mind & Soul #MNLKSport & Lifestyle #MNLK

Dit is hoe s' werelds fitste (vegetarische!) ultra runner Rich Roll zijn leven omgooide

1 Mins read
Geloof het of niet, maar de 52-jarige Rich Roll rent de meest intense triatlons op puur en alleen een vegetarisch dieet. En…