The Online Lifestyle Magazine 

More #MNLK

Jaren ’80-mode: we kunnen ons het niet eens meer voorstellen

2 Mins read

De jaren ’80. De Berlijnse muur staat nog fier overeind en Amerika en de Sovjet-Unie zijn vijanden. De hitlijsten worden gedomineerd door Elton John, Michael Jackson en The Bangles. Internet bestaat nog niet, althans niet in de zin dat iedereen even snel met zijn telefoon een fotootjes kan appen, een filmpje kijken of een autoverzekering fiksen. En de mode? Je kunt je niet eens meer voorstellen dat we er zo bij liepen!

Schoudervullingen: een must

Zonder schoudervullingen kon je je niet eens in het openbaar vertonen, zo lijkt het wel als je de foto’s uit het decennium opzoekt. Van presentator tot voetballer en van fotomodel tot popster: colberts heetten ‘blazer’ en in de schouders zaten stukken schuimrubber die iedereen vierkant maakten. Onder de blazer droegen sterren als Don Johnson (Miami Vice) en George Michael het liefst een t-shirt en de stoppelbaardjes waren gemillimeterd. Een piercing zat hooguit in je oor en werd beschouwd als ordinair. Droeg een presentator een grijze blazer, dan raakte menig bolle tv-scherm in de war en kreeg de kijker een bewegend, bijna psychedelisch kleurenpallet te zien.

Danslessen op bordeelsluipers en in een bandplooibroek

Die jasjes zaten bijzonder ruim en werden niet zelden gecombineerd met een bandplooibroek. Kijk naar de clip van Dancing in the Street van David Bowie en Mick Jagger en je ziet dat werkelijk alle kleding ruim zat, ook blouses. Sneakers heetten gympen en die waren voornamelijk in het wit te krijgen, terwijl je voor je voetbalschoenen ook de keuze had uit precies één kleur: zwart. Als je ergens niet werd toegelaten met gympen aan, deed je nette instapschoenen aan. We noemden die schoenen ook wel bordeelsluipers. Die moesten we toch hebben, omdat bijna iedereen naar dansles ging.

Haardracht: comb over of blockhead

Wie zijn haargrens achteruit zag kruipen, nam niet – zoals nu – rigoureus de tondeuse ter hand, maar liet het haar aan één zijkant groeien (zie voor snellere haargroei trouwens deze tips) en kamde dat over het hoofd heen. Hoe dat er onder de douche uitzag, daar kunnen we alleen maar naar gissen. Koning der comb overs is Ivo Niehe van de TV Show, die onlangs in verband werd gebracht met de situatie rondom Britney Spears. En wat te denken van het blockhead? Stekeltjeshaar, maar dan geschoren met een liniaal aan de tondeuse, zodat je kapsel bij je schoudervullingen paste. Zoek voor de lol trouwens ook eens het populaire flock of seagulls-kapsel op. Nee, het is moeilijk voor te stellen dat we er ooit nog zo bij gaan lopen. Maar wie weet.

Feedback: info@mnlk.nl

Lees ook: Planten stekken? Stek jouw plantje in 4 stappen
En deze: De Bridge over the River Kwai is een zeer beroemde brug in Thailand die je gewoon gezien moet hebben