The Online Lifestyle Magazine 

Business & Luxury #MNLK

Kantoor wordt na corona ontmoetingsplek

2 Mins read

De coronapandemie heeft onze werkplek definitief verandert. Meer thuiswerken, minder naar kantoor. De functie van het kantoor verandert. Van werken naar ontmoeten, inspireren en socializen. Het kantoor dient in na corona vooral als ontmoetingsplek en dat vraagt om aanpassingen in het kantoorinterieur.

Toekomst van het kantoor

Gaan we straks nog wel terug naar kantoor? Dat zeker, alleen wel in een andere vorm. Thuiswerken is een blijvertje en de verwachting is dat we gemiddeld meer gaan thuiswerken dan voor de coronacrisis. Het kantoor en de thuiswerkplek worden integraal onderdeel van het nieuwe werken. Enkele dagen op kantoor, de rest thuis of ‘ergens anders’. Kantoorruimtes blijven nog steeds belangrijk, maar de functie verandert. Want ondanks de vele voordelen is er één ding wat thuiswerken niet kan bieden: sociaal contact met collega’s.

Van werken naar ontmoeten

In het nieuwe werken krijgt het kantoor een andere rol: van werken naar ontmoeten. Er wordt bij de herinrichting van de werkomgeving meer nagedacht over welke activiteiten passend zijn voor het kantoor en wat werknemers thuis kunnen doen. Zelfstandig werken kunnen we prima thuis. Daarom wordt het kantoor dé plek om te overleggen, sparren, elkaar te inspireren en te brainstormen. Dat betekent minder werkplekken en meer gedeelde ruimtes, zoals vergaderzalen, koffiecorners en informele overlegruimtes.

Het bedrijfsrestaurant verandert

Werknemers die zelf gekoeld drinken of zuivel uit glasdeur koelkasten pakken, een plakje kaas prikken of in lange rijen voor het buffet staan te wachten: vóór corona de normaalste zaak van de wereld maar nu ondenkbaar. De nieuwe rol van het kantoor heeft ook invloed op het bedrijfsrestaurant en de vraag naar flexibele cateringoplossingen neemt toe. Zoals onbemande grab & go concepten. Het personeel op locatie kan op ieder moment van de dag eten en drinken kopen. Handig nu kantoormedewerkers minder vaak en op wisselende tijden naar kantoor komen.

Kantoor herinrichten

Onze werkplek is definitief veranderd en dat vraagt om aanpassingen. Het kantoor gaat op de schop. Het post corona-kantoor zal voornamelijk uit gedeelde ruimtes bestaan die huiselijk zijn ingericht. Grote en open kantoorruimtes worden ingedeeld in zones met ieder hun eigen functie. Zoals stilteruimtes of speciale zones voor informeel overleg. Vaste werkplekken maken plaats voor flexplekken en de focus komt te liggen op ontmoetingsruimtes. Zoals brainstorm-, vergader- en ontspanruimtes. In deze gedeelde ontmoetingsruimtes staat inspireren en verbinden centraal.

“Het interieur speelt een grote rol in het succes van deze ontmoetingsruimtes. In de juiste setting voelen werknemers zich prettiger en dat verhoogt het werkplezier en de productiviteit. Met de juiste aanpassingen laat je het interieur dus voor je werken.” Legt Nienke van Homint Projectinrichting uit.

Factoren die belangrijk zijn in het aangepaste kantoorinterieur zijn o.a. akoestisch comfort, voldoende (natuurlijk) licht, een goede ventilatie, de juiste kleur- en materiaalkeuze en het gebruik van veel planten. Het interieur moet werknemers scherp houden, inspireren en energie geven. Alles zoveel mogelijk in een sfeervolle setting om de creativiteit te prikkelen en samen tot de beste resultaten te komen.

Feedback: info@mnlk.nl

Lees ook: Hoe kan je een bedrijfsovername financieren?
En deze: De 5 voordelen van een refurbished iPhone

Related posts
More #MNLK

Het beste kantoormeubilair kiezen

2 Mins read
Je weet dat tijd geld is als ondernemer. Dan weet je dat het essentieel is om elk moment van je dag zo…
Business & Luxury #MNLK

Zijn er specificaties waar je op moet letten bij de keuze van een kantoorruimte?

2 Mins read
Op zoek naar een kantoorruimte in Amsterdam? Ben jij net een eigen bedrijf gestart? Of heb je voor je huidige bedrijf een…
More #MNLK

Hoe maak je het kantoor aangenamer en gezonder?

2 Mins read
De omgeving waarin we werken heeft een grote invloed op onze stemming, productiviteit en gezondheid. Wie in een kantoor werkt, brengt het…