More #MNLK

Klussen op het dak: hoe voorkom je ongelukken?

2 Mins read

Is er een klus die gedaan moet worden op het dak van je woning, je schuur of je garage? Dan is het goed om niet alleen te kijken naar wat er precies gedaan moet worden, maar ook naar hoe dit zo veilig mogelijk kan gebeuren. Want zelfs een simpele klus kan als je deze op een dak uit moet voeren opeens gevaarlijk worden, vanwege de hoogte waarop je aan het werk bent. Een goed plan van aanpak kan veel problemen voorkomen.

Welke materialen ga je gebruiken?

Klussen op het dak kunnen gevaarlijk zijn vanwege de hoogte waarop zij plaatsvinden. Maar er is nog iets dat vaak voor problemen zorgt, en dat is het materiaal dat wordt gebruikt. Klussen op het dak hebben vaak te maken met de dakbedekking. Op platte daken zijn we gewend dat deze met een brander moet worden verhit, en zo op het dak wordt aangebracht. Het is deze brander waarmee het niet zelden mis gaat. Een ongeluk zit in een klein hoekje, en zodra er met een vlam wordt gewerkt is er simpelweg kans op brand.

Door te kiezen voor een materiaal dat niet hoeft te worden verhit sluit je dit risico in ieder geval uit. EPDM folie is daarvan een goed voorbeeld. EPDM dakbedekking hoeft niet te worden verhit als het wordt aangebracht. Het wordt simpelweg met lijm op het dak geplakt. Een stuk veiliger! De kans op brand tijdens dakbedekkingswerkzaamheden behoort hiermee tot het verleden.

Denk goed na over wat je doet

Bij iedere klus, of deze nu op het dak is of op de grond, is het belangrijk om te zorgen voor een overzichtelijke en schone werkplek. Het zijn vaak rondslingerende spullen die voor ongelukjes kunnen zorgen. Vinden deze op het dak plaats, dan kunnen de gevolgen ervan groot zijn. Struikel je op de grond over een emmer, dan is dat vervelend en kun je er met een beetje pech verwondingen aan overhouden. Gebeurt dit op een dak, dan loop je het risico dat je vele meters naar beneden valt. De verwondingen zullen dan nog heel wat erger zijn.

Let dus goed op wat je doet. Zorg voor een opgeruimde plek, maar denk ook goed na over de manier waarop je bijvoorbeeld op het dak wilt komen, en hoe je na afloop weer naar beneden kunt. Door je goed op je klus voor te bereiden kan vaak een groot deel van de ongelukken worden voorkomen. Wees je bewust van de hoogte waarop je je bevindt, dan is de kans dat het mis gaat minder groot.

Feedback: info@mnlk.nl

Leestip -> Tips om je jacht te verkopen

Related posts
More #MNLK

Dakbedekking van de beste kwaliteit

2 Mins read
Goede dakbedekking is essentieel voor het behoud van jouw dak. Men investeert doorgaans graag in zaken die zichtbaar zijn. Zoals een mooie…