Your daily dose of inspiration and motivation

Cars & Tech #MNLK

Kom ik in aanmerking voor private lease?

2 Minuten leestijd

Vooral in het bedrijfsleven wordt veel gebruikgemaakt van het leasen van voertuigen. Een bedrijf die een wagenpark heeft van diverse auto´s zal niet zomaar al deze auto´s kunnen betalen. Leasen is een vorm van financiering, waarbij het bedrijf meestal aan het einde van de looptijd zowel juridisch als economisch eigenaar wordt van de auto. Hierdoor heeft het bedrijf volledig de beschikking over de auto, maar hoeven zij niet een grote investering in één keer te doen, ze betalen een vast maandbedrag. Ook voor particulieren die graag een nieuwe auto willen rijden is leasen een mogelijkheid en wel met private lease.

Wat is private lease?

Niet iedere particulier heeft direct geld liggen om een nieuwe auto aan te schaffen en soms niet eens voor een occasion. Daarom kunnen particulieren gebruikmaken van private lease. Je rijdt dan voor een vast bedrag per maand een nieuwe auto. Er zijn leasemaatschappijen die de mogelijkheid aanbieden om een occasion te leasen via private lease. Het vaste maandbedrag zal dan vanzelfsprekend wat lager liggen. Bij het vaste maandbedrag zit namelijk ook een stukje afschrijving en bij nieuwe auto´s is de afschrijving hoog.

Er wordt voorafgaand een bepaalde leaseperiode afgesproken en tijdens deze periode betaal je maandelijks een vast bedrag. Meestal is dit een periode van 24 maanden tot soms wel 60 maanden. Is de leaseperiode afgelopen? Dan bestaat er vaak de mogelijkheid om opnieuw een private leasecontract af te sluiten met wederom een nieuwe auto.

Wat kost private lease?

Het grote voordeel bij private lease, is dat je verder niet meer naar je auto hoeft om te kijken en dat bepaalde vaste kosten al in het vaste maandbedrag zijn inbegrepen. Denk hierbij aan afschrijving, rente, motorrijtuigenbelasting, verzekering, regulier onderhoud en reparaties en soms ook pechhulp of een vervangende auto. Er blijven dan nog weinig kosten over die voor eigen rekening komen. Dit zijn onder andere brandstoffen, boetes, parkeer- en tolgelden en een eigen bijdrage in situaties waarbij schade wordt gemaakt. Belangrijk is om te weten, dat in het leasecontract een aantal kilometers per jaar wordt afgesproken.

Ook op basis hiervan wordt de hoogte van het maandbedrag vastgesteld. Kom je over dit aantal kilometers, dan moet je een stukje bijbetalen.

Kom ik in aanmerking?

Private lease is dus een aantrekkelijke methode om een splinternieuwe auto te rijden en zonder dat je hiervoor in één keer de aankoopprijs hoeft te betalen. Tevens geniet je van het gemak van enkele vaste kosten die in het maandbedrag zijn opgenomen. Om te controleren of je in aanmerking komt voor private lease, wordt er meestal een BKR check gedaan. Je moet kredietwaardig zijn. Daarbij moet je je arbeidscontract, loonstroken of bewijs van een WAO of AOW uitkering tonen. Een WW uitkering is meestal niet voldoende om in aanmerking te komen. Is dit alles in orde? Dan kom je in aanmerking voor private lease en rijd je een nieuwe auto.

Leestip -> De prijs van de Lamborghini Huracán PerformanteDit zijn de meest zuinige auto’s ter wereld