The Online Lifestyle Magazine 

More #MNLK

Last van een extreme vermoeidheid?

1 Mins read

Voel jij je vaak extreem moe? Dan is de kans groot dat je tegen een burn-out aanzit. Je af en toe moe voelen is heel normaal. Je hebt het een paar dagen laat gemaakt, of je hebt een drukke periode op je werk achter de rug. In een paar nachten slaap je je vermoeidheid dan wel weer bij. Maar als je vermoeidheid langere tijd aanhoudt (langer dan zes maanden), dan is het sprake van een chronische vermoeidheid. Je bent dan zo moe, dat het je niet meer lukt om je dagelijkse dingen te doen.

Symptomen van oververmoeidheid

Je kunt oververmoeidheid herkennen aan de volgende verschijnselen:

  • Je kunt je minder goed concentreren;
  • Je hebt last van prikkelbaarheid;
  • Je hebt nergens zin in of energie voor;
  • Je hebt regelmatig last van hoofdpijn;
  • Je voelt je regelmatig duizelig.

Hoe ontstaat vermoeidheid?

Je kunt vermoeid raken door verschillende oorzaken. De belangrijkste oorzaak van extreme vermoeidheid is problemen met slapen. Je kunt moeilijk in slaap vallen of juist vaak in de nacht wakker worden waarna je niet meer in slaap komt. Ook kun je in de ochtend vroeg wakker worden, waardoor je gewoon niet aan je aantal benodigde slaapuren komt.

Ook spanningen kunnen ervoor zorgen dat je niet in slaap komt en vaak in bed ligt te piekeren. Je valt hierdoor niet goed in slaap of je slaapt niet goed door. Als je midden in de nacht vaak wakker ligt, dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen om sneller in te slapen. Kijk bijvoorbeeld geen tv meer twee uur voor het slapen gaan, en zet je telefoon ’s avonds uit.

Verminderen van stress

Als je veel last hebt van stress in je leven, dan kun je je niet meer goed ontspannen, wat er weer voor zorgt dat je nog meer last krijgt van stress. Van stress kun je behoorlijk moe worden. Plan momenten in je dag waarop je even kunt ontspannen. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging, werk aan je ademhaling of ga mediteren. Heb je een drukke baan, ga tijdens de lunch dan even naar buiten om frisse lucht in te ademen en een korte wandeling te maken. Als je overdag meer momenten pakt waarop je kunt ontspannen, zorgt dit er ook weer voor dat je beter slaapt.

Related posts
Mind & Soul #MNLK

Tips voor het veranderen van je mindset

1 Mins read
Je gedrag wordt beïnvloed door je mentale kader en dit is het resultaat van jouw blik op de wereld. Jouw blik op…
Mind & Soul #MNLKSport & Lifestyle #MNLK

Universiteit van Nederland: "Verpest je smartphone jouw slaap?"

1 Mins read
Voordat ik überhaupt deze video aanklikte en begon aan het typen van dit artikel, knikte ik al op en neer. De smartphone…