The Online Lifestyle Magazine 

More #MNLK

Leiderschap: alles wat jij moet weten!

2 Mins read

Er is veel te doen om leiderschap. Maar wat verstaan we onder leiderschap en wat zijn de belangrijkste verschillen met bijvoorbeeld management en coaching? Hieronder een toelichting op wat leiderschap is, afgezet tegen twee andere vormen van contact op de werkvloer; management en coaching.

Wat is leiderschap?

Teamleden en medewerkers vragen om te worden begeleid in hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. Om medewerkers te sturen en ontwikkelen in de gewenste richting is het allereerst van belang een visie te hebben op de gewenste richting. Op basis van deze visie kan vanzelfsprekend gewenst gedrag worden verwacht van eenieder in de organisatie. Vanuit deze visie is het van belang dat je als leider het gewenste voorbeeldgedrag vertoont. Mensen handelen namelijk niet zozeer op basis van wat jij zegt, maar op basis van wat jij als leider (zelf) doet. Ook stelt de visie en een helder beeld over gewenst gedrag je in staat om anderen aan te spreken op de gewenste competenties (de combinatie van kennis, gedrag en vaardigheden). Leiderschap gaat in het kort over ‘Wat gaan we doen?’. Het gaat over het creëeren, benoemen en uitdragen van de visie. Leiderschap gaat over ‘de goede dingen doen.’

Een gebrek aan leiderschap en een overkill aan management

In de praktijk zien we dat er binnen organisaties een gebrek aan echt leiderschap bestaat en een overkill is aan management. Er ligt een grote focus op ‘de dingen goed doen’, en er is veel minder aandacht nodig voor ‘de goede dingen doen’. Op zich is dit begrijpelijk. Leiderschap gaat over ‘de goede dingen doen’, het gaat over een andere toekomst creëren. Maar hoe ‘weet’ je wat de goede dingen zijn? Ze vinden immers plaats in de toekomst, en een fout is sneller gemaakt dan dat je iets managet wat al bestaat.

Wat vraagt leiderschap?

Leiderschap vraagt allereerst zelfsturing. Leiderschap vraagt het inzicht en de competenties om jezelf, met alle overtuigingen, aannames en emoties die bij je horen te kunnen sturen. Want pas als je jezelf kunt sturen kun je anderen sturen.

Daarnaast vraagt het om anderen te inspireren, en dat kan pas als je zelf geïnspireerd bent. Het vraagt dus ook zelfinzicht.

En leiderschap vraagt lef! Het vraagt om je taak en plek te nemen, te luisteren naar je hart en te handelen op basis van wat dit gevoel je vertelt. Ook als je hierbij weerstand krijgt van anderen, als er conflicten ontstaan of als er vooralsnog geen draagvlak is voor je ideeën. 

Leiderschap als reis

Leiderschap is bovenal een ontdekkingsreis, een reis in een steeds verdergaand inzicht in je jezelf en in anderen. Je leert jezelf als leider kennen in het contact met anderen. En, hoe beter je jezelf kent, hoe beter je anderen ook kunt begrijpen en daarmee leiden.

Diegenen met de moed en commitment om deze reis aan te gaan, zijn in staat een toekomst te creëren die beter is dan een toekomst zonder hun invloed. Dat is wat wij verstaan onder Creërend Leiderschap. Meer weten? Ontdek het aanbod van Coachcenter.

Feedback: info@mnlk.nl

Lees ook:

Related posts
Business & Luxury #MNLK

Eigen bedrijf? Op deze manieren kun je klanten laten betalen!

2 Mins read
Als je een eigen bedrijf hebt, is de kans groot dat je producten of diensten verkoopt. Met name als je werkt binnen…
Business & Luxury #MNLK

Waarom je een persoonlijke webpagina over jezelf moet hebben

2 Mins read
Wil je meer succes op het internet? Heb dan een persoonlijke webpagina! Veel mensen zijn hier nog steeds niet van overtuigd, maar…
More #MNLK

Waar maken succesvolle mannelijke ondernemers allemaal gebruik van?

2 Mins read
Als je succesvol wilt worden als ondernemer, is het belangrijk om te weten wat de succesfactoren zijn. In dit artikel bespreken we…