The Online Lifestyle Magazine For Him

Relax & Travel #MNLK

Maak kennis met het Van Gogh Museum

3 Mins read

Het Van Gogh Museum is een Amsterdams museum over kunstschilder Vincent van Gogh (1853 – 1890). Van Gogh is één van de bekendste Nederlandse schilders. Van Gogh’s werk valt onder het postimpressionisme. Dit is een stroming die volgde op het impressionisme. Ook heeft Van Gogh met zijn kunstwerken invloed gehad op het expressionisme en de kunststroming van abstractie. Opvallend is dat tijdens zijn leven er maar weinig interesse was voor zijn persoon of de kunstwerken die hij maakte. Pas na zijn (hoogstwaarschijnlijk zelfverkozen) dood kwam zijn werk in de belangstelling te staan. Nu is Van Gogh één van de bekendste schilders van de negentiende eeuw.

De collectie van het Van Gogh Museum

De collectie van het Van Gogh Museum bestaat uit een vaste en tijdelijke collectie. In de vaste collectie zijn ruim 200 schilderijen te vinden. Maar ook 500 tekeningen en meer dan 700 brieven die Vincent geschreven (of ontvangen) heeft. Ook werd Vincent tijdens zijn leven geïnteresseerd in Japanse kleurenprenten en houtsneden. Deze kocht hij op bij antiquairs en verzamelde hij. Ook deze prenten zijn te vinden in het museum. Daarnaast wordt er meer verteld over het leven en de dood van Vincent. En wordt er ingegaan op het waarheidsgehalte van enkele bekende mythes. Ook zijn enkele collega´s van Van Gogh te zien in het museum.

Het Van Gogh Museum

De meest beroemde werken in het museum

Uiteraard mogen de meest bekende werken van Van Gogh niet ontbreken. De volgende bekende schilderijen zijn te vinden in het museum:

  • De aardappeleters: Dit schilderij laat een boerengezin aan tafel zien. Het schilderij moest inzicht geven in het harde leven van boeren.
  • Zonnebloemen: dit kleurige gele schilderij geeft zonnebloemen in een vaas weer. Volgens van Gogh drukte dit schilderij dankbaarheid uit.
  • Zelfportretten: Van Gogh is ook wereldberoemd om zijn eigen zelfportretten. In het museum hangen meerdere exemplaren die hij in verschillende levensfases heeft gemaakt.

Bezoek aan het Van Gogh Museum

Aan het Museumplein in Amsterdam staat het moderne gebouw dat een van Nederlands grootste toeristische trekpleisters is. Het Van Gogh Museum huist ‘s werelds grootste collectie van-Gogh-werken. De museumcollectie bestaat uit duizenden schilderijen, schetsen en schetsen van zijn hand. Daarnaast zijn ook werken van zijn tijdgenoten, zoals Degas, Gauguin en Munch in de collectie opgenomen. Een bezoek aan het Van Gogh valt goed te combineren met andere musea aan het museumplein.

Leren over het leven van van Gogh en zijn tijdgenoten

Aan de hand van de brieven aan zijn jongere broer Theo, tekeningen en schilderijen wordt het verhaal van het armoedige leven van deze obsessief gedreven schilder verteld. Zijn loopbaan als schilder, het gebrek aan erkenning en zijn uiteindelijk zenuwinzinking die leidde tot het afsnijden van zijn oor komen aan bod. Ook behandelt de tentoonstelling de schilderkundige vraagstukken van het postimpressionisme.

Populariteit van het van Gogh Museum

Van heinde en verre komen dagelijks hordes toeristen naar Amsterdam om de musea te bezoeken. Vanwege de grote populariteit werkt het Van Gogh Museum met inschrijvingen. Per bezoektijd is slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dit om in het Van Gogh Museum drukte te vermijden. Je kunt hier dus in relatieve rust de rijke collectie bekijken. Reserveer je tickets echter ruim van de voren om verzekerd te zijn van een plaatsje.

Openingsuren

Het museum is dagelijks van 9 tot 18 uur geopend. Op vrijdag sluiten de deuren pas om 21 uur.

Van Gogh Museum prijs

Tickets kun je alleen online bestellen. Dat geldt ook voor museumjaarkaarthouders.

  • Voor Museumjaarkaarthouders is de toegang gratis.
  • Voor jongeren onder de 18 jaar is de toegang eveneens gratis.
  • Entree kost voor volwassenen 18 EUR.
  • oor CJP-pashouders is de toegang 9 EUR.

Voor groepen groter dan 15 personen wordt gevraagd een groepsreservering te maken. Per toegangstijd is slechts een beperkt aantal tickets verkrijgbaar. Dit in verband met de grote drukte die er anders zou ontstaan. Zo garandeert het Van Gogh Museum een aangename museumervaring zonder gedrang.

Feedback: info@mnlk.nl

Leestip -> Fan van klassieke auto’s? Dan mag je een bezoek aan het Louwman Museum niet overslaan!
Leestip -> NEMO science museum: het leukste dagje uit in wetenschap en techniek