The Online Lifestyle Magazine 

More #MNLK

Maak kennis met Medicinale Paddenstoelen van over de hele wereld

3 Mins read

Er bestaan ontelbaar veel soorten paddenstoelen op de wereld. In de supermarkt kom je vaak niet verder dan de kastanje champignon of de portobello. In de gezondheidswinkels vind je stellingen vol medicinale paddenstoelen. Ze komen uit alle windstreken en worden daar vaak al eeuwenlang gebruikt door inheemse volkeren. Maak kennis met Chaga, Reishi en andere gezonde paddenstoelen.

Paddenstoel

Wat zijn Medicinale Paddenstoelen?

Dat eetbare paddenstoelen gezond zijn is algemeen bekend. Maar als het gaat over medicinale paddenstoelen moet je verder kijken dan de supermarkt. In de Oosterse geneeskunde bijvoorbeeld, worden al eeuwen of zelfs millennia paddenstoelen gebruikt. Deze paddenstoelen zijn een bron van mineralen, vitaminen en antioxidanten. Daardoor kunnen ze je lichaam en geest goed ondersteunen.

Wetenschappelijk onderzoek

Momenteel wordt er over de hele wereld onderzoek gedaan naar medicinale paddenstoelen zoals Reisi, Chaga, Cordyceps en Lion’s Mane. Er zijn al honderden wetenschappelijke onderzoeken gepubliceerd over de werking van deze paddenstoelen. Ze zouden bijvoorbeeld de functie van je zenuwen en immuunsysteem versterken, cognitieve functies ondersteunen en het uithoudingsvermogen verbeteren. We moeten voorzichtig zijn met deze claims omdat ze nog worden onderzocht door de EFSA; de Europese voedselwaakhond. De eerste wetenschappelijke onderzoeken zijn in ieder geval veelbelovend.

Martin Powell, een goeroe op het gebied van medicinale paddenstoelen, schreef meerdere boeken over de verschillende fungi. Hij doet al tientallen jaren onderzoek naar de werking van de paddenstoelen. Zijn boeken zijn ontzettend interessant als je meer wilt weten over het paddenstoelenrijk. Bij De Gezonde Wereld, een gezondheidsblog, schrijven ze ook veel over de verschillende paddenstoelen.

Chaga, Reishi en andere soorten

In een kort artikel als dit kun je nooit alle medicinale paddenstoelen noemen. Daarom zetten we de meest bekende soorten zoals de Chaga en Reishi op een rij.

Chaga

De Chaga paddenstoel wordt ook wel de diamant van het bos genoemd. Maar dan wel voor de mensen die de potentie willen zien. Deze zwam lijkt een beetje op houtskool. Ze groeien met name op oude berkenbomen. Die bomen zijn niet zo blij met Chaga, want het is een soort parasiet die zich voedt met de boom. De Chaga paddenstoel is al duizenden jaren geleden ontdekt door het Aino-volk in Oost-Azië. Van oudsher wordt het gebruikt om de algemene gezondheid te verbeteren. Vandaag de dag wordt Chaga veel verwerkt in voedingssupplementen. De paddenstoel zit vol met antioxidanten, vitaminen en mineralen. Ook chaga koffie is populair. Dat is over komen waaien uit Estland, Finland en Rusland.

Reishi

Reishi is afkomstig uit loofbossen in het verre Oosten. De paddenstoel lijkt op een verzameling geweitjes. Het is een opmerkelijke verschijning die je kunt vinden onderaan esdoorns. In oude Chinese geschriften wordt Reishi de paddestoel van de onsterfelijkheid genoemd. De gesteelde lakzwam, zoals we hem in Nederland noemen, wordt nu bijna 2000 jaar gebruikt in de Chinese geneeskunde. De paddenstoel zit barstens vol polysachariden die een bewezen positieve werking hebben op het immuunsysteem. Onder het hoedje van de Reishi zit ook een flinke lading antioxidanten zoals vitamine C. Alles bij elkaar zorgt het voor een adaptogene werking op het lichaam.

Lion’s Mane

De pruikzwam, beter bekend als de Lion’s Mane, is misschien wel de meest besproken medicinale paddenstoel van de afgelopen tijd. Het is het onderwerp van gesprek in veel podcasts en artikelen op gezondheidsblogs. In Japan wordt de Lion’s Mane ook wel de priester van de bergen genoemd. Dat heeft de paddenstoel te danken aan de crèmekleurige zwam met lange haren, die gebruikers goddelijke wijsheid zouden bieden. Je kunt hieruit opmaken dat de Lion’s Mane geliefd is in de traditionele Oosterse geneeskunst. De opmerkelijke fungi bevat polysachariden en andere actieve ingrediënten die de werking van je hersenen zou verbeteren. Al moet hiervoor nog iets meer onderzoek worden gedaan.

Cordyceps

De Cordyceps wordt ook wel de sport paddenstoel genoemd. Onderzoekers claimen voorzichtig dat het je uithoudingsvermogen kan verbeteren. De Cordyceps komt komt uit Azië waar het op een zeer bijzondere en een tikkeltje lugubere wijze ontstaat. De schimmel gebruikt namelijk insecten als gastheer. In het lichaam van de beestjes ontwikkelt de schimmel zich, die uiteindelijk dwars door de lichamen heen groeit. Tegenwoordig wordt Cordyceps biologisch gekweekt. Naast het verbeteren van de zuurstofopname en de conditie kan de paddenstoel ook helpen om je libido te stimuleren.

Vind je de wereld van de medicinale paddenstoelen interessant en wil je er nog meer ontdekken? Bekijk De Gezonde Wereld.

Bronvermelding:

Feedback: info@mnlk.nl

Lees ook: Hoe wordt CBD Olie eigenlijk gemaakt?