More #MNLK

Minder geld uitgeven: dat willen we allemaal wel toch?

1 Mins read

Immers: hoe minder geld je uitgeeft, hoe meer je overhoudt. En zeker in tijden met minder inkomsten of prijsstijgingen is dat zelfs een echte must. Maar hoe doe je dat nou: besparen op je maandelijkse uitgaven? We geven je een aantal tips.

Meer boodschappen voor minder geld

De titel van deze alinea klinkt vast een beetje raar, misschien ook onhaalbaar. Maar als je tot nu toe niet of nauwelijks keek naar de kosten van je wekelijkse boodschappen, dan is het zeker geen utopie. Want de kans is groot dat je veel vergelijkbare producten voor minder geld kunt kopen. Je hoeft niet onmiddellijk over te stappen naar de goedkoopste supermarkt en alleen nog maar B-merken te kopen. Maar elke besparing is er eentje. Aan het eind van het jaar zal je verbaasd zijn over het bedrag dat je minder hebt uitgegeven!

Besparen op boodschappen

Houd je uitgaven bij

Hoe kan je besparen als je niet of nauwelijks weet hoeveel je uitgeeft? Neem een schrift en noteer een aantal weken (of maanden) al je uitgaven. Dan word je je vanzelf meer bewust van wat er maandelijks van je bankrekening verdwijnt en waar je het aan besteedt. En het kan ook nog eens heel stimulerend werken als je ziet dat je deze maand minder uitgaf dan de vorige.

Bekijk al je vaste en grote lasten

Als je dan toch bezig bent: ga eens grofweg na wat je jaarlijks uitgeeft aan bijvoorbeeld energiekosten, verzekeringen, vervoer. Neem een ander energiecontract of stap over naar een concurrerend bedrijf (let op: een aanbieding kan ook een duurder lokkertje zijn). Zet ook de thermostaat een stukje lager. Dat hoeft geen hele graad maar elke kleine verlaging ga je positief merken in je portemonnee. Zijn al jouw verzekeringen echt nog nodig? Of zijn er minder dure alternatieven? Ook kan het lonen om bijvoorbeeld de auto eens wat vaker te laten staan.

Isoleer en verduurzaam je woning

Vaak geef je ongemerkt veel geld uit aan je woonplezier. Maar hoe goed is jouw huis geïsoleerd? En waarom heb je nog geen zonnepanelen liggen? Onderzoek eens wat de mogelijkheden zijn voor jouw woning. Welke isolatie heeft echt zin? Wat is het rendement van een aantal zonnepanelen op jouw dak? Bekijk zeker ook alternatieven op het gebied van energie en isolatie. Dit zijn dus wel zaken die jou eerst geld kosten, maar je op termijn flinke besparingen opleveren.

Feedback: info@mnlk.nl

Related posts
More #MNLK

Wat zijn de gemiddelde energiekosten per maand in 2023?

1 Mins read
Als het gaat om energiekosten, is het voor de meeste mensen belangrijk om te weten wat ze kunnen verwachten. In 2023 zullen…
More #MNLK

De gemiddelde vaste lasten per huishouden in Nederland

1 Mins read
In Nederland hebben huishoudens te maken met verschillende vaste lasten, zoals huur of hypotheeklasten, energiekosten, verzekeringen, gemeentelijke belastingen en internet- en televisiekosten….
More #MNLK

Vijf tips voor het besparen van energie in je huis 

1 Mins read
Het besparen van energie in je huis is om meerdere redenen een goed idee. De bekendste redenen zijn dat dit zowel goed…