Home » Naar de tandarts voor een kroon? Dit is wat het kost.

Naar de tandarts voor een kroon? Dit is wat het kost.

door de Redactie van MNLK
Kosten van een kroon

Iedere dag flos je braaf je tanden (lees: je bent al blij als je drie keer per week haalt) en twee keer per dag poetsen, daar draai jij je hand niet voor om (lees: een keer is toch ook wel genoeg?). Maar dan komt de dag dat de vulling uit je kies valt. Of je loopt al dagen rond met kiespijn en hoopt dat het vanzelf weggaat (wat het bijna nooit doet). Tijd voor een bezoekje aan de tandarts. Na wat gewroet in je mond en enkele prachtige röntgenfoto’s wordt het oordeel geveld: je hebt een kroon nodig. Maar wat kost zo’n ding eigenlijk?

Dit zijn de kosten van een kroon

Een kroon wordt niet vergoedt vanuit het basispakket. De kosten lopen nogal uiteen, en zijn afhankelijk van het materiaal dat gebruikt wordt (porselein, zirkonium, een combinatie van metaal en porselein of alleen zilver- of goudkleurig metaal) en de eventuele voorbehandelingen die nodig zijn (wortelkanaalbehandeling, vulling, gegoten opbouw).

Als je tandarts even niet met z’n nare instrumentjes in je mond bezig is, grijp die kans dan aan om een begroting te vragen. Je tandendokter is sowieso verplicht je die te geven bij een behandeling die meer kost dan 250 euro. En het is wel zeker dat een kroon meer kost. Reken op een bedrag vanaf 600 euro en voor een eenvoudige wortelkanaalbehandeling komt er minimaal nog eens 300 euro bij.

Wanneer heb je een kroon nodig?

Als er niet genoeg ‘houvast’ is om een tand of kies opnieuw te vullen, dan ontkom je niet aan een kroon. Ook als er eerder een wortelkanaalbehandeling heeft plaatsgevonden, zul je er op een gegeven moment aan moeten geloven. En natuurlijk zijn er ook cosmetische redenen om een kroon te overwegen, bijvoorbeeld als je een ernstig verkleurde of misvormde tand hebt, of het gewoon gaaf vindt om wat goud aan je bakkes toe te voegen.

Leestip -> Vies? Zo verwijderd de tandarts je tandsteen…3x lekkere en makkelijke snacks

Lees ook