The Online Lifestyle Magazine 

Relax & Travel #MNLK

Nova Scotia: Eldorado voor de natuurliefhebber

3 Mins read

Nova Scotia mag met recht adembenemend mooi worden genoemd. Deze Canadese provincie bestaat uit het schiereiland Nova Scotia en het kleinere Cape Bretoneiland. De provincie is iets groter dan Nederland. Het landschap is bergachtig, afgewisseld met bossen, meren, langgerekte zandstranden, een imposante ruige kustlijn en kleine vissersdorpjes. Voor een vakantie in de natuur bent u in Nova Scotia helemaal aan het juiste adres echter cultuurliefhebbers komen ook volop aan hun trekken. Met name de hoofdstad Halifax heeft op cultureel gebied veel te bieden.

Nova Scotia is adembenemend

Het schiereiland Nova Scotia is gelegen in het oosten van Canada en wordt vrijwel geheel omringd door oceaanwater. De bewoners zelf zeggen dat hier de “ The Spirit of the Sea” heerst. De invloed van de oceaan is dan ook overal merkbaar. Er worden bijvoorbeeld vogeltochten op zee aangeboden en walvissafari’s maar diepzeeduiken en zeejakken behoort ook tot de mogelijkheden. Het meest spectaculair zijn echter de getijdenverschillen tussen eb en vloed met hoogtes van wel 16 meter.

Het nationaal symbool van Nova Scotia is The Blue Nose, een authentiek zeilschip wat bijvoorbeeld op postzegels, munten wordt afgebeeld. Nova Scotia wordt daarnaast ook wel Seafood Island genoemd vanwege de vele visgerechten die op het menu staan. Al met al heeft deze Canadese provincie een geheel eigen gezicht en een geheel eigen karakter. Een vakantie in Nova Scotia wordt gegarandeerd een onvergetelijke belevenis.

De prachtige natuur

Een zeer bijzonder natuurwonder in deze provincie is het enorme getijdenverschil. Dit laat zich het beste bewonderen in The Bay of Fundy, hoogteverschillen tussen eb en vloed van zo’n 16 meter zijn hier geen uitzondering. Deze baai kent dan ook het grootste getijdenverschil ter wereld. In het Fundy National Park zijn veel zwemmende en gevleugelde dieren te zien. Verder kun je hier prachtig wandelen (bij eb!), vissen en kajakken. Langs de kust zijn diverse campings te vinden.

Een andere niet te missen toeristische attractie is de walvissafari. Ook dit is een onvergetelijke vakantie-ervaring. Deze excursies worden op diverse plaatsen aangeboden tussen mei en september. Maar ook zelfs tijdens een autotocht vlak langs de ruige kust is het niet ongebruikelijk om een walvis te zien!

Diepzeeduiken in Nova Scotia is weer een andere bijzondere ervaring. Vanaf Sable Island kun je duiken naar scheepswrakken en het is zelfs toegestaan om schatten op te duiken. Wie weet ga je nog rijk naar huis…!

Vele wandelpaden

Cape Breton Island in het noorden is met ruim 26 wandelpaden een paradijs voor wandelliefhebbers. Verder kun je hier ook prachtig fietsen en wild spotten. Cabot Trail is de rondweg rond het grootste deel van Cape Breton Island. Dit is één van de mooiste wegen van Canada. Trek hier zeker 4 dagen voor uit om optimaal van al het moois onderweg te genieten. Spectaculaire uitzichten en cultureel erfgoed wisselen elkaar af. De uitzichtpunten worden met Lookoff bordjes aangegeven.

Verder kan de natuurliefhebber zijn hart ophalen in het binnenland met zijn vele bossen, meren, wildparken en natuurreservaten.

Op het gebied van cultuur is de hoofdstad Halifax een echte aanrader

De hoofdstad is Halifax is zowel modern als ook historisch interessant. Cruiseschepen vanuit de hele wereld leggen hier in de haven aan.
Bezienswaardig zijn onder meer de 16 hectare grote Victoriaanse tuinen. In Halifax streeft men ernaar om zoveel mogelijk tradities te bewaren. Diverse musea zijn hier getuige van. Maar ook de grote weekmarkt met locale producten uit de omgeving is zeer de moeite waard. Hier zijn ook diverse oude handwerken en ambachten te bewonderen en deze markt is “The place to be” voor een origineel souvenir.

Een andere bijzondere excursie is een tochtje met de traditionele en wereldberoemde Sleepboot Theodore Tugboat tocht door de haven.

De 18e eeuwse citadel ook wel Fort George genoemd is de het nationale monument van Halifax. In en om het fort is de sfeer van weleer te proeven en kun je nog een muzikant of soldaat uit de Middeleeuwen tegenkomen. Een andere “eyecatcher” is de kathedraal van All Saints en ook de historische pakhuizen in de stad zijn fraai. Verder zorgen veel galeries, gezellige horeca en regelmatig georganiseerde festivals voor een levendige sfeer.

Tot slot mag een biertje bij de Alexander Keith brouwerij niet ontbreken. India Pale is hier de specialiteit

De stad Lunenburg staat geheel op Unesco werelderfgoed lijst met oa een Visserijmuseum met historische schepen en diverse authentieke gebouwen. Shag Harbour is een vissersplaatsje kreeg naamsbekendheid door neerstorten van vermeende UFO in 1961.

Handige wetenswaardigheden zijn verder:

  • Paspoort geldig bij vertrek uit Nova Scotia, geen visum nodig
  • In Nova Scotia is het 5 uur vroeger dan in Nederland
  • Er wordt Engels en Frans gesproken
  • De telefooncode is +1
  • Er wordt betaald met de Canadese dollar
  • Geen kraanwater drinken

Feedback toezenden aan info@mnlk.nl

See you soon in Nova Scotia!