Cars & Tech #MNLK

Oldtimerverzekering: waar moet je op letten?

2 Mins read

Je hebt je droomauto gevonden: een prachtige oldtimer waar je ontzettend trots op bent. Of het nu gaat om een klassieke Porsche, een hippe Volkswagen bus, of een stoere Chevrolet uit de jaren ’60: een oldtimer is een waardevol bezit waar je zuinig op bent. Maar hoe zit het eigenlijk met de verzekering voor je oldtimer? In deze blogpost lees je waar je op moet letten bij het afsluiten van een oldtimerverzekering.

Leeftijd van de auto

De leeftijd van je oldtimer speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de premie voor de verzekering. Over het algemeen geldt: hoe ouder de auto, hoe lager de premie. Dit heeft te maken met het feit dat een oude auto minder waard is dan een nieuwe auto. Een auto wordt in Nederland als oldtimer beschouwd wanneer deze 30 jaar of ouder is. Het is dan ook belangrijk om na te gaan of je auto aan deze eis voldoet. Als dat het geval is, heb je recht op een speciale oldtimerverzekering.

Gebruik van de auto

Een van de voordelen van een oldtimer is dat je er vaak minder kilometers mee rijdt dan met een moderne auto. Als je de auto alleen gebruikt voor bijvoorbeeld ritten in het weekend of voor evenementen, kun je besparen op de premie van je verzekering. Dit kun je doen door te kiezen voor een beperkt aantal kilometers per jaar. Hiermee kun je flink besparen op de premie.

Restauratie

Heb je een oldtimer gekocht die gerestaureerd moet worden? Dan is het belangrijk om te weten dat de verzekering in dit geval anders werkt dan bij een auto die al klaar is. Tijdens de restauratie kun je het beste kiezen voor een tijdelijke verzekering. Deze verzekering is bedoeld voor auto’s die niet de weg op mogen, maar alleen worden gebruikt voor de restauratie. Zodra de auto klaar is, moet je overstappen op een gewone oldtimerverzekering, bij bijvoorbeeld Univé.

WA-verzekering of allriskverzekering?

Als je een oldtimer hebt, kun je kiezen voor een WA-verzekering of een allriskverzekering. Met een WA-verzekering ben je verzekerd voor schade die je bij anderen veroorzaakt. Een allriskverzekering is een uitgebreidere verzekering die ook schade aan je eigen auto dekt. Bij een allriskverzekering betaal je vaak wel een hogere premie. Over het algemeen geldt dat een allrisk verzekering vooral interessant is voor oldtimers met een hogere waarde.

Een oldtimer is een bijzondere auto waar je trots op bent. Een goede verzekering is dan ook essentieel. Het is belangrijk om te weten welke factoren een rol spelen bij het bepalen van de premie. Hou daarbij rekening met de leeftijd van de auto, het aantal kilometers dat je rijdt en of de auto gerestaureerd moet worden. Daarnaast is het verstandig om na te gaan welke verzekering het beste bij je past: een WA-verzekering of een allrisk verzekering. Kies je voor een beperkt aantal kilometers, rijd je alleen in de weekenden of ga je de auto restaureren? Pas dan de verzekering daarop aan. Op deze manier weet je zeker dat je optimaal verzekerd bent en kun je onbezorgd genieten van je oldtimer.

Feedback: info@mnlk.nl